Vesti
Saopštenja

Zvaničnici osudili skrnavljenje spomen ploče u Starom Gracku

Srpski zvaničnici osudili su skrnavljanje spomen ploče ubijenim Srbima u Starom Gracku nadomak Lipljana.
Zvaničnici osudili skrnavljenje spomen ploče u Starom Gracku
Oskrnavljena spomen ploča u Starom Gracku (Foto OG)

Srpska: Incidenti unose nemir među Srbima

Poslanici Srpske liste smatraju da ovakvi incidenti unose nemir među Srbima i vode dodatnoj destabilizaciji situacije, kao i širenju nepoverenja između Srba i Albanaca.

“Posebno je opasno da se u ionako krhkoj bezbednosnoj situaciji i porastu tenzija na Kosovu ovo dešava, jer ovakve provokacije mogu dovesti do eskalacije nasilja prema Srbima, kao što je u poslednjih par meseci i primetno”, ističe se u saopštenju.

Poslanici Srpse su ocenili da je ispisivanje grafita "Osveta" na zidu osnovne škole “Braća Aksić”, sramotan čin.

“Ovakve stvari svi moraju shvatiti ozbiljno jer svedoci smo koliko je nesagledive štete naneo postavljeni bilbord u Mušutištu. Ovom raspirivanju mržnje svi moraju stati na put. Apelujemo na Kosovsku Policiju i međunarodnu zajednicu da pojača prisustvo u sredinama gde žive Srbi kako bi učinili da se ovakve stvari spreče i počinioci privedu pravdi”, navodi se u saopštenju Srpske liste.Kostić: Vandalizam uperen protiv nedužnih

Predsednik opštine Gračanica Vladeta Kostić najoštrije je osudio vandalski čin razbijanja spomen ploče stradalim žeteocima u Starom Gracku i ispisivanja grafita na albanskom jeziku.

“Ovaj, kao i svi, vandalski činovi upereni protiv nedužno stradalih na Kosovu, zasigurno ne doprinose stabilizaciji situacije već dodatno unose uznemirenost kod stanovništva, posebno Srba. Tražimo od policije i svih nadležnih institucija da se počinioci identifikuju i privedu pravdi. Samo tako možemo graditi zajedničku budućnost, poverenje i prosperitet svih zajednica koje ovde žive“, navedeno je u saopštenju gradonačelnika Vladete Kostića.Ostale vesti

Jevtić: Incidentima se obesmišljava povratak

Vršilac dužnosti ministra za zajednice i povratak Dalibor Jevtić ocenio je da učestala krivična dela protiv imovine povratnika i pripadnika nevećinskih zajednica predstavljaju očigledan pritisak na povratnike da ponovo napuste svoja imanja.

  • 23.05.2020
Zvaničnici čestitali Ramazanski Bajram

Politički zvaničnici čestitali su muslimanskim vernicima predstojeći Ramazanski Bajram.

  • 23.05.2020
Poljska dostavila medicinsku pomoć Kosovu
Poljski vojni kontingent iz sastava KFOR-a, pod vođstvom NATO-a, distribuirao je sanitarnu i ličnu zaštitnu opremu zdravstvenim ustanovama na Kosovu, kao deo odgovora na pandemiju Kovid-19.
  • 22.05.2020
Kosovu od SAD dodatnih 500.000 dolara za borbu protiv pandemije
Sjedinjene Američke Države su kroz agenciju za međunarodni razvoj USAID, obezbedile 500.000 dolara za podršku merama u zaštiti protiv širenja Kovida-19. Do danas, USAID je donirao oko 1,6 miliona dolara,  navodi se u saopštenju.
  • 22.05.2020
Đurić: Prošlo vreme ratnih poglavica
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, reagovao je saopštenjem na sinoćnu izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija o tome da “sanja da će preševsku dolinu uključiti u teritoriju Kosova”. Đurić je kazao da opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa jesu i biće deo iste države - Republike Srbije.
  • 22.05.2020
Kako proveriti status aplikacije za pomoć Vlade Kosova
Ministarstvo za finansije i transfere Kosova objavilo je telefonski broj i imejl adresu putem kojih pojedinci ili predstavnici biznisa mogu da provere šta se dešava sa njihovom aplikacijom koju su podneli za dobijanje ekonomske pomoći koju pruža Vlada Kosova tokom pandemije Kovid 19 ili da upute žalbu, ukoliko je njihov zahtev odbijen.
  • 21.05.2020