Vesti
Sport

"Cilj sporta je spajanje ljudi, svi smo mi isti bez obzira na nacionalnost"

U okviru “Inspirativnih razgovora” koje organizuje Evropska kuća u Severnoj Mitrovici, danas je prisutnima svoju životnu priču predstavila nekadašnja zvezda jugoslovenskog sporta i košarkašica mitrovičke "Trepče" - Zumra Kabaši.
Zumra Kabaši (Foto Kontakt)

Zumra Kabaši, rođena je u Bijeljini. Mladost je provela u Malom Zvorniku, a put sporta doveo ju je sasvim slučajno u tadašnju Titovu Mitrovicu (današnja Kosovska Mitrovica), gde živi već 34 godine. Za sebe kaže da je “Jugoslavija u malom”.

“Rođena sam u Bosni, živela sam u Srbiji, došla na Kosovo... Tada se nije gledalo ko je odakle i koje je nacionalnosti, a tako bi trebalo da bude i danas. Mislim da smo svi mi isti,” - kaže Kabaši.

Ona dodaje, da ljubav prema sportu i takvom načinu života gaji od malih nogu.

“70-ih godina sam već počela da se bavim košarkom, u osnovnoj školi. “Jedinstvo” iz Malog Zvornika, klub za koji sam ja igrala, bio je član Bosanske lige - klub iz Srbije, ali je igrao u Bosni. Zato kažem da tada nisu postojale granice," - dodaje ona.

Dolaskom u Mitrovicu, postala je član KK “Trepča”, sa kojom je uspela da obezbedi ulazak u viši rang i igranje u Drugoj saveznoj ligi.

Po završetku sportske karijere, priključila se kosovskom košarkaškom savezu. Nakon toga, bila je član i kosovskog olimpijskog komiteta.

Porodica Kabaši karakteristična je po tome što su svi njeni članovi sportski ili folklorno aktivni. Glava porodice je rukometni trener, sin rukometaš nemačkog kluba, dok su ćerke posvećene košarci i folkloru.

Sa današnje diskusije poručeno je da sport treba da spaja ljude, ali i to da politiku i sport ne treba mešati.

Cilj ove diskusije bilo je predstavljanje ljudi koji simbolizuju ovaj grad.Ostale vesti

Odigrana memorijalna utakmica posvećena Saši Arsiću
Veterani fudbalskog kluba Gračanica i fudbalski klub Čaglavica odigrali su memorijalnu utakmicu u čast njihovog velikog druga i prijatelja Saše Ćire Arsića, godinu dana nakon njegove smrti. Memorijalnu utakmicu otvorio je predsednik opštine Gračanica Srđan Popović.
  • 05.07.2020
Sportski savez Srbije: Uskoro konkretna pomoć
Sastankom sa čelnicima Sportskog saveza Kosova i Metohije u severnom delu Kosovske Mitrovice, delegacija Sportskog saveza Srbije (SSS) započela je juče trodnevnu posetu Kosovu i Metohiji tokom koje će se upoznati sa problemima i radom sportskih radnika i klubova.
  • 03.07.2020
Određene kvalifikacione grupe za EP u rukometu
Održan je žreb za rukometno Evropsko prvenstvo 2022. godine u Mađarskoj i Slovačkoj. Srbija je u prvoj, a Kosovo u osmoj grupi.
  • 16.06.2020
Srbija ne može protiv Kosova u kvalifikacijama za EP
Rukometna reprezentacija Srbije sutra će saznati protivnike u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo koje će se 2022. godine održati u Mađarskoj i Slovačkoj. EHF je odlučila da se Srbija i Kosovo ne mogu sastati u kvalifikacijama.
  • 15.06.2020
Meldina sanja susret sa Novakom
Iako dvanaestogodišnja Meldina aktivno trenira u Prizrenu, u gradu nema zatvorenih teniskih sala, pa pravi velike pauze tokom zimskih meseci. Sve svoje pobede bi menjala za fotografiju sa Đokovićem.
  • 12.06.2020
Šahovski turnir u ’’Akvarijusu’’
Privatni kulturni centar „Akvarijus“ u saradnji sa šahovskim klubom „Trepča“ iz Kosovske Mitrovice organizuje jednodnevni šahovski turnir u gradu na Ibru.
  • 11.06.2020