Vesti

Sava Janjić: Na snazi je vladavina terora

U manastiru Visoki Dečani situacija je trenutno mirna, ali manastirska vrata će do daljnjeg biti zatvorena zbog veoma ozbiljne situacije, izjavio je iguman ovog manastira Sava Janjić za Radio KIM.
 • 08.02.2013
 • 23:29 h > 23:54 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1928
Sava Janjić: Na snazi je vladavina terora
Sava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani (Foto arhiva KIM)

Iguman Sava Janjić je kazao da ovakvo ponašanje pokazuje da nema vladavine prava, nego da je na snazi vladavina terora na Kosovu.

“Manastir je zatvoren. Onemogućen je dolazak naših posetioca, a isto tako i na velike praznike nismo imali posetioce. Život manastira se totalno blokira i onemogućava se poseta ovoj svetinji, što pokazuje u kakvom odsustvu vladavine zakona se ovde živi što je velika sramota i šteta za KiM i za sve one koji žele bolju budućnost ovog prostora”, kaže iguman Janjić.

On dodaje da su rukovodioci opštine Dečani i ekstremne grupe pokušali da održe protest ispred manastira, tvrdeći da je manastir, u stvari, "albanski i deo okupirane zemlje".

“To su poruke mržnje i otvorene netrpeljivosti zato što su neistinite. Reč je o opštini koja radi potpuno nezavisno od odluka Vlade Kosova i suprostavlja se odlukama Vrhovnog suda otvoreno širi mržnju i poziva na nasilje. To nije bezazleno sobzirom da je manastir prethodnih godina bio četiri puta oružano napadan,  zato je KFOR sprečio prolazak ove grupe ljudi koji nisu išli dobronamerno i koji žele da iskoriste svaku priliku kako bi naneli zlo ovom manastiru”, izjavio je iguman manastira Visoki Dečani.

Otac Sava dodaje da je manastir Visoki Dečani blokiran jakim policijskim snagama i jedinicama KFOR-a.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 • 05.09.2017