Vesti
Saopštenja

’’ZSO treba da se formira bez odlaganja’’

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić i predsedavajući OEBS-a Zbignjev Rau, danas su održali  sastanak u Prištini. Ključne teme sastanka su bile značaj i hitnost formiranja Zajednice srpskih opština, veoma osetljiva bezbednosna situacija i veliki broj incidenata u srpskim sredinama, saopšteno je iz Rakićevog kabineta.
’’ZSO treba da se formira bez odlaganja’’
Goran Rakić i Zbignjev Rau (Foto Ministarstvo za zajednice i povratak)

Ministar Rakić je naglasio da se danas problemi na Кosovu produbljuju ili rešavaju veoma sporo, i da srpska i druge nevećinske zajednice nailaze na prepreke u ostvarivanju svojih prava.

”Umesto da za goruće probleme nađemo rešenja, mi imamo sve veći broj problema u sferama koje se tiču normalnog funkcionisanja svakog društva, što je veoma zabrinjavajuće. Govorimo da je formiranje Zajednice srpskih opština nešto što će Srbima na Кosovu rešiti mnoge probleme, upravo se zato ona mora formirati odmah, bez ikakvih odlaganja”, kazao je on.

Rakić je istakao, kako se navodi u saopštenju, da ga zabrinjava činjenica da pokušaji da se napravi pomak u procesu povratka ne nailaze na razumevanje već se naprotiv ovaj proces sve više obesmišljava što je nedopustivo jer mnoge raseljene porodice i dalje žele da se vrate.

Predsedavajućeg OEBS-a je obsavestio da se Srpska pravoslavna crkva na Кosovu  suočava sa mnogim problemima.Ostale vesti

Petković: EEAS da zauzme odlučniji stav
Saopštenje Evropske spoljnopolitičke službe (EEAS) potpuno je promašeno, kao i niz prethodnih apela briselske administracije, kazao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković odgovarajući na apel EEAS-a da se dve strane suzdrže od zapaljivih izjava.
  • 14.08.2022
Princ Filip: Obnoviti istragu zločina u Goraždevcu
Princ Filip Karađorđević poručio je danas, na 19. godišnjicu zločina nad srpskom decom u Goraždevcu, da je ovaj zločin velika sramota na obrazu međunarodne zajednice i da istragu treba obnoviti.
  • 13.08.2022
Nastavlja se kampanja o preregistraciji vozila na
Ministarstvo Unutrašnjih Poslova Kosova navelo je u saopštenju za javnost da se nastavlja informativna kampanja o opremanju registarskim tablicama "RKS".
  • 12.08.2022
’’Kulturno nasleđe pod neprekidnom pretnjom’’
Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije je povodom izjave kosovskog ministra kulture Hajrule Čekua da je prisustvo KFOR oko manastira Visoki Dečani "simbolično" i da Srbija zloupotrebljava pravoslavne crkve na Kosovu, saopštilo da su Dečani jedini spomenik u Evropi koji se (više od) 20 godina nalazi pod snažnom vojnom zaštitom.
  • 11.08.2022
Rakić i gradonačelnici severa Kosova sa komandantom KFOR-a
"Očuvanje mira i stabilnosti je naš primarni cilj, zbog toga KFOR mora ostatim garant da bezbednosna situacija na Kosovu neće eskalirati, usled neslaganja sa Prištinom i najava da će se posle 1. septembra nastaviti sa sprovođenjem odluke o preregistraciji vozila i izdavanjem ulazno izlaznih dokumemata“, navodi se u sapštenju za javnost sa sastanka ministra Gorana Rakića i gradonačelnika sa severa Kosova sa komandantom KFOR-a.
  • 11.08.2022
Petković sa Hilom o situaciji na Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji Kristoferom Hilom koga je detaljno upoznao sa poslednjim akcijama Prištine i izrazio zabrinutost zbog sve češćih poziva na rat i sukobe, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
  • 11.08.2022