Vesti

Slovačka: Priznanje nakon normalizacije odnosa Kosova i Srbije

Slovačko priznanje nezavisnosti Kosova moglo bi da usledi nakon normalizacije odnosa Kosova i Srbije, rekla je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa slovačka analitičarka Lucija Klapačova.
 • 01.09.2012
 • 20:20 h
 • izvor: Radio Slobodna Evropa, KIM
 • komentara:
 • pregleda: 2125
Slovačka: Priznanje nakon normalizacije odnosa Kosova i Srbije
(Foto: FreeFoto.com)

Klapačova kaže da slovački stav nije usmeren protiv Kosova, već je problematičan način proglašenja nezavisnosti. Budući da nema jedinstvene pozicije EU prema ovom problemu, ona smatra da Unija nikada nije ni pokušala da je zauzme.

Ona navodi da u njenoj državi za to postoji nekoliko razloga:

"Razne političke partije u Slovačkoj za nepriznavanje (nezavisnosti Kosova) imaju različite razloge. Najvažniji od njih nema veze sa dobrosusedskim odnosima. Pozicija Slovačke nije usmerena protiv Kosova i njegove nezavisnosti, već postoji neslaganje o tome kako se ta nezavisnost "dogodila". Onog trenutka kada Kosovo i Srbija izgrade normalne odnose, Slovačka će moći da prizna Kosovo", kaže Klapačova.

Na pitanje da li u Slovačkoj postoje nacionalne zajednice koje podržavaju nezavisnost Kosova, ona je odgovorila da su od početka to bili Mađari.

"Oni su podržavali priznanje nezavisnosti, ali većina drugih političkih partija je protiv toga. To je i pitanje odnosa sa Srbijom", zaključila je Lucija Klapačova.

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin se, boraveći u Kosovskoj Mitrovici početkom prošle nedelje, kratko osvrnuo na mogućnost da Slovačka posreduje u budućem dijalogu između Beograda i Prištine.

Vulin je ocenio da je još uvek rano govoriti o tome, ali da će svaka dobra usluga biti rado prihvaćena sa srpske strane.

On je dodao da Srbija poštuje stav Slovačke koja nije priznala Kosovo kao državu i da je Beograd već izneo ideju da UN treba da budu više angažovane po pitanju pregovora o Kosovu i Metohiji.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018