SO Leposavić sutra o referendumu

Za sutra zakazana sednica Skupštine Opštine Leposavić na kojoj će se raspravljati o inicijativi za održavanje referenduma u ovoj opštini. Predsednik Branko Ninić izjavio za KIM radio da je protiv održavanja referenduma.

Podeli ovaj članak sa:
  • Leposavić (Foto Tanjug)

Na sednici, koju je za 11 sati zakazao predsednik skupštine Slavko Stefanović, odbornici će razmatrati mogućnost održavanja referenduma na kojem bi građani trebalo da se izjasne  da li prihvataju instaliranje kosovskih institucija na severu.

Međutim, predsednik Opštine, Branko Ninić, smatra da su se građani, time što su sprečili pripadnike specijalne kosovske jedinice ROSU da zauzmu administrativni prelaz Jarinje, jasno stavili do znanja da su protiv institucija Prištine i da, kako je rekao, dodatno izjašnjavanje po tom pitanju nije neophodno.

Ninić je izjavio za KIM radio da Ustav Srbije jasno kaže da je Kosovo deo Srbije i da referendum zato nije potreban.

“Odbornici Demokratske stranke jesu protiv institucija Kosova, ali smatraju da o tome ne treba da se izjašnjavaju na referendumu. Protiv referendum smo jer je njegovo održavanje u suprotnosti sa Ustavom Republike Srbije”, kazao je Ninić.

On ističe da bezbednost kosovskih Srba, koji žive izvan severa Kosova, može biti dovedena u pitanje nakon održavanja referenduma na severu. 

Odbornici skupština opština Kosovska Mitrovica, Zubin Potok i Zvečan ranije su na vanrednim sednicama doneli odluku da se u ovim opštinama održi referendum u februaru, na kome će se građani izjasniti da li prihvataju institucije Prištine.

Referendum bi, kako je najavljeno, trebalo da bude održan 14. i 15. februara, a na glasačkom listiću građani će se izjasniti zaokruživanjem reči "da" ili "ne".

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane