Vesti
Saopštenja

“ZSO mora biti formirana sa nadležnostima koje joj pripadaju”

Direktor Кancelarije za KiM Petar Petković upoznao je delegaciju Ministarstva spoljnih poslova Кraljevine Norveške sa aktuelnom političko-bezbednosnom situacijom na Kosovu, kao i o predstojećem nastavku dijaloga u Briselu, navodi se u saopštenju. 
“ZSO mora biti formirana sa nadležnostima koje joj pripadaju”
Sa sastanka (Foto Kancelarija za KiM)

Petar Petković je razgovarao sa direktoricom Odseka za Jugoistočnu Evropu Кristinom Melsom i specijalnim savetnikom za Jugoistočnu Evropu Arneom Sanesom. Sastanku je prisustvovao i ambasador Кraljevine Norveške u Republici Srbiji Jern Eugen Jelstad.

U saopštenju Kancelarije za KiM, napominje se da je Petković upoznao sagovornike sa nedavnim incidentima na Kosovu i istako da su jednostrani i opasni potezi Prištine i njeno uporno odbijanje da implementira preuzete obaveze iz briselskog dijaloga, stalni izvor tenzija i pretnja miru u okruženju.

“Zajednica srpskih opština mora biti formirana sa nadležnostima koje joj pripadaju po briselskim dogovorima i Beograd će na prvom sledećem sastanku u Briselu zahtevati preduzimanje konkretnih koraka u ovom pravcu”, poručio je Petković tokom sastanka.

Na sastanku je bilo reči i o pitanju nestalih, koje je po rečima direktora Petkovića za srpsku stranu, pre svega humanitarno pitanje, a ne dnevno - političko.

“Pokazujući odgovoran odnos prema ovom pitanju, zvanični Beograd je odgovorio na sve zahteve Prištine i pretražio ukupno 22 lokacije, međutim, od 10 lokacija na prostoru Кosova i Metohije, čiju je pretragu tražio Beograd na osnovu relevantnih i utemeljenih saznanja da mogu skrivati posmrtne ostatke Srba, nestalih tokom sukoba na КiM, za sada je pretražena samo jedna, Bunker kod Đakovice”, objasnio je Petković.

Beograd želi nastavak dijaloga ali se konstruktivnost i kredibilnost mora zahtevati od Prištine, jer je reč o procesu koji treba da počiva na odgovornosti obe strane, da se drže preuzetih obaveza, zaključio je direktor Кancelarije za KiM Petar Petković.Ostale vesti

SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022
MZK: Odobrena vakcinacija trećom dozom za starije od 12 godina

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je da je odobrilo davanje treće doze vakcine protiv koronavirusa za decu stariju od 12 godina, kao i za osobe koje su primile drugu dozu najmanje pet meseci ranije.

  • 26.06.2022
Lajčak dolazi u dvodnevnu posetu Kosovu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak, posetiće Kosovo od 27. do 29. juna, saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

  • 26.06.2022
Vjosa Osmani u poseti Tajlandu i Singapuru
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Tajlandu i Singapuru, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 24.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Perić iz Prekovca

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić danas je položio kamen temeljac za izgradnju kuće šestočlanoj porodici Bojana Perića iz sela Prekovce u opštini Novo Brdo.

  • 23.06.2022
Prva pitijada ’’Kosovska pita’’
 U okviru Vidovdanskih dana, seoske slave koja se obeležava i u Donjoj Gušterici, Turistička organizacija Gračanice će u koordinaciji sa Opštinom Gračanica organizovati 26. juna prvu pitijadu ”Кosovska pita”, manifestaciju na kojoj će veštine u pripremi slatkih i slanih posnih kosovskih pita odmeriti domaćice, ali i muškarci skloni kulinarstvu, saopšteno je iz TOG-a.
  • 18.06.2022