Vesti
Sport

Devojčice i fudbal: U Gračanici se ponovo formira klub

Na stadionu Sportskog centra u Gračnaici fudbal igraju zajedno devojčice i dečaci. U ženskoj ekipi nema dovoljno članica, pa se trenizni odvijaju sa dečacima koji već treniraju. Formiranje kluba i upis mladih fudbalerki je u toku.
Devojčice i fudbal: U Gračanici se ponovo formira klub
ŽFK Gračanica (Foto Kim)

Posle više od godinu dana pauze zbog pandemije koronavirusa, na stadionu su ponovo i devojčice. Ekipa je potpuno promenjena pošto su nekadašnje igračice ŽFK Gračanica otišle na studije ili su se trajno iselile sa centralnog Kosova. Podmladak je različitog uzrasta, od 7 do 14 godina, ali im to ne smeta da igraju i daju golove.

„Ovde sam zbog zabave i da nešto postignem. Zabavno je trenirati fudbal. To nije samo muški sport, mogu da ga treniraju i devojčice i dečaci, pošto ne mogu svi sportovi da budu samo za dečake. Ne znam da li su devojčice bolje u fudbalu, dečaci su brži, a devojčice su malo sporije, ali preciznije“, kaže golgeterka Andrijana Simić (9).

„Fudbal sam počela da treniram pre dve nedelje. Volim fudbal i kada sam živela u Sušici, stalno sam igrala fudbal i bila mi je želja da treniram. Mama me je upisala pre dve nedelje pošto mi se sviđa i sada treniram. Lepi su mi utisci“, kaže desetogodišnja Teodora Stević.

„Moji roditelji su bili začuđeni kada sam im rekla da želim da treniram fudbal, ali su me podržali. Za ovo kratko vreme, mislim da je zanimljivo, ima puno dece. Igramo ponekad sa dečacima, mada je lakše igrati sa devojčicama. Poručila bi svojim vršnjakinjama da dođu i probaju, dobar je osećaj igrati, kaže nam Anđela Mitrović iz Badovca, učenica 8. razreda.

Osnivačice i treneri ŽFK Gračanica su Milena Krstić i Suzana Nedeljković, nekadašnje uspešne fudbalerke Ženskog fudbalskog kluba Priština.

„Posle treniranja u Ženskom fudbalskom klubu Priština, ponovo samo nas dve na sportskom terenu kao treneri. Meni je, kao igračici, uvek bilo lakše da igram, kao trener veća je odgovornost. Imamo decu različitog uzrasta i teže je raditi sa decom nego igrati na terenu, kaže za RTV Kim Suzana Nedeljković.

„Krenuli smo sa upisom novih članica, imamo nove devojčice. Nažalost, danas je samo njih šest tu, pošto je Đurđevdan, a imamo još šest koje nisu tu. Ukupno ih je 12 - 13 članica koje sada učimo od početka, radimo sa njima. Dovoljno je za jedan sastav, ali nije dovoljno za klub, trebaju nam i rezervne igračice i jedna golmanka. Radićemo na upisu novih članica“, kazala je bivša mlada reprezentativka SRJ Milena Krstić.

Treninzi se odvijaju svakodnevno, a devojčicama ne nedostaje motivacije i želje za igrom.

„Devojčice su izrazile želju da treniraju fudbal, gledale su njihove drugare koji ovde igraju i to ih je zainteresovalo, oprobale su se na početku i sada često dolaze na treninge. Motivacija je veoma važna za svaki sport, želja, a sve ostalo će doći samo na svoje mesto“, kaže Suzana Nedeljković.

„Tokom treninga najzanimljivije je igrati fudbal. Kada dođemo na trening prvo vežbamo, preskačemo čunjeve i šutiramo loptu. Stalno igramo sa dečacima, ali devojčice bolje igraju fudbal. Pobeđujemo ih, nekad 4:1, nekad 3:2. Osim mene, trenira i moja sestra, ona ima sedam godina i već nedelju dana trenira, ona voli fudbal. Pratim fudbalske utakmice i moj omiljeni klub je Crvena zvezda. Pratim i ženski fudbal“, kaže desetogodišnja Teodora.

Iskusne fudbalerke Milena i Suzana kažu da već prepoznaju talenat kod pojedinih devojčica, pa se nadaju da će u Gračanici biti ozbiljnih fudbalerki.

„Svakako da ima talentovanih devojčica koje poznaju fudbal, koje su igrale ranije sa dečacima i imaju neko iskustvo. Nije to nešto veliko, ali ima devojčica koje se izdvajaju. Naravno, ima i onih koje tek uče i prave prve fudbalske korake, ali tu smo da ih naučimo. Da bi se postigli neki rezultati mora da se vredno radi i trenira svakodnevno. To je period od šest meseci do godinu dana, da bi moglo da se krene sa utakmicama“, kaže trener Milena Krstić.

Nedostaje oprema

Lljubavi i volje za igrom ima, ali je oprema ono što ovaj klub nema. Devojčice treniraju u sopstvenim patikama i odeći.

„Oprema, dresovi, trenerke, lopte, kopačke - to je ono što je nama potrebno za rad. Ima i dodatne opreme koja je potrebna za treninge: čunjevi, mrežice i markeri“. Uslovi nisu najidealniji, radimo sa opremom koju imamo, nije na nekom zadovoljavajućem nivou, ali ovim putem pozivam, ukoliko neko želi da pomogne ovim devojčicama doniranjem opreme i lopti, svakako bi nam dobro došlo“, apeluje Milena Krstić.

Dok čekaju donatore i buduća takmičenja, ove devojčice vredno rade. ŽFK Gračanica poziva devojčice koje vole sport da se prijave. Treninzi se odvijaju svakodnevno od 17 čalova na Sportskom terenu „Dragan Džajić „ u Gračanici. Iako za fudbal kažu da je „najvažnija sporedna stvar na svetu“, za ove devojčice, kada su na terenu, nema bitnije.

 

 

 Ostale vesti

UEFA kaznila Rumuniju zbog skandiranja „Kosovo je Srbija“
Evropska fudbalska federacija (UEFA) kaznila je u sredu Rumunski fudbalski savez zbog, kako se navodi, "prosrpskog skandiranja" navijača tokom utakmice protiv Kosova, odredivši da Rumunija naredni meč kvalifikacija za Evropsko prvenstvo igra na praznom stadionu.
  • 21.09.2023
Mićić svetski šampion u rvanju
Srpski rvač Stevan Mićić osvojio je zlato na Svetskom prvenstvu u rvanju koje se održava u Beogradu.
  • 18.09.2023
Laplje Selo: Turnir u malom fudbalu
Ljubitelji malog fudbala će moći da uživaju na turniru "Laplje Selo 2023" koji će početi u nedelju, 17. septembra od 17.00 časova na terenu osnovne škole “Miladin Mitić” u ovom mestu.
  • 14.09.2023
FSK najavio tužbu zbog dešavanja na utakmici u Bukureštu
Fudbalski savez Kosova (FSK) saopštio je da će podneti tužbu Evropskoj fudbalskoj federaciji (UEFA) i Sudu za sportsku arbitražu (CAS), zbog, kako je navedeno, prekršaja na utakmici protiv Rumunije.
  • 14.09.2023
Difovijada: Naši mališani ambasadori su našeg grada
Dve stotine i pedeset dečaka i devojčica iz Omladinskog fudbalskog kluba iz Kosovske Mitrovice okupilo se u okviru manifestacije „Mitrovička mladost – Difovijada“.
  • 13.09.2023
Privremeno prekinut meč Rumunija-Kosovo zbog skandiranja ’’Kosovo je Srbija’’

Kvalifikaciona utakmica za Evropsko prvenstvo 2024. između Rumunije i Kosova u Bukureštu prekinuta je na oko sat vremena nakon što su lokalni navijači skandirali i razvili transparent "Kosovo je Srbija".

  • 12.09.2023