Vesti
Sport

Atletičari sa Kosova prvi put učestvovali na prvenstvu u Beogradu

Sportisti sa Kosova prvi put su učestvovali na međunarodnom takmičenju na teritoriji Srbije. Atletski savez Kosova u subotu je sa mladim atletičarima nastupio na Balkanskom prvenstvu do 20 godina. 
 • 13.02.2022
 • 11:47 h
 • Sport
 • izvor: Klan Kosova, KoSSev
 • komentara:
 • pregleda: 751
Atletičari sa Kosova prvi put učestvovali na prvenstvu u Beogradu
Atletičari sa Kosova u Beogradu (Foto Klan Kosova)

O učinku sportista za Klankosova.tv su iz Beograda govorili predsednik Atletskog saveza Kosova, Haljilj Siljejmani, selektor Bajram Duja i vođa tima Adrijan Mazreku.

Sulejmani je rekao da je sve proteklo u najboljem redu na putu, ali i po dolasku u Beograd.

„Otišli smo rano ujutro i dobro smo prošli, na granici su obavljene standardne provere, policija nam je obezbedila pratnju od granice do hotela, bili su veoma korektni, dočekali su nas na izvanredan način, takođe, u sali u kojoj su se održavala takmičenja, i tamo je bilo dobro. Pod okriljem Atletskog saveza, ili kao država, logo je bio isti kao i za sve druge države“, rekao je Siljejmani, prenosi KlanKosova.tv.

Selektor Bajram Duja rekao je da je to istorijski događaj, gde su predstavljeni kao država ravnopravna sa ostalim državama.

„Ovo je istorijski događaj, mi smo prvi koji smo probili led u tom pogledu. Sve je bilo u redu, prijem i sa tehičke strane u redu, predstavljeni smo kao država, ravnopravna sa ostalima. Bio je to istorijski korak koji je prvi put napravio Atletski savez Kosova, tu smo kao tim, četiri lidera, ponašali smo se veoma korektno, ovom prilikom domaćin nam se zahvalio na ponašanju i korektnosti prema dogovoru koji smo unapred sklopili. Zadovoljni smo prijemom i manifestacijom, a očekujemo još jednom da sarađujemo u budućnosti“, rekao je Duja.

Vođa tima, Adrijan Mazreku je na pitanje u vezi sa zastavom kazao da je bio dogovor da se zastava bilo koje zemlje ne postavlja na sportske terene, pri čemu je dodao da su takmičari imali logo i akronim Kosova.

„Pitanje zastave je druga tema, u balkanskim trkama to je preliminarni dogovor, da se na sportskim terenima ne postavlja zastava bilo koje države. Nije bilo zastave nijedne države koja se takmičila, dok su sportisti, takmičari u dresovima, imali naše logoe sa skraćenicom ‘KOS’, što je naš kod države“.

„Pratnju je izvanredno organizovao organizator od hotela do sale, od sale do hotela unutar sale, svuda“.

Na kraju, Mazreku je pozvao kosovsku vladu da obezbedi bolje uslove za sportiste.

„Sportisti su napravili dobar učinak, uporedivši to sa njihovim godinama, jer je trka bila za U20, skoro svi naši sportisti su bili mlađi, odlične su rezultate imali. Naravno da je to iskustvo jer nemamo hala, takmičenje je održano u zatvorenoj hali, mi na Kosovu nemamo halu da bismo postigli dobar rezultat, trebalo bi da postoje uslovi za trening, ovo bi trebalo da bude signal vladi da su i nama potrebne takve hale“.

Kosovskim sportistima do sada nije bilo dozvoljeno da se takmiče na međunarodnim takmičenjima koja se održavaju u Srbiji, odakle su kosovski bokseri vraćani tri puta, kada im nije dozvoljeno učešće na Svetskom prvenstvu u boksu, koje je takođe održano u Beogradu.Ostale vesti

Čast i zadovoljstvo je igrati u ŽFK Behar iz Vitomirice
Ženski fudbalski klub Behar u Vitomirici osnovan je prošle godine i do sada ima dvadesetak učlanjenih devojčica. Motivaciju da započnu ovu neobičnu priču, u uglavnom patrijahalnom društvu, su prema rečima trenera i igrača dobili kroz sportske seminare koje su godinama pohađali.
 • 16.06.2022
Kup u Vrnjačkoj Banji: Šest zlata za KK
Šest zlatnih medalja osvojili su takmičari Karate kluba "Zvečan" na danas održanom internacionalnom karate kupu "Vrnjačka Banja Open 2022".
 • 12.06.2022
Goraždevac: Šahovski turnir posle dve decenije
Proteklog vikenda je u Goraždevcu održan šahovski turnir, prvi posle 20 godina.
 • 06.06.2022
Zlato za FK Rudar na turniru u Novom Pazaru
Fudbaleri mitrovičkog Rudara rođeni 2008. godine, šampioni su turnira koji je održan u Novom Pazaru ovog vikenda.
 • 05.06.2022
’’Memorijalna šetnja’’ u čast Slavku Čebašeku
Ustanova za sport, omladinu i specijalizovane usluge i asocijacija “Sport za sve” u Kosovskoj Mitrovici organizuju danas “Memorijalnu šetnju u znak sećanja na Alojza Slavka Čebašeka.
 • 29.05.2022
Jokić i Dončić u prvoj petorci NBA lige
Među pet najboljih igrača NBA lige ove sezone su čak tri igrača iz Evrope. U najboljoj petorci lige su Nikola Jokić, Luka Dončić, Janis Adetokunbo, kao i dva Amerikanca, Devin Buker i Džejson Tejtum.
 • 25.05.2022