Vesti

SPC: Sporazum je predaja Kosova

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve ocenio je da sporazum Beograda i Prištine predstavlja "predaju Kosova i Metohije".
SPC: Sporazum je predaja Kosova
Foto SPC

Sinod je pozvao Skupštinu i predsednika Srbije da izmere i odmere moralnu i istorijsku odgovornost prilikom odlučivanja o davanju ili uskraćivanju saglasnosti Srbije kao države na ovakav tekst sporazuma.

U pisanom obraćanju javnosti, koje je potpisao i njegova svetost patrijarh srpski Irinej, navodi se da sporazum parafiran u Briselu predstavlja posredno i prećutno, ali ipak faktičko priznavanje postojanja sistema državne vlasti na Kosovu i Metohiji nezavisnog od postojećeg državnog ustrojstva Srbije.

Sveti arhijerejski sinod smatra da nema nikakve sumnje u to da će, "posle plaćanja ovako visoke cene za famozni datum o početku pregovora, i to pregovora sa nepoznatim brojem novih uslova i sa neizvesnim ishodom, cena za sam eventualni ulazak u EU biti i formalno priznavanje “nezavisnog Kosova” od Srbije i njena obaveza da ne ometa dobijanje stolice Kosova u UN".

"Kako izgleda, posredi je pre čista predaja negoli makar kakva-takva prodaja naše sopstvene vekovne i, u duhovnom i istorijskom smislu, najvažnije teritorije, tempirana od velikih scenarista, inače naših proverenih prijatelja i saveznika, za stotu godišnjicu oslobođenja istorijske Stare Srbije od petovekovnog robovanja Osmanlijama", navodi se u saopštenju.

U odnosu na ovakav sporazum, ocenjuje Sveti arhijerejski sinod SPC, i podela teritorije bi bila bolje, pravednije i održivije rešenje.

"Takođe, pitamo se šta je naša visoka državna delegacija tražila u Moskvi pre nekoliko dana ako je već bila spremna da prihvati maksimum mogućeg, koji je ipak manji od minimuma poželjnog sa stanovišta elementarnog državnog i nacionalnog interesa Srbije", ističe se u saopštenju.

Sveti arhijerejski sinod apelovao je da srpski narod koji je opstao na Kosovu i "sav ostali srpski rod ma gde živeo", kakva god bila odluka državnog vrha Srbije, "ne prizna diktat sile i nepravde, već da Kosovo i Metohiju smatra, uvek i zauvek, svojom zemljom, ne sporeći ni na koji način činjenicu da je to i zemlja onih Albanaca koji u njoj vekovima žive zajedno sa Srbima".

"Crkva će, u svakom slučaju, ostati sa svojim narodom i u svojim svetinjama na Kosovu i Metohiji. To joj daje pravo i nameće dužnost da uputi ovaj apel", navodi se u saopštenju.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017