Vesti

Š.File: EU posvećena daljem napretku Kosova

„Kosovo je izabralo put reforme koji će ga dovesti do Evropske unije. Ja sam ovde da bih preneo snažnu poruku podrške od Evropske Unije“, izjavio je sinoć u Prištini Štefan File.
 • 11.09.2012
 • 17:41 h
 • izvor: KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1011
Š.File: EU posvećena daljem napretku Kosova
Štefan File ( Foto RTS)

Na svečanoj večeri održanoj nakon okončanja nadgledane nezavisnosti Kosova File je kazao da njegovo prisustvo pokazuje posvećenost EU daljem razvoju Kosova.

„Mi smo posvećeni tome da podržimo vaše napore i odlučni smo u tome da preuzmemo još veću ulogu nego do sada. Tek kada sve zajednice rade zajedno i angažuju se u demokratskom procesu, Kosovo se može izgraditi za korist svih svojih građana“, kazao je evropski komesar.

Navodeći da sever Kosova još uvek predstavlja izazov za Kosovo File je kazao da je Evropska unija  spremna da podrži sve strane da bi se pronašao način za dalji napredak kroz dijalog.
„Da bi se uspeh postigao, neophodno je da glavni lideri svih zajednica Kosova zajedno rade na stvaranju zajedničke vizije i zajedničke budućnosti. Kosovo je napravilo krupne korake na svom putu ka Evropskoj uniji, posebno ove godine“.

Uveren sam da ćemo uskoro moći da krenemo dalje sa našim predlogom da Kosovo učestvuje u programima Evropske unije, najavio je evropski komesar za proširenje Štefa File.
Kazao je da će EU ubrzo objaviti studiju izvodljivosti za sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

„Tempo napretka Kosova u pravcu evropske integracije ne zavisi od Evropske unije – ni od Evropske komisije niti od naših zemalja članica. On zavisi isključivo od vašeg napornog rada na reformama, a jednako toliko i od toga da li će sve političke stranke doći do jakog konsenzusa na Kosovu u pogledu evropske ideje“, zaključio je File.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018