Savremena istorija Turske prvi put na srpskom jeziku

U Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda sinoć je promovisana knjiga “Istorija savremene Turske“ profesora Džengiza Hakova u izdanju „Centra za turkološka istraživanja Balkana“ (BAL – TAM) iz Prizrena.

Podeli ovaj članak sa:
  • Na promociji knjige (Foto KIM)

Knjigu je na naš jezik preveo dr Vladan Virijević sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, i ona je jedino celovito delo na srpskom jeziku koje se bavi savremenom turskom istorijom.

Profesor Virijević, koji je i autor predgovora, je ukazao na potrebu naučne i šire javnosti za poznavanjem moderne turske istorije, ali i da je tokom studijskih boravaka u Turskoj video da je i tamošnja situacija identična kada su u pitanju knjige srpske i jugoslovenske savremene istorije.
 
„Činjenica je da su savremena zbivanja na geopolitičkoj sceni Jugoistočne Evrope, samim tim i bivših jugoslovenskih prostora, aktuelizovala prisustvo i ulogu Turske, izazivajući o tome oprečna mišljenja. Nameće se potreba,  kako naučne, tako šire javnosti da se podrobnije upozna sa turskom prošlošću XX veka“, napisao je u Virijević u pregovoru u knjizi „Istorija savremene Turske“.

Recenzent knjige dr Darko Tanasković, orijentalista, islamolog i poznavlac turske istorije i savremenih promena u tom društvu, smatra da je izuzetno važana pojava ove knige. On je naglasio da su njeni delovi, kao onaj o prvim decenijama turske istorije XX veka i vladavini  Kemala Ataturka izuzetani i pouzdani u naučnom pogledu, ali se i kritički osvrnuo na deo posvećen ratovima devedesetih godina u Jugoslaviji. Kao posebnu vrednost ističe što knjiga podstiče saradnju među turkolozima na Balkanu, s obzirom da je Hakov poreklom Turčin iz Bugarske.

„Ne možemo očekivati da će nam neko sa strane ponuditi neku veću mudrost i doneti ključeve za razumevanje vlastite istorijske sudbine, a onda građeno na tome i budućnosti. Mislim da je sve to perspektiva bez obzira na trenutne političke i ideološke prepreke“, rekao je Tanasković.
 
Docent dr Mira Radojević je istakla da će „nam ovaj pregled savremen turske istorije jako dobro poslužiti jer će nam dati podatke i znanja koja zaista nismo imali, barem faktografski pregled pojava i dogadjaja.“
 
„Ova knjiga je nešto što je bilo deficitarno, mislim na udžbeničku literaturu“, rekla je kao izdavač profesoricaTadžida Zupčević-Hafiz i podsetila da „Centar za turkološka istraživanja Balkana“ BAL-TAM u Prizrenu poseduje stručnu biblioteku od 40 000 naslova u kojoj ima sve što je od početaka osnivanja turkologije štampano u svetu.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane