Vesti

Savet za štampu Kosova: Zeri prekršio novinarski kodeks

Odbor Saveta za štampu Kosova ocenio da je prištinski list Zeri prekršio kodeks o štampi objavljivanjem članka “Osumnjičeni Srbi”, saopšteno je KIM radiju.
 • 14.11.2012
 • 00:30 h > 00:36 h
 • izvor: KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1199
Savet za štampu Kosova: Zeri prekršio novinarski kodeks
Priština (Foto arhiva KIM)

Odbor Saveta za štampu Kosova ustanovio je da je list Zeri objavljivanjem teksta o Centru za mir i toleranciju u Prištini kao mestu čija je delatnost povezana sa “nekim tajnim srpskim službama” prekršio Poglavlje 1 (tačka 3.) Kodeksa o štampi za Kosovo koji nalaže da novinari i urednici ne smeju, namerno ili iz nepažnje, podsticati diskriminaciju i netolerantnost.
 
Nevladina organizacija “Centar za Mir i Toleranciju” (CMT) prilikom podnošenja žalbe Savetu navela je da se ovim člankom objavljenim 02. septembra “stavljaju u opasnost građani srpske nacionalnosti koji koriste prostoriju ovog Centra”.

Predstavnik dnevnog lista Zeri izjavio je, kako se navodi u odluci Saveta, da list nije imao ciljeve o kojima tvrdi žalba.

Nenad Maksimović, izvrši direktor ove organizacije, kaže da je pisanje dnevnog lista Zeri deo “orkestrirane kampanje koja je vođena protiv CMT-a”.

“To je uticalo da se stavovi većinske zajednice utope sa naporima Kosovske policije da bespravno iseli prostorije Centra i ambulante. Tako da me pisanje Zerija uopšte ne čudi jer je opšte poznata stvar da su jako bliski Vladi”, kazao je Maksimović.

On očekuje da će CMT dobiti “javno izvinjenje za članak, javni demant  autora članka i da će biti objavlljena imena tzv. neimenovanih izvora koji su izneli neistine i poluistine”.

U odluci se dalje navodi da je “naslov članka sugestivan i da posle dobijanja mišljenja od jednog anonimnog policajca trebalo je da se dobije zvanična izjava portparola Policije Kosova”.

Policija Kosova pokušala je ovog leta da iseli prostorije CMT-a zbog, kao je navedeno, spornog vlasništva nad zemljištem i prostorijama Centra. Intervencijom međunarodne zajednice odluka o iseljenju jedinog mesta u Prištini koje okuplja Srbe iz ovog grada i jedine ambulante u kojoj se prištinski Srbi leče odložena je do daljnjeg. Prostorije u kojoj su ambulanta i NVO CMT-u na korišćenje su Srbima iz Prištine dali UNMIK i KFOR.Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
 • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018