Vesti
Saopštenja

Živojin Rakočević izabran za člana Кomisije za istraživanje ubistava novinara

Uprava Udruženja novinara Srbije (UNS) izabrala je predsednika UNS-a Živojina Rakočevića za člana Кomisije za istraživanje ubistava novinara u čijem radu UNS učestvuje od osnivanja 2013. godine. Uz predsednika Кomisije za istraživanje ubistava novinara Verana Matića i predstavnika UNS-a iz redova novinarske zajednice član Кomisije je i novinar iz Jagodine Branislav Jovanović. Članovi ove komisije su i predstavnici policije, Bezbednosno-informativne agencije, tužilaštva i Tužilaštva za ratne zločine. Izbor Uprave UNS-a treba da potvrdi Vlada Srbije koja je osnivač Кomisije.
Živojin Rakočević izabran za člana Кomisije za istraživanje ubistava novinara
Živojin Rakočević (Foto Kim)

U Кomisiji za istraživanje ubistava novinara UNS je predstavljala Ljiljana Smajlović do avgusta ove godine, kada je podnela ostavku.

Кomisija je osnovana s ciljem da se podstakne razrešavanje nekažnjenih ubistava novinara.

Suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije počelo je 2015. godine, dve godine nakon osnivanja Кomisije, a 16 godina posle njegovog ubistva. Prvostepenom presudom na ukupno 160 godina zatvora osuđeni su nekadašnji šef i pripadnici Državne bezbednosti Radomir Marković, Milan Radonjić, Miroslav Кurak i Ratko Romić. Posle odluke Apelacionog suda da ukine presudu odvija se ponovljeni sudski postupak. U ponovljenom suđenju iznete su završne reči odbrane i ostaje da sud presudi.

U slučaju ubistva Milana Pantića iz 2001. godine Кomisija je uradila sve što je bilo u njenoj moći, javno objavila da zna ko su ubice i da je razlog ubistva jagodinskog novinara pisanje o konkretnoj privatizaciji. Кomisija i UNS zatražili su da Tužilaštvo za organizovani kriminal preuzme ovaj slučaj.

Zahvaljujući Кomisiji pronađeni su dokazi u slučaju Dade Vujasinović za koje se verovalo da su uništeni u bombardovanju zgrade MUP-a. Njih je Ministarstvo pravde poslalo na veštačenje u Holandski forenzički institut. U nalazima tog instituta dostavljenog Višem javnom tužilaštvu 2016. godine navodi se da su „povrede koje je kritičnom prilikom zadobila pokojna Radislava Dada Vujasinović mogle biti rezultat ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja”.

UNS godinama ističe važnost rada ove komisije kojoj je i na osnovu istraživanja UNS-a o ubijenim i nestalim novinarima proširen mandat. Naime, Vlada Srbije je 2018. godine odlučila da se proširi nadležnost Кomisije na slučajeve na Кosovu i Metohiji od 1998. do 2001. godine i SFRJ u periodu od 1991. do 1995. godine kada su u pitanju ubistva novinara.

Sa proširenjem mandata Кomisije izabrani su i novi članovi koji predstavljaju Tužilaštvo za ratne zločine i Službu za ratne zločine MUP-a Srbije.

U mandatu Кomisije je i 16 ubijenih medijskih radnika koji su stradali kada je projektil pogodio zgradu RTS-a 1999. godine u NATO bombardovanju Srbije.

 Ostale vesti

Petković: Priština je dužna da formira ZSO koja je definisana Briselskim sporazumom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da se "iza besmislenih sofizama" kojima Vjosa Osmani brani odbijanje Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, krije "najobičniji bezobrazluk i arogancija", navodi se u saopštenju.

  • 01.07.2022
’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’

NVO AKTIV i članovi OPEN platforme predstavili su danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, nalaze istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

  • 01.07.2022
Češka Republika preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije

Šestomesečno predsedavanje Savetom Evrope danas je preuzela Češka. Tim povodom u Prištini je održana ceremonija.

  • 01.07.2022
Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022
SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022