"Cilj sporta je spajanje ljudi, svi smo mi isti bez obzira na nacionalnost"

U okviru “Inspirativnih razgovora” koje organizuje Evropska kuća u Severnoj Mitrovici, danas je prisutnima svoju životnu priču predstavila nekadašnja zvezda jugoslovenskog sporta i košarkašica mitrovičke "Trepče" - Zumra Kabaši.

Podeli ovaj članak sa:
  • Zumra Kabaši (Foto Kontakt)

Zumra Kabaši, rođena je u Bijeljini. Mladost je provela u Malom Zvorniku, a put sporta doveo ju je sasvim slučajno u tadašnju Titovu Mitrovicu (današnja Kosovska Mitrovica), gde živi već 34 godine. Za sebe kaže da je “Jugoslavija u malom”.

“Rođena sam u Bosni, živela sam u Srbiji, došla na Kosovo... Tada se nije gledalo ko je odakle i koje je nacionalnosti, a tako bi trebalo da bude i danas. Mislim da smo svi mi isti,” - kaže Kabaši.

Ona dodaje, da ljubav prema sportu i takvom načinu života gaji od malih nogu.

“70-ih godina sam već počela da se bavim košarkom, u osnovnoj školi. “Jedinstvo” iz Malog Zvornika, klub za koji sam ja igrala, bio je član Bosanske lige - klub iz Srbije, ali je igrao u Bosni. Zato kažem da tada nisu postojale granice," - dodaje ona.

Dolaskom u Mitrovicu, postala je član KK “Trepča”, sa kojom je uspela da obezbedi ulazak u viši rang i igranje u Drugoj saveznoj ligi.

Po završetku sportske karijere, priključila se kosovskom košarkaškom savezu. Nakon toga, bila je član i kosovskog olimpijskog komiteta.

Porodica Kabaši karakteristična je po tome što su svi njeni članovi sportski ili folklorno aktivni. Glava porodice je rukometni trener, sin rukometaš nemačkog kluba, dok su ćerke posvećene košarci i folkloru.

Sa današnje diskusije poručeno je da sport treba da spaja ljude, ali i to da politiku i sport ne treba mešati.

Cilj ove diskusije bilo je predstavljanje ljudi koji simbolizuju ovaj grad.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane