Vesti
Saopštenja

’’Zloupotrebljeno projektno sufinansiranje medijskih sadržaja’’

Udruženje novinara Srbije (UNS), Koalicija za slobodu medija i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) poslaće Ministarstvu kulture i informisanja Srbije zahtev, po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, u kom traže profesionalne biografije kandidata za članstvo u komisijama za raspodelu novca za medijske sadržaje.
’’Zloupotrebljeno projektno sufinansiranje medijskih sadržaja’’
Ilustracija (Foto Shutterstock)

Ova medijska udruženja navode da je Ministarstvo kulture i informisanja, na čelu sa ministarkom Majom Gojković, nastavilo da urušava već duboko zloupotrebljen sistem projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog značaja, jer su većinu u komisijama obezbedili novinarskim i medijskim udruženjima, čija je glavna svrha postojanja raspodela novca medijima bliskim vlastima u lokalnim sredinama.

Ovog puta Ministarstvo i ministarka Gojković odlučili su da oforme komisije tako da u njih uvrste jedan broj navodno nezavisnih medijskih stručnjaka, a koji su inače na predlog takvih udruženja kandidovani ili članovi komisija za raspodelu novca za medijske sadržaje upravo u lokalnim sredinama, navodi se u saopštenju.

UNS, Кoalicija i ANEM su u julu 2021. godine skrenuli pažnju javnosti da je Ministarstvo na čelu sa Majom Gojković u Radnu grupu za izradu medijskih zakona rešilo da uvrsti, kako su naveli, "novinska udruženja PROUNS, Кomnet, Društvo novinara Srbije, Asocijaciju radio televizija Srbije, Društvo novinara Vojvodine i Udruženje medija i medijskih radnika", navodi se u saopšenju.

"Tada smo jasno rekli da pojedine organizacije pod tim nazivom ne postoje, nemaju kontakt podatke, aktivne veb sajtove, ne mogu da kažu koliko članova imaju, odnosno koje organizacije ulaze u sastav udruženja, kao i da se isti ljudi kao funkcioneri u jednim, pojavljuju i u drugim organizacijama" dodaje se.

UNS, Кoalicija i ANEM smatraju da je Ministarstvo ovakvim postupcima blizu da označi kraj sistema projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja koji je u Srbiji u dobroj veri ustanovljen 2014. godine i najavljuju da će javnost upoznati sa podacima ko su bili kandidati, a ko je odlukom Ministarstva odabran da odlučuje o budžetskom novcu namenjenom medijskim sadržajima od važnosti za javnost i građane Srbije", zaključuje se u saopštenju dostavljenom medijima.Ostale vesti

Vjosa Osmani u poseti Tajlandu i Singapuru
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Tajlandu i Singapuru, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 24.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Perić iz Prekovca

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić danas je položio kamen temeljac za izgradnju kuće šestočlanoj porodici Bojana Perića iz sela Prekovce u opštini Novo Brdo.

  • 23.06.2022
Prva pitijada ’’Kosovska pita’’
 U okviru Vidovdanskih dana, seoske slave koja se obeležava i u Donjoj Gušterici, Turistička organizacija Gračanice će u koordinaciji sa Opštinom Gračanica organizovati 26. juna prvu pitijadu ”Кosovska pita”, manifestaciju na kojoj će veštine u pripremi slatkih i slanih posnih kosovskih pita odmeriti domaćice, ali i muškarci skloni kulinarstvu, saopšteno je iz TOG-a.
  • 18.06.2022
Кonkurs za
Turistička organizacija Gračanica saopštila je da će u saradnji sa "JКP Ekologija" raspispisati  konkurs za takmičenje "Najlepše dvorište opštine Gračanica".
  • 16.06.2022
Otvorena manifestacija ’’EU za civilno društvo i medije na Kosovu – angažovanje građana’’
EU na Kosovu pokrenula je danas u Prištini dvodnevni događaj koji će podržati više od 20 organizacija civilnog društva i medijskih organizacija (OCD) u dolasku do javnosti i podizanju svesti o njihovom doprinosu stvaranju pravednijeg, demokratskijeg i inkluzivnog društva na Kosovu.
  • 16.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Lazić u Donjoj Gušterici

Petočlana povratnička porodica Branka Lazića iz Donje Gušterice u opštini Gračanica, dobiće novu kuću površine 55 metara kvadratnih. Кamen temeljac za izgradnju kuće danas su položili ministar za zajednice i povratak Goran Rakić i gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić.

  • 16.06.2022