Vesti

Slava Sabornog hrama u Prizrenu

Danas je u Prizrenu svečano proslavljen drugi dan Vaskrsa i Sveti velikomučenik Georgije, hramovna slava Saborne crkve.
 • 06.05.2013
 • 03:55 h > 03:59 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1661
Slava Sabornog hrama u Prizrenu
Detalj sa liturgije u crkvi Sv. Georgija u Prizrenu (Foto KIM)

Više od stotinu vernka prisustvovalo je prazničnoj liturgiji.

Vladika raško-prizrenski Teodosije izrazio je zadovoljstvo što je na ovaj dan i posle kako je kazao svih stradanja Prizren, Bogoslovija i hram Svetog velikomučenika Georgija ponovo živi.

“Mi se danas molimo za ceo grad, za sve koji u njemu žive. Naš verni narod koji je raseljen svuda, u izbeglištvu želi i hoće da dođe ovde u ovaj grad u ovaj hram da bi ovde na ovom mestu vaskrsenja i oni doživeli tu radost, primili blagoslov ovoga hrama kako bi sebe obnovili i vaskrsli onako kako su hršćani vaskrsavali tokom cele istorije naše crkve”, kazao je vladika Teodosije.

Vladika koji danas proslavlja i svoju krsnu slavu posebno se zahvalio učenicima prizrenske Bogoslovije koji su prošle godine uzeli slavski kolač i koji su spremili današnju slavu. Domaćin sledeće godine biće Radovan Popović iz povratničkog sela Koš.

Iguman manstira Visoki Dečani arhimandrit Sava Janjić govoreći o značaju praznika rekao je da se danas sećamo najvećeg događaja u istoriji  ovog sveta-vaskrsenja Hristovog.

“Stradanje i vaskrsenje stalno su isprepleteni, jer gde nema poniženja nema ni slave jer nama je svetlost Hristova iz groba proizašla, iz mraka je zasijala svetlost. O tome svedoče sveti mučenici koji svojim podvigom stradanja za Hrista posvedočuju da jedino stradanjem dobijamo večni život kao što je Sveti mučenik Georgije koga danas proslavljamo”, kazao je arhimandrit Sava Janjić

Slavi su prisustvaovali šef ruske kancelarije u Prištini, Andrej Šogorov, Dimitris Moshopulos šef grčke kancelarije, Jan Klif britanski ambasador, predstavnici Američke ambasade, predstavnici nemačkog i slovenačkog KFOR-a. Svečanom ručku prisustvovao je i buskup prizrenski.

Za vreme litije i službe vlasnici lokala u okolini crkve Svetog Đorđa nisu danas pustali muzuku.
Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 • 05.09.2017