Vesti

Šestoro povređenih kod Zvečana, KFOR se povukao

U blizini Zvečana je jutros došlo do sukoba građana i vojnika KFOR-a, zbog pokušaja KFOR-a da ukloni barikade u Rudaru, saznaje KIM radio. Operacija najteže povređenog mladića uspešno okončana, van životne opasnosti je, potvrđeno u KBC Kosovska Mitrovica.
 • 01.06.2012
 • 18:20 h > 01:33 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1546
Šestoro povređenih kod Zvečana, KFOR se povukao
Mesto jutrošnjeg incidenta u Zvečanu (Foto KIM)20:40 - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je večeras da se na Kosovu i Metohiji moraju zaustaviti sukobi i da je važno otkloniti strah kod građana. Nikolić je rekao RTS -u da je na Sednici saveta za nacionalnu bezbednost, "svako dobio zadatke u okviru svojih ingerencija"."Svi razgovaraju sa službama sa kojima sarađuju na tom polju, vojska sa Kforom, naša vlada mora sa Euleksom i Unmik administracijom o tome ozbiljno da razgovara", rekao je on.

19:29 - UNMIK saopštava da nastoji da smiri situaciji nastalu nakon što je KFOR počeo da uklanja barikade kod Rudara. UNMIK je zabrinut izveštajima o brojnim povređenim - i civilima i vojnicima Kfora, saopštio je oficir Misije UN Leonid Markarjan koji je pozvao na uzdržanost i dijalog.

18:23 - Situacija na severu Kosova se smirila, ali su kod ljudi napetost i preplašenost, zbog današnjih sukoba u Rudaru, i dalje prisutni. Nakon dana ispunjenog tenzijama Srbi su se vratili kućama. Oni veče provode u iščekivanju  šta će se dalje dešavati.

18:00- KFOR se nešto posle 15 časova povukao sa mosta od Rudara prema Zvečanu, sve barikade su uklonjene, osim krsta koji je postavljen na sredini  puta, javlja dopisnik KIM radija.

15:50 - Predsednica Kosova Atifete Jahjaga osudila je nasilje protiv mirovnih snaga NATO od strane grupe građana srpske zajednice, kao i povređivanje vojnika i građana na severu Kosova, saopšteno je iz njene kancelarije.

15:39 - KFOR je otvorio za saobraćaj magistralni put koji sa severa Kosova vodi ka Prištini, javlja novinar KIM radija sa lica mesta. Vojnici KFOR-a postavili su kontrolni punkt na skretanju ka manastiru Sokolici. Punkt trenutno obezbeđuje desetak vojnika, a u njegovoj blizini su i tri vozila KFOR-a.

15:29 - Povlačenje jedinica KFOR-a odvija se etapno. Kod Dudinog krša još uvek radi teška mehanizacija. 

15:23 - KFOR se povlači iz Rudara, javlja novinar KIM radija sa lica mesta. Sve barikade su uklonjene, osim krsta koji se nalazi na sredini puta. Evakuacija jedinica u toku.

15:22 - Pošto se situacija na severu Kosova smirila, predstavnici lokalnih Srba na sastanku u Zvečanu ocenili su da građani nisu bezbedni i da je neophodno da se barikade ponovo postave. Vojnici KFOR-a sklanjaju žicu sa mosta, ali Srbi postavljaju nove barikade.

15:19 - U sukobima građana i KFOR-a povređen još jedan Srbin, javlja dopisnik KIM radija sa terena. Ranije su povređena trojica, tako da je broj povređenih Srba sada četiri. 

15:12 - Zbog blokade mosta na Ibru koji povezuje Zvečan sa naseljem Rudare i okolnim selima mnogi od meštana ne mogu otići po svoju decu u vrtić, a nije moguće prevesti do bolnice ni pacijente kojima je potrebna dijaliza.

14:28 - Ranjeni Srbin iz Zvečana operisan je u Zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici i nalazi se van životne opasnosti, potvrdio je za KIM radio načelnik ove zdravstvene ustanove, dr Milan Jakovljević. „On je uspešno operisan i van životne opasnosti je. Smrskana mu je kost nadkolenice i pokidane su mu bile arterije i vene“. Prema rečima doktora, u pitanju je prostrelna rana od metka.

14:02 - KFOR je potvrdio da su dva vojnika ranjena u akciji uklanjanja barikada. Jedan ranjeni vojnik je evakuisan i njegovo stanje je stabilno. KFOR, kako se kaže u saopštenju, oštro osuđuje ovaj akt nasilja.

13:52 - Oružanom akcijom protiv Srba u Rudaru kod Zvečana, koji barikadama i svojim telima brane sever Kosova od utapanja u albanski, paradržavni sistem, američka i nemačka vojska nastoje da dovrše progon Srba s KiM, ocenjuje SNV. U saopštenju dostavljenom KIM radiju SNV navodi da su Srbi ogorčeni zbog brutalnog oružanog napada pripadnika američkog i nemačkog KFOR-a na nenaoružane srpske civile. “Grubo gazeći sva vojnička pravila, moralne i druge norme koje poštuju sve civilizovane države i narodi, američki i nemački oficiri uperili su tenkovske cevi i mitraljeze i na sanitetska vozila, ne dozvoljavajući lekarskim ekipama da priteknu u pomoć teško ranjenim Srbima”, navodi se u saopštenju. SNV navodi da su “Srbi još ozlojeđeniji zbog mlakog i čisto protokolarnog reagovanja šefa beogradskog pregovaračkog tima Borislava Stefanovića”.

13:46 - KFOR je saopštio da nisu tačne informacije da je u sukobima na severu Kosova ubijen jedan, a ranjena četiri vojnika ove misije, koje su objavljene na koha.net i kosovapress.com.

13:39 - U Predsedništvu Srbije održana je sednica Saveta za nacionalnu bezbednost na kojoj je bilo reči o najnovijoj situaciji na Kosovu, saznaje Tanjug. Sednici su prisustvovali predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Mirko Cvetković i nekoliko ministara, među kojima i ministar odbrane Dragan Šutanovac, pravde Snežana Malović i Kosova i Metohije Goran Bogdanović. Kako je Tanjugu rečeno, medijima će biti prosleđeno saopštenje.

13:34 - Pripadnici KFOR-a uklonili su sve barikade koje su bile postavljene u opštini Zvečan na magistralnom putu koji vodi prema južnom delu Kosovske Mitrovice, rekli su Tanjugu građani koji se nalaze na licu mesta. Iza vojnika Kfora koji su novom barikadom ostali blokirani, nalazi se, međutim, i dalje bager, pa se očekuje da će njime biti uklonjen u toku dana nasuti šljunak. Novinarske ekipe koje se nalaze u Rudaru kod Zvečana koje su oko podneva pokušale da prođu prema magistralnom putu gde su se nalazile barikade, zaustavili su vojnici Kfora i vratili nazad. 

13:31 - U Rudaru napravljena nova barikada od šljunka, javlja novinar KIM radija sa lica mesta.

13:21 - Povodom incidenata na Kosovu i Metohiji održan je sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost, javlja RTS. 

13:14 - U Zvečanu završen sastanak načelnika Kosovskog okruga Radenka Nedeljkovića i predsednika opštine Kosovska Mitrovica Krstimira Pantića sa građanima. Nakon sastanka Pantić je za KIM radio kazao da nema kontakta sa predstavnicima KFOR-a iako se intenzivno radi na tome. Doneta je odluka o ponovnom podizanju barikada i preporučeno pripadnicima EULEKS-a i KFOR-a da se ne kreću kroz severni deo Kosovske Mitrovice. On je dodao da je sa dešavanjima na severu upoznao kabinete predsednika Nikolića i ministra Dačića, ali da, za sada, nema nikakvog zvaničnog odgovora iz Beograda.

12:42 - Operacija povređenog Srbina iz Zvečana još uvek traje, kaže za Radio KIM načelnik bolnice u Kosovskoj Mitrovici dr Milan Jakovljević. Nakon pružanja pomoći jedan od povređenih pušten kući, treći zadržan u bolnici. Nema novih prijema, kaže dr Jakovljević.

12:40 - Pregovori američkih oficira KFOR-a i predsednika opština Zvečan i Zubin Potok još uvek traju, saznaje KIM radio.

12:12 - Komandir Policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković izjavio je KIM radiju da je situacija u ovom delu Kosova, nakon jutrošnjih incidenata na severu, mirna i da očekuje da će tako i ostati.

12:08 - Vlada Kosova oglasiće se tokom dana saopštenjem povodom dešavanja na severu Kosova,saznaje KIM radio. Za sada nema zvaničninih izjava.

12:03 - Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi ne želi da komentariše dešavanja na severu Kosova. KIM radiju je kratko rekao da informacije treba tražiti od KFOR-a.

11:57 - KFOR je probio barikadu u Malom Rudaru i nastavio napredovanje prema barikadi "Krst" u Velikom Rudaru, prenosi BETA.

11:56 - Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović pozvao je KFOR da se uzdrži od primene sile i da se striktno pridržava i kreće u okvirima svog mandata, a Srbe da ostanu mirni i da ne nasedaju na provokacije.

11:38 - Portparol KFOR-a Uve Novicki potvrdio je Tanjugu da je tokom akcije uklanjanja barikade u okolini Rudara povređen jedan vojnik KFOR-a.

11:22 - Situacija u Zvečanu je trenutno mirna. U toku su novi pregovori predsednika opština Zvečan i Zubin Potok sa oficirima KFOR-a. Veliki broj Srba i dalje je okupljen oko barikada u Rudaru i Dudinom Kršu.

10:49 - Sa američkim oficirom KFOR-a razgovarali su predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović i Zubin Potok Slaviša Ristić, kao i direktorka bolnice Milena Cvetković. Nakon tog razgovora predsednici opština apelovali su na građane da ne bacaju kamenje jer će u suprotnom KFOR upotrebiti oružje. Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da ne razume šta je KFOR motivisalo na današnju akciju. Prema njegovoj oceni, Priština i KFOR koriste institucionalni vakum u Srbiji da bi promenili stanje na terenu, prenosi B92.

10:27 - KFOR  baca suzavac na Srbe okupljene oko barikade u mestu Dudin Krš, saznaje KIM radio.

10:25 - U KBC Kosovska Mitrovica primljena su trojica povređenih Srba iz Zvečana. "Jedan od njih nalazi se u životnoj opasnosti. On ima prostrelnu ranu nadkolenice i u toku je operativni zahvat", potvrdio je KIM radiju načelnik bolnice dr Milan Jakovljević. Ostala dvojica primljena su sa lakšim telesnim povredama. Jakovljević strahuje da je broj povređenih veći ali da problem predstavlja nemogućnost pristupa terenu. Državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović izjavio je za B92 da su najmanje tri osobe ranjene.

10:17 - KFOR je saopštio da je jutros započeo operaciju uklanjanja barikade u okolini mesta Rudare sa ciljem pospešivanja slobode kretanja. "Od 08.40 sati Kfor sprovodi operaciju uklanjanja barikade u okolini mesta Rudare. Ova aktivnost ima za cilj pospešivanje slobode kretanja ne samo za Kfor, već i međunarodne organizacije i sve građane Kosova", navodi se u saopštenju Kfora dostavljenom KIM radiju. Kfor je uspostavio više kontrolnih punktova i sigurnosnih zona iz bezbednosnih razloga, objašnjava se dalje, dodajući da se radi o merama vezanih za uklanjanje barikade i da će one biti privremene. Nakon što barikada bude uklonjena kontrolni punktovi i sigurnosne zone će biti uklonjene. Do sada, kako se dodaje u saopštenju, ne postoje informacije o incidentima. Misija Kfora je, kako se podseća, tu da doprinese bezbednom okruženju i slobodi kretanja za sve građane Kosova.

10:14 - Helikopteri KFOR-a neprestano preleću iznad područja sukoba, a na kraju mosta ka selu Rudare, koji je takođe od jutros blokiran, stoji jedan transporter, prenosi Tanjug. Na zvečanskoj strani mosta je veliki broj građana. Sa velikim brojem okupljenih građana su predstanivici lokalne smouprave Kosovske Mitrovice i Zvečana, Krstimir Pantić i Dragiša Milović. Pripadnici američkog Kfora nisu dopustili hitnoj pomoći iz Kosovske Mitrovice da ukaže pomoć ranjenima. Kako je građanima i medijima rekao predsednik opštine Kosovska Mitrovica Milović, potpukovnik KFOR-a Džozef Linč nije dozvolio prolaz ni hitnoj pomoći, ni predstavnicima lokalne samouprave.

09:56 - U sukobu sa KFOR-om ima povredjenih. Novinar KIM radija sa lica mesta potvrdio je da je video povređenog čoveka koga su unosili u auto. Drugi izvori navode da je bar troje ljudi primljeno u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici.

09:41-  KFOR je mehanizacijom i vozilima blokirao most između Zvečana i Rudara čime sprečava građane da dođu do barikada u Rudaru i Dudinom Kršu.

09:25 - Oklopna mehanizacija KFOR-a uklanja betoniranu barikadu na mostiću u Rudaru. Uklanjanju barikade prethodio suzavac, oko mosta okupljeno oko 500 ljudi, javlja novinar KIM radija sa lica mesta. Korišćeni su gumeni meci i bojeva municija.

09:10 - Do incidenta je došlo kada su vojnici KFOR-a pokušali da uklone barikadu u Rudaru u blizini Zvečana. Srbi koji dežuraju na barikadama suprostavili su se nameri KFOR-a nakon čega je došlo do manjeg  sukoba okupljenih Srba i pripadnika KFOR-a.

08:15 - KFOR je, kako KIM radio saznaje, blokirao puteve ka Zvečanu zbog čega su se jutros oglasile sirene, pa su Srbi krenuli ka barikadi.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017