Vesti
Sport

FSK najavio tužbu zbog dešavanja na utakmici u Bukureštu

Fudbalski savez Kosova (FSK) saopštio je da će podneti tužbu Evropskoj fudbalskoj federaciji (UEFA) i Sudu za sportsku arbitražu (CAS), zbog, kako je navedeno, prekršaja na utakmici protiv Rumunije.
 • 14.09.2023
 • 09:19 h
 • Sport
 • izvor: Radio Slobodna Evropa
 • komentara:
 • pregleda: 464
FSK najavio tužbu zbog dešavanja na utakmici u Bukureštu
Transparent sa natpisom "Kosovo je Srbija" tokom utakmice Rumunije i Kosova (Foto AFP)

U Bukureštu je 12. septembra na 50 minuta prekinuta utakmica između reprezentacija Rumunije i Kosova nakon što su navijači razvili transparent na kom je pisalo „Kosovo je Srbija“.

„Navijači fudbalske reprezentacije Rumunije su jezikom mržnje i narušavanja imidža same reprezentacije ovakvim izrazima i nesportskim ponašanjem ocrnili fudbalsku utakmicu“, saopštio je FSK.

Savez je pojasnio da je nakon „nacionalističkih poziva“ navijača odmah reagovao i „zahtevao suspenziju utakmice dok se transparenti i slogani mržnje ne povuku“.

"Ovaj zahtev FSK je odobren, utakmica je prekinuta i nastavljena tek kada su svi transparenti protiv Kosova koji pozivaju na mržnju uklonjeni", piše Radio Slobodna Evropa.

FSK je saopštio da je zatražio od UEFA-e da evidentira sve prekršaje učinjene tokom ove utakmice, dodajući da se obratio i disciplinskoj komisiji UEFA „sa zahtevom da se preduzmu adekvatne mere u vezi sa nacionalističkim povicima, transparentima i iskazanim jezikom mržnje od strane navijača rumunske reprezentacije“.

Na sajtu UEFA 13. septembra je objavljeno da je utakmica Rumunija-Kosovo prekinuta punih 50 minuta zbog „diskriminatornog ponašanja“.

Utakmica je potom nastavljena, a delegat UEFA je upozorio organizatora da ne dozvoli ponavljanje diskriminatornog skandiranja.

Utakmica 12. septembra koja je završena rezultatom 2:0 u korist Rumunije igrala se u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u fudbalu 2024.

Rumunija je jedna od pet zemalja Evropske unije, zajedno sa Španijom, Kiprom, Grčkom i Slovačkom, koja ne priznaje nezavisnost Kosova.

Kosovo je u prošlosti igralo i sa drugim reprezentacijama čije zemlje ne priznaju nezavisnost Kosova. Grčka i Kipar to nisu smatrali problematičnim, dok je meč protiv Ukrajine izmešten u Poljsku.Ostale vesti

UEFA kaznila Rumuniju zbog skandiranja „Kosovo je Srbija“
Evropska fudbalska federacija (UEFA) kaznila je u sredu Rumunski fudbalski savez zbog, kako se navodi, "prosrpskog skandiranja" navijača tokom utakmice protiv Kosova, odredivši da Rumunija naredni meč kvalifikacija za Evropsko prvenstvo igra na praznom stadionu.
 • 21.09.2023
Mićić svetski šampion u rvanju
Srpski rvač Stevan Mićić osvojio je zlato na Svetskom prvenstvu u rvanju koje se održava u Beogradu.
 • 18.09.2023
Laplje Selo: Turnir u malom fudbalu
Ljubitelji malog fudbala će moći da uživaju na turniru "Laplje Selo 2023" koji će početi u nedelju, 17. septembra od 17.00 časova na terenu osnovne škole “Miladin Mitić” u ovom mestu.
 • 14.09.2023
Difovijada: Naši mališani ambasadori su našeg grada
Dve stotine i pedeset dečaka i devojčica iz Omladinskog fudbalskog kluba iz Kosovske Mitrovice okupilo se u okviru manifestacije „Mitrovička mladost – Difovijada“.
 • 13.09.2023
Privremeno prekinut meč Rumunija-Kosovo zbog skandiranja ’’Kosovo je Srbija’’

Kvalifikaciona utakmica za Evropsko prvenstvo 2024. između Rumunije i Kosova u Bukureštu prekinuta je na oko sat vremena nakon što su lokalni navijači skandirali i razvili transparent "Kosovo je Srbija".

 • 12.09.2023
Doček košarkaša, basketaša i Novaka Đokovića u Beogradu

Više desetina hiljada navijača dočekalo je ispred Skupštine grada Beograda košarkaše i basketaše Srbije, kao i najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića.

 • 12.09.2023