Vesti
Saopštenja

Zijade: Uznemirena sam nasiljem na severu Kosova

Specijalna predstavnica generalnog sekretara i šefica UNMIK-a Karolin Zijade najoštrije osuđuje radnje koje su danas u opštini Zvečan dovele do teških povreda pripadnika Kfora, ali i civila. 
Zijade: Uznemirena sam nasiljem na severu Kosova
Šefica UNMIK-a Karolin Zijade (Foto: Tanjug/Sava Radovanović)

Kako se navodi u saopštenju UNMIK-a, Zejade je uznemirena nasiljem na severu Kosova i prethodnim akcijama u proteklih nekoliko dana koje su dovele do njega.

"Nasilje u bilo kom obliku, uključujući i KFOR koji je raspoređen da obezbedi bezbedno i bezbedno okruženje u skladu sa Rezolucijom Ujedinjenih nacija 1244 (1999), je neprihvatljivo".

Ziade je izrazila solidarnost sa KFOR-om i poželela svim povređenima, uključujući civile, brz oporavak. Ona je naglasila da se gubitak života mora sprečiti po svaku cenu.

Šef UNMIK-a poziva na deeskalaciju i odgovorno rukovodstvo i akcije za smirivanje tenzija i kretanje ka održivim političkim rešenjima što je pre moguće.

"UNMIK će nastaviti da blisko sarađuje sa svim međunarodnim prisustvom na terenu", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Srpska lista o govoru Vučića u UN: Srbija svom snagom na strani prava i protiv nasilja
"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić još jednom je, svojim govorom pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija potvrdio da je veliki državnik i da Srbija nije šaka zobi koju svaka vrana može da pokljuca, već država sa ozbiljnom državotvornom tradicijom, principima i slobodarskim idealima", poručila je Srpska lista nakon Vučićevog govora na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
  • 21.09.2023
Кfor izvodi vežbu na severoistoku Кosova
Misija KFOR-a saopštila je da će sprovesti vežbu “Robust Ram” na severoistoku Kosova koja će trajati do 27. septembra.
  • 21.09.2023
SNV se pita zašto svi ćute
Organizacioni odbor Sabora Srpskog nacionalnog veća (SNV) konstatuje u pisanom saopštenju za javnost da su u Beogradu "svi zanemeli": opozicija, nevladine organizacije, intelektualci i dodaje da pojedini mediji "izbegavaju da objave saopštenja Srpskog nacionalnog veća Кosova i Metohije" jer "ne vide da je borba SNV (...) u stvari borba za demontiranje Vučićevog režima".
  • 20.09.2023
Kancelarija za KiM: Novo zaoštravanje i unošenje nemira među Srbe

Nakon privođenja dvojice Srba sa severa Kosova, iz Kancelarije za Kosovo i Meotohiju poručuju da je "jasno je da je po sredi novo zastrašivanje" situacije i, kako navode, unošenje nemira među Srbe koji ne žele da napuste ognjišta.

  • 20.09.2023
Srpska lista o  hapšenju u Mitrovici i Zvečanu

Iz Srpske liste navode da su danas u Severnoj Mitrovici i Zvečanu "na prevaru" uhapšena dva Srbina.

  • 20.09.2023
Ristuća: Samo politička rešenja mogu doneti mir i stabilnost
Komandant KFOR-a Anđelo Mikele Ristuća sastao se u Beogradu sa načelnikom generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem sa kojim je razgovarao o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i važnosti međusobne saradnje, saopšteno je medijima iz ove misije. 
  • 20.09.2023