Vesti
Sport

Ekstremni sportisti iz Čaglavice

“Parkur me čini zdravijim, znam da se nečim dobrim bavim”, rekao je Stefan Milić, mladi ekstremni sportista iz Čaglavice.
Ekstremni sportisti iz Čaglavice
Stefan Milić (Foto KIM)

Parkur je veština kretanja koju čovek koristi da bi najučinkovitije, najbrže i sigurno stigao od jedne do druge tačke u prostoru. Stefan Milić iz Čaglavice bavi se parkurom više od tri godine. Kaže da se do sada oprobao u više sportova, ali da ga je parkur najviše privukao.

“Parkur je nastao u Francuskoj, negde u 15 veku. Prema jednoj verzji priče azilanti u Francuskoj su bežali od policije preko krovova kuća. Druga priča kaže da su parkur razvijali vojnici kako bi se nesmetano i brzo kretali”, rekao je Stefan u emisiji “Uz jutarnju kafu”.

Stefan dodaje da mu je jedina motivacija osećaj zadovoljstva dok prevazilazi sve prepreke.

“Gledao sam jedan film i svidelo mi se. U početku sam mislio da je to previše ekstremno. Međutim, probao sam i video koliko je lepo i koliko je veliki uspeh kada skočiš sa kuće od dva-tri metra, prevazilazeći svoj strah”, ističe ovaj mladi ekstremni sportista.

Stefan je zajedno sa svojim društvom osnovao grupu “Assasin’s parkour”. Iako nemaju dovoljno prostora i vremena za vežbanje, kaže da se, zbog velike ljubavi prema ovom sportu, snalaze na razne načine.
 
“Trudimo da pokažemo koliko je parkur zanimljiv sport. Želimo da se što više njih uključi, jer je zanimljivije. Koliko je opasno, toliko je i lepo. Čini me zdravijim, znam da se nečim dobrim bavim”, rekao je Stefan Milić.

Dodaje da se rekreativno bavi plesom i da mu to pomaže u usavršavanju tehnike parkura.

Inače, za parkur nije potrebna nikakva dodatna oprema. Postoje specijalne patike, ali za početak, dovoljna je volja i ljubav prema ekstremnim sportovima.Ostale vesti

Čast i zadovoljstvo je igrati u ŽFK Behar iz Vitomirice
Ženski fudbalski klub Behar u Vitomirici osnovan je prošle godine i do sada ima dvadesetak učlanjenih devojčica. Motivaciju da započnu ovu neobičnu priču, u uglavnom patrijahalnom društvu, su prema rečima trenera i igrača dobili kroz sportske seminare koje su godinama pohađali.
  • 16.06.2022
Kup u Vrnjačkoj Banji: Šest zlata za KK
Šest zlatnih medalja osvojili su takmičari Karate kluba "Zvečan" na danas održanom internacionalnom karate kupu "Vrnjačka Banja Open 2022".
  • 12.06.2022
Goraždevac: Šahovski turnir posle dve decenije
Proteklog vikenda je u Goraždevcu održan šahovski turnir, prvi posle 20 godina.
  • 06.06.2022
Zlato za FK Rudar na turniru u Novom Pazaru
Fudbaleri mitrovičkog Rudara rođeni 2008. godine, šampioni su turnira koji je održan u Novom Pazaru ovog vikenda.
  • 05.06.2022
’’Memorijalna šetnja’’ u čast Slavku Čebašeku
Ustanova za sport, omladinu i specijalizovane usluge i asocijacija “Sport za sve” u Kosovskoj Mitrovici organizuju danas “Memorijalnu šetnju u znak sećanja na Alojza Slavka Čebašeka.
  • 29.05.2022
Jokić i Dončić u prvoj petorci NBA lige
Među pet najboljih igrača NBA lige ove sezone su čak tri igrača iz Evrope. U najboljoj petorci lige su Nikola Jokić, Luka Dončić, Janis Adetokunbo, kao i dva Amerikanca, Devin Buker i Džejson Tejtum.
  • 25.05.2022