Vesti
Saopštenja

Zvaničnici čestitali Uskrs

Predstavnici institucija čestitali su sveštenstvu i vernicima Vaskrs.
Zvaničnici čestitali Uskrs
Foto Kim

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je Vaskrs, Patrijarhu srpskom Porfiriju, Episkopu Raško - prizrenskom Teodosiju, sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima pravoslavne veroispovesti, posebno srpskom narodu na Kosovu.

“Neka nas Vaskrs podstakne na činjenje dobrih dela i neka nam osvetli put međusobnog razumevanja i uvažavanja, što je preduslov za srećniju budućnost svakog pojedinca i naroda u celini. Posebno je važno da nam danas ove univerzalne vrednosti budu put i putokaz na Kosovu i Metohiji, koje jeste naše pamćenje, naše saborno odredište, gde čuvajući uzvišene domete ljudskog duha, mi čuvamo sebe i temeljimo našu budućnost”, naveo je Petković u čestitki.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović čestitao je sveštenstvu i monaštvu i svim pravoslavnim vernicima najveći hrišćanski praznik Vaskrs. Popović je vernicima poželeo da praznične dane provedu u miru, dobrom zdravlju i raspoloženju, okruženi porodicom.

"Vaskršnji praznici nose poruku obnove i nade i podsećaju nas na vrednosti međusobnog uvažavanja i poštovanja. Ovaj veliki praznik je simbol radosti i života, čuvajmo tradicionalne vrednosti i negujmo toleranciju i razumevanje", naveo je Popović.

Gradonačelnik opštine Severna Mitrovica Milan Radojević, čestitao je Vaskrs svim crkvenim velikodostojnicima i vernicima.

“Neka nam današnji praznik kao simbol pobede života nad smrću, novog početka i nade posluži da budemo složniji i plemenitiji jedini prema drugima. Iskreno Vam želim da praznične dane provedete sa svojim porodicama u zdravlju, sreći, miru i blagostanju uz beskrajnu nadu u bolju budućnost koju ćemo zajedno graditi”, poručio je u svojoj čestitki Radojević.

Građanska inicijativa „Srbija, demokratija, pravda" čestitala je Vaskrs svim pravoslavnim vernicima i sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve, sa željom da u zdravlju, miru i ljubavi provedu ovaj hrišćanski praznik u krugu porodice.

Čestitku povodom Vaskrsa uputio je i ambasador SAD-a na Kosovu Filip Kosnet.

"Srećan i blagosloven Uskrs pripadnicima pravoslavne zajednice na Kosovu. Kako se sećamo godine pune izazova, današnji dan je podsetnik na snagu samoobnove i istrajnosti Kosovaca", napisao je ambasador u poruci na Tviteru.Ostale vesti

Bolnici u Gračanici uručeni reagensi za laboratorijske analize obolelih od kovida
Međunarodna organizacija za migracije (IOM), preko Opštine Gračanica, dopremila je KBC-u Priština u Gračanici reagense za laboratorijsku dijagnostiku, odnosno obavljanja neophodnih analiza u praćenju obolelih od kovida-19, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 11.05.2021

Eparhija raško-prizrenska izrazila je duboku zabrinutost zbog najnovijih u nizu napada na verske objekte Srpske pravoslavne crkve na Кosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju.

  • 11.05.2021
Euleks i Kfor u zajedničkoj vežbi kontrole mase i nemira

Specijalizovana policijska jedinica Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) održala je sa Taktičkim rezervnim bataljonom mađarskog kontingenta Kfor-a, zajedničku obuku o kontroli mase i nemira u kampu Novo Selo, saopšteno je iz Misije Euleks. 

  • 07.05.2021
Srpska lista protv hrvatske vojne baze na Kosovu
"Najstrože se protivimo najavi Hrvatske da se na Kosovu grade vojne baze čime se najdirektnije ugrožava mir i spokojstvo građana", navodi se u zajedničkom saopštenju gradonačelnika opština sa srpskom većinom na Kosovu.
  • 06.05.2021
Majkl Davenport posetio Severnu Mitrovicu
Ambasador misije OEBS-a na Кosovu Majkl Davenport je tokom posete Severnoj Mitrovici razgovarao sa gradonačelnikom Milanom Radojevićem i zamenicom gradonačelnika Adrijanom Hodžić, o aktuelnoj situaciji sa pandemijom, izazovima po pitanju bezbednosti, uključujući najnovije incidente.
  • 05.05.2021
Kancelarija za KiM: Kamenovana kuća porodice Jaćović iz Kosovske Vitine

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je u ponedeljak uveče, kamenovana porodična kuća Aleksandra Jaćovića iz Kosovske Vitine, dok je noćas razbijeno staklo na automobilu đakona iz Orahovca.

  • 04.05.2021