Vesti

Slava u Svetim Arhangelima kod Prizrena

Praznik Svetog arhangela Mihajla svečano je danas proslavljen u manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena.
 • 21.11.2012
 • 03:00 h
 • izvor: KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1994
Slava u Svetim Arhangelima kod Prizrena
Slava u Arhangelima (Foto O. Radić)

Liturgiju sluzili iguman Svetih Vrača u Zočištu arhimandrit Stefan, iguman Arhangela arhimandrit Mihajlo, paroh prizrenski jerej Slobodan Đorić i paroh orahovacki jerej Srđan Jerinić, javlja novinar Olivera Radić.

Svečanosti su prisustvovali vernici iz Prizrena, Orahovca, Novaka, Gracanice i ostalih sredina na Kosovu, među kojima je bila i mala Milica jedino srpsko dete u Prizrenu. Praznik su pojanjem upriličili i
đaci prizrenske Bogoslovije sa profesorima.

Otac Stefan čestitao je ocu Mihajlu slavu i rekavši da  “Sveti Mihajlo i Gavrilo nisu dali da se ovaj manastir, iako  razoren,  zaboravi”.

„Okupili smo se u ovoj svetinji da proslavimo nebeske bestelesne sile, koje  pritiču neodstupno i pomažu nam u svakoj našoj životnoj potrebi, nedaći, učestvuju sa nama zajedno u radosti kad ih prizivamo i pomažu onako kako im je Gospod dao da budu naša braća na nebu. I ko nam može bilo šta učiniti ako imamo takve zastupnike pred Bogom kao što su Sveti Mihajlo i Gavrilo.  Oni nisu dali da se ovaj hram, ovaj manastir, iako  razoren,  zaboravi, već se ime Božje u njemu slavi”, kazao je  otac Stefan.

Za trpezom pripremljenoj za sve prisutne, ocu Mihajlu je slavu i 18 godina od monašenja, čestitao i profesor prizrenske Bogoslovije Dejan Ristić, nabrojavši samo neke crkve i manastire koji slave Svetog Arhangela.

Manastir Svetih Arhangela je zadužbina cara Dušana. Nalazi se u kanjonu reke Bistrice nedaleko od Prizrena.

Manastir je spallje i opljačkan u junu 1999. Godine a novi napadi ponovili su se I marta 2004.godine kada je manastir ponovo spaljen.

Ceo manastirski kompleks se nalazi pod zaštitom Republike Srbije kao spomenik kulture od izuzetnog značaja i nalazi se pod direktnom zaštitom nemačkih pripadnika KFOR-a.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018