Vesti
Sport

Donja Gušterica: Prosvetni radnici humanitarnim turnirom podržali lečenje svog suseda

Više od sto prosvetnih radnika sa centralnog Kosova učestvovalo je na humanitarnom turniru u malom fudbalu i odbojci koji je održan u Donjoj Gušterici i sa 175.000 dinara prikupljene pomoći podržalo lečenje Nemanje Miladinovića iz ovog mesta.
Donja Gušterica: Prosvetni radnici humanitarnim turnirom podržali lečenje svog suseda
Detalj sa turnira u Donjoj Gušterici (Foto Kim)

Ideja za organizaciju ovog humanitarnog turnira je potekla od direktora OŠ "Knez Lazar" u Donjoj Gušterici Dragana Maksimovića. Cilj je, kako je sam kazao, da na konkretnom primeru kolege pokažu društvenu odgovornost.

"Na objedinjenom Aktivu direktora osnovnih i srednjih škola koji je održan sredinom januara ove godine sam izneo predlog da po prvi put organizujemo turnir prosvetnih radnika pod sloganom ’Igrajmo za nečiji osmeh’ i dobio sam podršku direktora. Ovaj turnir jeste takmičarskog duha, ali ono što je još značajnije jeste da je humanitarnog karaktera. Sav prikupljeni novac uplatićemo u humanitarne svrhe“, kazao je on za Radio Kim.

Na turniru koji je održan u balon sali OŠ "Knez Lazar" u Donjoj Gušterici je učestvovalo više od sto prosvetnih radnika sa centralnog Kosova.

"Muškarci su uzeli učešće u malom fudbalu, dok su koleginice igrale odbojku. Mi, kao organizatori, očekujemo da ovaj turnir ima budućnost i da naredne godine bude proširen, da se uključe i drugi okruzi", dodao je Maksimović.

"Bila je određena svota novca od 5.000 dinara za učešće po ekipi. Međutim, sve škole su taj fond povećale i dale i veće iznose. Meni je drago što je ova ideja naišla na ovakav odziv. Nadam se da smo bili dobri domaćini, da se igralo fer plej i da će naš sugrađanin Nemanja Miladinović pobediti u svojoj utakmici", rekao je jedan od organizatora turnira, nastavnik matematike i informatike u OŠ "Knez Lazar" Boban Kostić.

Prema rečima organizatora, humanitarni turnir pomogli su predsednica Opštine Gračanica Ljiljana Šubarić, načelnik kosovskog okruga Srđan Popović i predsednik PO Opštine Lipljan Milan Joksimović.

"Humanitarni rad, solidarnost, međusobno pomaganje i razumevanje su vrednosti koje su temelj svakog zdravog društva, a kada to čine prosvetni radnici, to dobija još veću i značajniju vrednost. Drago mi je što je to tako i što ste pokrenuli ovu akciju, želim da ovaj turnir postane prepoznatljiv simbol u našoj Gračanici", kazala je Šubarićeva.

"Deca u školi se često ugledaju na svoje profesore i postaju umetnici, istoričari, matematičari. Danas ste našoj deci pokazali još jednu univerzalnu vrednost, a to je humanost. Ona kod čoveka izaziva posebne emocije. Nadam se da će ovaj turnir postati tradicija i da će se svake godine igrati za nečiji osmeh", rekao je Popović.

Prvo mesto na ovogodišnjem turniru u malom fudbalu osvojila je Mašinska škola Priština - Preoce, drugoplasirani su bili zaposleni u OŠ "Kralj Milutin" u Gračanici, a treće mesto pripalo je OŠ "Vuk Karadžić" iz Lepine.

"Sama po sebi, pobeda nam nije važna jer je turnir bio humanitarnog karaktera. Kao što su neki ljudi već rekli: ’Svi smo pobednici’. Mi smo igrali za naš groš, moji nastavnici vole da igraju mali fudbal", kazao je direktor Mašinske škole Nebojša Rašić.

Prosvetne radnice zaposlene u OŠ "Knez Lazar" u Donjoj Gušterici osvojile su prvo mesto u odbojci. Drugo je pripalo OŠ "Miladin Mitić" iz Lapljeg Sela, a treće OŠ "Ugljare" iz Ugljara.

"Utisci su lepi i prijatni, shodno tome da smo odnele pobedu. Ali, nije bitno ko je pobedio već ko je učestovovao, jer je turnir bio humanitarnog karaktera što je bilo važno za celu organizaciju. Bio je slab odziv za odbojku, ali se nadamo da će sledeće godine biti više ženskih ekipa", rekla je nastavnica ruskog jezika u OŠ "Knez Lazar" Andrijana Đorđević.

Organizatori turnira su za osvajače prva tri mesta pripremili pehare i medalje, a zahvalnice su uručene zaslužnim pojedincima i institucijama.Ostale vesti

Rolan Garos o Đokovićevoj poruci: Nećemo ništa pokrenuti
Organizatori Rolan Garosa oglasili su se o poruci koju je na kameri juče napisao Novak Đoković.
  • 30.05.2023
Novakova poruka: Kosovo je srce Srbije, stop nasilju!
Srpski teniser Novak Đoković plasirao se u drugo kolo Rolan Garosa pobedom nad Aleksandrom Kovačevićem u ponedeljak, a posle duela je ostavio poruku: "Kosovo je srce Srbije!" Ispod toga, treći igrač sveta na kameri je napisao i "Stop nasilju".
  • 29.05.2023
Priština: Ceremonija potpisavanja memoranduma o organizaciji EP u džudou bez prevoda na srpski
Završno takmičenje Evropske džudo federacije za 2023. godinu biće održano 16. decembra u Prištini. Kosovo će biti domaćin jednodnevnog događaja za muškarce i žene u dve težinske kategorije: do 57 i 73 kilograma. Memorandum o saradnji u organizaciji otvorenog Evropskog prvenstva u džudou u Prištini su potpisali predstavnici lokalnog Ministarstva kulture, sporta i omladine, Evropske džudo federacije i Džudo saveza Kosova. Za novinare koji izveštavaju na srpskom jeziku nije bio obezbeđen prevod.
  • 23.05.2023
Đoković: Hoću da se vratim na Kosovo i krstim decu
Novak Đoković je u intervjuu za italijanski list Korijere dela Sera pričao o mnogim teniskim, ali i životnim temama. On je kazao da želi da se vrati na Kosovo sa suprugom da krsti decu.
  • 16.05.2023
Petlićima OFK Dif zlato na turniru u Leposaviću
Petlići OFK Dif iz Mitrovice pobednici su turnira u fudbalu koji je održan u Leposaviću, u organizaciji fudbalskog kluba "Kosmet".
  • 14.05.2023
Sportsko druženje dece iz Goraždevca, Velike Hoče i Orahovca
Na sportskom terenu u dvorištu OŠ „Janko Jovićević“ u Goraždevcu danas je organizovan jedan lep i zanimljiv sportski događaj. Samoorganizovano deca i roditelji iz Velike Hoče i Orahovca došli su da se druže sa decom i roditeljima iz Goraždevca. Današnji događaj počeo je minutom ćutanja za sve nastradale u Beogradu i Mladenovcu.
  • 13.05.2023