Vesti

SO Leposavić sutra o referendumu

Za sutra zakazana sednica Skupštine Opštine Leposavić na kojoj će se raspravljati o inicijativi za održavanje referenduma u ovoj opštini. Predsednik Branko Ninić izjavio za KIM radio da je protiv održavanja referenduma.
 • 03.01.2012
 • 22:31 h
 • izvor: KIM
 • komentara:
 • pregleda: 3002
SO Leposavić sutra o referendumu
Leposavić (Foto Tanjug)

Na sednici, koju je za 11 sati zakazao predsednik skupštine Slavko Stefanović, odbornici će razmatrati mogućnost održavanja referenduma na kojem bi građani trebalo da se izjasne  da li prihvataju instaliranje kosovskih institucija na severu.

Međutim, predsednik Opštine, Branko Ninić, smatra da su se građani, time što su sprečili pripadnike specijalne kosovske jedinice ROSU da zauzmu administrativni prelaz Jarinje, jasno stavili do znanja da su protiv institucija Prištine i da, kako je rekao, dodatno izjašnjavanje po tom pitanju nije neophodno.

Ninić je izjavio za KIM radio da Ustav Srbije jasno kaže da je Kosovo deo Srbije i da referendum zato nije potreban.

“Odbornici Demokratske stranke jesu protiv institucija Kosova, ali smatraju da o tome ne treba da se izjašnjavaju na referendumu. Protiv referendum smo jer je njegovo održavanje u suprotnosti sa Ustavom Republike Srbije”, kazao je Ninić.

On ističe da bezbednost kosovskih Srba, koji žive izvan severa Kosova, može biti dovedena u pitanje nakon održavanja referenduma na severu. 

Odbornici skupština opština Kosovska Mitrovica, Zubin Potok i Zvečan ranije su na vanrednim sednicama doneli odluku da se u ovim opštinama održi referendum u februaru, na kome će se građani izjasniti da li prihvataju institucije Prištine.

Referendum bi, kako je najavljeno, trebalo da bude održan 14. i 15. februara, a na glasačkom listiću građani će se izjasniti zaokruživanjem reči "da" ili "ne".Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018