SPC: Sporazum je predaja Kosova

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve ocenio je da sporazum Beograda i Prištine predstavlja "predaju Kosova i Metohije".

Podeli ovaj članak sa:
  • Foto SPC

Sinod je pozvao Skupštinu i predsednika Srbije da izmere i odmere moralnu i istorijsku odgovornost prilikom odlučivanja o davanju ili uskraćivanju saglasnosti Srbije kao države na ovakav tekst sporazuma.

U pisanom obraćanju javnosti, koje je potpisao i njegova svetost patrijarh srpski Irinej, navodi se da sporazum parafiran u Briselu predstavlja posredno i prećutno, ali ipak faktičko priznavanje postojanja sistema državne vlasti na Kosovu i Metohiji nezavisnog od postojećeg državnog ustrojstva Srbije.

Sveti arhijerejski sinod smatra da nema nikakve sumnje u to da će, "posle plaćanja ovako visoke cene za famozni datum o početku pregovora, i to pregovora sa nepoznatim brojem novih uslova i sa neizvesnim ishodom, cena za sam eventualni ulazak u EU biti i formalno priznavanje “nezavisnog Kosova” od Srbije i njena obaveza da ne ometa dobijanje stolice Kosova u UN".

"Kako izgleda, posredi je pre čista predaja negoli makar kakva-takva prodaja naše sopstvene vekovne i, u duhovnom i istorijskom smislu, najvažnije teritorije, tempirana od velikih scenarista, inače naših proverenih prijatelja i saveznika, za stotu godišnjicu oslobođenja istorijske Stare Srbije od petovekovnog robovanja Osmanlijama", navodi se u saopštenju.

U odnosu na ovakav sporazum, ocenjuje Sveti arhijerejski sinod SPC, i podela teritorije bi bila bolje, pravednije i održivije rešenje.

"Takođe, pitamo se šta je naša visoka državna delegacija tražila u Moskvi pre nekoliko dana ako je već bila spremna da prihvati maksimum mogućeg, koji je ipak manji od minimuma poželjnog sa stanovišta elementarnog državnog i nacionalnog interesa Srbije", ističe se u saopštenju.

Sveti arhijerejski sinod apelovao je da srpski narod koji je opstao na Kosovu i "sav ostali srpski rod ma gde živeo", kakva god bila odluka državnog vrha Srbije, "ne prizna diktat sile i nepravde, već da Kosovo i Metohiju smatra, uvek i zauvek, svojom zemljom, ne sporeći ni na koji način činjenicu da je to i zemlja onih Albanaca koji u njoj vekovima žive zajedno sa Srbima".

"Crkva će, u svakom slučaju, ostati sa svojim narodom i u svojim svetinjama na Kosovu i Metohiji. To joj daje pravo i nameće dužnost da uputi ovaj apel", navodi se u saopštenju.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane