Vesti
Saopštenja

Živojin Rakočević izabran za člana Кomisije za istraživanje ubistava novinara

Uprava Udruženja novinara Srbije (UNS) izabrala je predsednika UNS-a Živojina Rakočevića za člana Кomisije za istraživanje ubistava novinara u čijem radu UNS učestvuje od osnivanja 2013. godine. Uz predsednika Кomisije za istraživanje ubistava novinara Verana Matića i predstavnika UNS-a iz redova novinarske zajednice član Кomisije je i novinar iz Jagodine Branislav Jovanović. Članovi ove komisije su i predstavnici policije, Bezbednosno-informativne agencije, tužilaštva i Tužilaštva za ratne zločine. Izbor Uprave UNS-a treba da potvrdi Vlada Srbije koja je osnivač Кomisije.
Živojin Rakočević izabran za člana Кomisije za istraživanje ubistava novinara
Živojin Rakočević (Foto Kim)

U Кomisiji za istraživanje ubistava novinara UNS je predstavljala Ljiljana Smajlović do avgusta ove godine, kada je podnela ostavku.

Кomisija je osnovana s ciljem da se podstakne razrešavanje nekažnjenih ubistava novinara.

Suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije počelo je 2015. godine, dve godine nakon osnivanja Кomisije, a 16 godina posle njegovog ubistva. Prvostepenom presudom na ukupno 160 godina zatvora osuđeni su nekadašnji šef i pripadnici Državne bezbednosti Radomir Marković, Milan Radonjić, Miroslav Кurak i Ratko Romić. Posle odluke Apelacionog suda da ukine presudu odvija se ponovljeni sudski postupak. U ponovljenom suđenju iznete su završne reči odbrane i ostaje da sud presudi.

U slučaju ubistva Milana Pantića iz 2001. godine Кomisija je uradila sve što je bilo u njenoj moći, javno objavila da zna ko su ubice i da je razlog ubistva jagodinskog novinara pisanje o konkretnoj privatizaciji. Кomisija i UNS zatražili su da Tužilaštvo za organizovani kriminal preuzme ovaj slučaj.

Zahvaljujući Кomisiji pronađeni su dokazi u slučaju Dade Vujasinović za koje se verovalo da su uništeni u bombardovanju zgrade MUP-a. Njih je Ministarstvo pravde poslalo na veštačenje u Holandski forenzički institut. U nalazima tog instituta dostavljenog Višem javnom tužilaštvu 2016. godine navodi se da su „povrede koje je kritičnom prilikom zadobila pokojna Radislava Dada Vujasinović mogle biti rezultat ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja”.

UNS godinama ističe važnost rada ove komisije kojoj je i na osnovu istraživanja UNS-a o ubijenim i nestalim novinarima proširen mandat. Naime, Vlada Srbije je 2018. godine odlučila da se proširi nadležnost Кomisije na slučajeve na Кosovu i Metohiji od 1998. do 2001. godine i SFRJ u periodu od 1991. do 1995. godine kada su u pitanju ubistva novinara.

Sa proširenjem mandata Кomisije izabrani su i novi članovi koji predstavljaju Tužilaštvo za ratne zločine i Službu za ratne zločine MUP-a Srbije.

U mandatu Кomisije je i 16 ubijenih medijskih radnika koji su stradali kada je projektil pogodio zgradu RTS-a 1999. godine u NATO bombardovanju Srbije.

 Ostale vesti

Na Kosovu pokrenute kampanje protiv nasilja nad ženama
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, označio je početak međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, saopšteno je iz Kancelrije UN Women na Kosovu. Misija OEBS-a i Policija Kosova takođe su započele zajedničku kampanju protiv nasilja u porodici.
  • 26.11.2021
Osmani: Kosovo spremno za nastavak dijaloga
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se danas sa predsednikom Albanije Iljirom Metom od koga je zatražila da Albanija bude snažan glas Kosova u organizacijama u kojima ono nije zastupljeno, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.
  • 25.11.2021
Počinje restauracija kuća u istorijskom centru Janjeva
U Ministarstvu kulture, omladine i sporta  Kosova danas je potpisan sporazum sa UNDP-om o zaštiti kulturnog nasleđa Janjeva, ali i poboljšanje uslova života stanovnika i unapređenje turizma.
  • 24.11.2021
Puls javnosti: Građani nezadovoljni podrškom opština tokom pandemije
Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu je objavio analizu pulsa javnosti „Interakcija ljudi i opština u vreme krize: Studija slučaja kovid-19“. Anketa, koja je sprovedena u pet opština: Kosovo Polje, Podujevo, Prizren, Orahovac i Zvečan, naglašava izazove sa kojima su se građani suočili tokom pandemije.
  • 23.11.2021
Petru Petkoviću ponovo zabranjen ulazak na Kosovo

Direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petru Petkoviću vlasti u Prištini zabranile su danas da poseti Kosovo i prisustvuje ktitorskoj slavi manastira Visoki Dečani u sredu, 24. novembra, stoji u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 23.11.2021
Odbijena žalba Dake, jer nije koristila pravna sredstva
Ombudsman je odbio žalbu bivše predsednice Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Dake na odluku predsednice Vjose Osmani da joj prekine mandat na mestu predsednice te pozicije, jer nije pružila dokaze da je koristila pravna sredstva protiv odluke predsednice Kosova.
  • 18.11.2021