Vesti
Sport

FS Kosova: Tražićemo intervenciju UEFA zbog fudbalskih takmičenja FSS na Kosovu

Fudbalski savez Kosova osudio je fudbalska takmičenja koja, prema njihovim rečima, na Kosovu organizuje Fudbalski savez Srbije, kao i, kako su naveli, mešanje kosovskih vlasti u njihov rad.
FS Kosova: Tražićemo intervenciju UEFA zbog fudbalskih takmičenja FSS na Kosovu
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

„Fudbalski savez Kosova najoštrije osuđuje razvoj nelegalnih fudbalskih takmičenja srpskih struktura na teritoriji naše zemlje“, saopštio je FSK, prenosi KoSSev.

Iz ove organizacije ističu da je FSK punopravni član UEFA-e od maja 2016. godine, te naglašavaju da je ovo „jedina institucija koja organizuje fudbalska takmičenja na Kosovu“.

U svom saopštenju se pozivaju na nedavne izveštaje pojedinih medija, ne preciziravši i kojih, o razvoju takmičarskih utakmica od strane Fudbalskog saveza Srbije na teritoriji Kosova, ocenivši da su, „iako na amaterskom nivou, ovi potezi uznemirijući i neprihvatljivi“.

„Fudbalski savez Kosova je raspravljao o ovim pojavama u okviru Saveta za sport i zatražio da se odmah preduzmu mere. Takve aktivnosti krše autoritet FSK i suverenitet Kosova uopšte“, navode.

Zahtevaju od „svih relevantnih državnih aktera, Saveta za sport i organa za sprovođenje zakona“ da preduzmu „hitne mere“, te da zaustave, kako su ih nazvali, „nezakonite aktivnosti“, poručivši da će pomoći „stručnošću i podrškom kroz mehanizme UEFA-e i FIFA-e“.

„Otvoreni smo za saradnju i podršku svim zajednicama koje žive na Kosovu, uključujući i srpsku, ali ne možemo dozvoliti razvoj aktivnosti nelegalnih struktura koje, suprotno pravilima UEFA, organizuju fudbalske utakmice na teritoriji Kosova i zbog toga ćemo učiniti sve što je u našoj moći da zaustavimo ove aktivnosti“, navode iz ovog fudbalskog saveza.

Istovremeno, kažu da su zabrinuti navodnim preprekama koje je stvorilo kosovsko ministarstvo kulture, sporta i omladine u vezi sa licenciranjem FSK, „uprkos kompletiraju dokumentacije“, kao i o „nedavnim kontinuiranim intervencijama istražnih organa u nezavisnosti FSK“. „Čini se da su ove akcije kosovskih vlasti protiv nezavisnosti FSK podstakle nelegalne strukture Srbije da organizuju fudbalske aktivnosti na Kosovu“.

Ujedno poručuju i da će „zatražiti intevenciju UEFA-e“, a tokom sastanka koji se sutra održava u Lisabonu.

„Povodom ovih nezakonitih radnji i direktne intervencije Srbije, kao i procesa licenciranja i najnovijih dešavanja istražnih organa protiv FSK, reagovaćemo i zatražiti intervenciju UEFA-e“, zaključuju u saopštenju.

Podsetimo, Kosovo je postalo član UEFA-e 3. maja 2016. godine.Ostale vesti

Rolan Garos o Đokovićevoj poruci: Nećemo ništa pokrenuti
Organizatori Rolan Garosa oglasili su se o poruci koju je na kameri juče napisao Novak Đoković.
  • 30.05.2023
Novakova poruka: Kosovo je srce Srbije, stop nasilju!
Srpski teniser Novak Đoković plasirao se u drugo kolo Rolan Garosa pobedom nad Aleksandrom Kovačevićem u ponedeljak, a posle duela je ostavio poruku: "Kosovo je srce Srbije!" Ispod toga, treći igrač sveta na kameri je napisao i "Stop nasilju".
  • 29.05.2023
Priština: Ceremonija potpisavanja memoranduma o organizaciji EP u džudou bez prevoda na srpski
Završno takmičenje Evropske džudo federacije za 2023. godinu biće održano 16. decembra u Prištini. Kosovo će biti domaćin jednodnevnog događaja za muškarce i žene u dve težinske kategorije: do 57 i 73 kilograma. Memorandum o saradnji u organizaciji otvorenog Evropskog prvenstva u džudou u Prištini su potpisali predstavnici lokalnog Ministarstva kulture, sporta i omladine, Evropske džudo federacije i Džudo saveza Kosova. Za novinare koji izveštavaju na srpskom jeziku nije bio obezbeđen prevod.
  • 23.05.2023
Đoković: Hoću da se vratim na Kosovo i krstim decu
Novak Đoković je u intervjuu za italijanski list Korijere dela Sera pričao o mnogim teniskim, ali i životnim temama. On je kazao da želi da se vrati na Kosovo sa suprugom da krsti decu.
  • 16.05.2023
Petlićima OFK Dif zlato na turniru u Leposaviću
Petlići OFK Dif iz Mitrovice pobednici su turnira u fudbalu koji je održan u Leposaviću, u organizaciji fudbalskog kluba "Kosmet".
  • 14.05.2023
Sportsko druženje dece iz Goraždevca, Velike Hoče i Orahovca
Na sportskom terenu u dvorištu OŠ „Janko Jovićević“ u Goraždevcu danas je organizovan jedan lep i zanimljiv sportski događaj. Samoorganizovano deca i roditelji iz Velike Hoče i Orahovca došli su da se druže sa decom i roditeljima iz Goraždevca. Današnji događaj počeo je minutom ćutanja za sve nastradale u Beogradu i Mladenovcu.
  • 13.05.2023