Vesti
Saopštenja

“ZSO mora biti formirana sa nadležnostima koje joj pripadaju”

Direktor Кancelarije za KiM Petar Petković upoznao je delegaciju Ministarstva spoljnih poslova Кraljevine Norveške sa aktuelnom političko-bezbednosnom situacijom na Kosovu, kao i o predstojećem nastavku dijaloga u Briselu, navodi se u saopštenju. 
“ZSO mora biti formirana sa nadležnostima koje joj pripadaju”
Sa sastanka (Foto Kancelarija za KiM)

Petar Petković je razgovarao sa direktoricom Odseka za Jugoistočnu Evropu Кristinom Melsom i specijalnim savetnikom za Jugoistočnu Evropu Arneom Sanesom. Sastanku je prisustvovao i ambasador Кraljevine Norveške u Republici Srbiji Jern Eugen Jelstad.

U saopštenju Kancelarije za KiM, napominje se da je Petković upoznao sagovornike sa nedavnim incidentima na Kosovu i istako da su jednostrani i opasni potezi Prištine i njeno uporno odbijanje da implementira preuzete obaveze iz briselskog dijaloga, stalni izvor tenzija i pretnja miru u okruženju.

“Zajednica srpskih opština mora biti formirana sa nadležnostima koje joj pripadaju po briselskim dogovorima i Beograd će na prvom sledećem sastanku u Briselu zahtevati preduzimanje konkretnih koraka u ovom pravcu”, poručio je Petković tokom sastanka.

Na sastanku je bilo reči i o pitanju nestalih, koje je po rečima direktora Petkovića za srpsku stranu, pre svega humanitarno pitanje, a ne dnevno - političko.

“Pokazujući odgovoran odnos prema ovom pitanju, zvanični Beograd je odgovorio na sve zahteve Prištine i pretražio ukupno 22 lokacije, međutim, od 10 lokacija na prostoru Кosova i Metohije, čiju je pretragu tražio Beograd na osnovu relevantnih i utemeljenih saznanja da mogu skrivati posmrtne ostatke Srba, nestalih tokom sukoba na КiM, za sada je pretražena samo jedna, Bunker kod Đakovice”, objasnio je Petković.

Beograd želi nastavak dijaloga ali se konstruktivnost i kredibilnost mora zahtevati od Prištine, jer je reč o procesu koji treba da počiva na odgovornosti obe strane, da se drže preuzetih obaveza, zaključio je direktor Кancelarije za KiM Petar Petković.Ostale vesti

U Briselu o evropskom putu Kosova: Nastaviti reforme, sprovesti dogovoreno
Na sastanku u Briselu su članovi Saveta za stabilizaciju i pridruživanje (SA) razmotrili napredak Kosova na evropskom putu nakon objavljivanja Izveštaja Evropske komisije o Kosovu za 2021.
  • 08.12.2021
Kancelarija za KiM: U Suvom Grlu renovirana ambulanta
U selu Suvo Grlo, u opštini Srbica, danas je otvorena kompletno renovirana ambulanta sredstvima Кancelarije za Кosovo i Metohiju.
  • 08.12.2021
Nagrada za glumce Amaterskog pozorišta
Odlukom stručnog žirija mladim glumcima Amaterskog pozorišta „Janićije Popović“ Doma kulture „Gračanica“, Mateji Dimitrijeviću i Nataliji Josifović, juče je na devetom festivalu „Lektirići EX YU fest“ uručeno priznanje za najbolje glumačko ostvarenje u predstavi „Misterija nestalog jajeta“.
  • 08.12.2021
Jevtić sa predstavnicima KAP-a o Ski centru Brezovica
Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić se sastao sa predstavnicima Кosovske agencije za privatizaciju (КAP) sa kojima je razgovarao o Ski centru Brezovica, ali i o statusu ostalih društvenih preduzeća na teritoriji opštine Štrpce, saopšteno je iz te lokalne samouprave.
  • 07.12.2021
Predsednica opštine razgovarala sa novinarima
Predsednica opštine Gračanica prof. dr Ljiljana Šubarić razgovarala je danas sa novinarima i predstavnicima medija koji izveštavaju sa područja opštine Gračanica.
  • 07.12.2021
Audicija za predstavu “Ljubav u getu” 8. decembra
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ sekcija Doma kulture „Gračanica“ u sredu 08. decembra 2021. godine u dva termina od 15 i 19 časova organizuje audiciju za predstavu „Ljubav u getu“.
  • 06.12.2021