Vesti
Sport

"Cilj sporta je spajanje ljudi, svi smo mi isti bez obzira na nacionalnost"

U okviru “Inspirativnih razgovora” koje organizuje Evropska kuća u Severnoj Mitrovici, danas je prisutnima svoju životnu priču predstavila nekadašnja zvezda jugoslovenskog sporta i košarkašica mitrovičke "Trepče" - Zumra Kabaši.
Zumra Kabaši (Foto Kontakt)

Zumra Kabaši, rođena je u Bijeljini. Mladost je provela u Malom Zvorniku, a put sporta doveo ju je sasvim slučajno u tadašnju Titovu Mitrovicu (današnja Kosovska Mitrovica), gde živi već 34 godine. Za sebe kaže da je “Jugoslavija u malom”.

“Rođena sam u Bosni, živela sam u Srbiji, došla na Kosovo... Tada se nije gledalo ko je odakle i koje je nacionalnosti, a tako bi trebalo da bude i danas. Mislim da smo svi mi isti,” - kaže Kabaši.

Ona dodaje, da ljubav prema sportu i takvom načinu života gaji od malih nogu.

“70-ih godina sam već počela da se bavim košarkom, u osnovnoj školi. “Jedinstvo” iz Malog Zvornika, klub za koji sam ja igrala, bio je član Bosanske lige - klub iz Srbije, ali je igrao u Bosni. Zato kažem da tada nisu postojale granice," - dodaje ona.

Dolaskom u Mitrovicu, postala je član KK “Trepča”, sa kojom je uspela da obezbedi ulazak u viši rang i igranje u Drugoj saveznoj ligi.

Po završetku sportske karijere, priključila se kosovskom košarkaškom savezu. Nakon toga, bila je član i kosovskog olimpijskog komiteta.

Porodica Kabaši karakteristična je po tome što su svi njeni članovi sportski ili folklorno aktivni. Glava porodice je rukometni trener, sin rukometaš nemačkog kluba, dok su ćerke posvećene košarci i folkloru.

Sa današnje diskusije poručeno je da sport treba da spaja ljude, ali i to da politiku i sport ne treba mešati.

Cilj ove diskusije bilo je predstavljanje ljudi koji simbolizuju ovaj grad.Ostale vesti

Donja Gušterica: Prosvetni radnici humanitarnim turnirom podržali lečenje svog suseda
Više od sto prosvetnih radnika sa centralnog Kosova učestvovalo je na humanitarnom turniru u malom fudbalu i odbojci koji je održan u Donjoj Gušterici i sa 175.000 dinara prikupljene pomoći podržalo lečenje Nemanje Miladinovića iz ovog mesta.
  • 23.03.2023
Karate federacija Kosova: Španske vlasti nisu dozvolile da se takmičimo
Iz Karate federacije Kosova saopšteno je da njihovi takmičari neće učestvovati na Evropskom prvenstvu koje se održava u Španiji. Kao razlog odustajanja, naveli su da Vlada u Madridu ne dozvoljava da predstavnici Kosova nastupe uz upotrebu svojih simbola, javlja Koha.
  • 22.03.2023
Dragan Džajić novi predsednik Fudbalskog saveza Srbije
Počasni predsednik fudbalskog kluba Crvena zvezda Dragan Džajić izabran je u Staroj Pazovi za novog predsednika Fudbalskog saveza Srbije.
  • 14.03.2023
Nemanja Vidić povukao kandidaturu za predsednika FSS
Nekadašnji fudbalski reprezentativac Nemanja Vidić saopštio je danas da je povukao kandidaturu za predsednika Fudbalskog saveza Srbije (FSS).
  • 13.03.2023
Laplje Selo: U OŠ “Miladin Mitić” održan prvi šahovski turnir

U osnovnoj školi „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu prvi put je održan šahovski turnir, u kome su učestvovali učenici od petog do osmog razreda. Pored ove škole nadmetanje u šahu, organizovali su  Šahovski klub „Vidovdan“ iz Gračanice i Skupština grada Priština.

  • 13.03.2023
Srebro na Prvenstvu Srbije za Oliveru Kostić

Olivera Кostić iz Lapljeg Sela, članica Кik boks kluba „Šakal“, osvojila je srebro proteklog vikenda na Prvenstvu Srbije u Subotici.

  • 06.03.2023