Vesti
Saopštenja

Zijade hitno poziva na uzdržanost: Nema alternative dijalogu

Specijalna predstavnica generalnog sekretara (SPGS) i šefica UNMIK-a Karolina Zijade je "duboko zabrinuta" povodom potencijalne eskalacije bezbednosne situacije koja će, kako se navodi u saopštenju dostavljenom medijima "na kraju uticati na ljude na terenu".
Zijade hitno poziva na uzdržanost: Nema alternative dijalogu
Karolina Zijade (Foto UNMIK)

Podsećajući na razvoj događaja iz jeseni 2021. i jula 2022. godine, SPGS Zijade poziva "na smirenost i uzdržanost" i apeluje na strane da "zaštite postignuća napravljena do sada".

Ona je pozvala na povratak razgovorima radi očuvanja postignuća iz dijaloga uz posredovanje EU.

"Ne postoji alternativa dijalogu kako bi se prevazišle nesuglasice i sprečili nesporazumi koji bi mogli dodatno da podignu tenzije", navela je.

Zijade je pozvala je sve uključene "na odgovorno rukovodstvo" i preduzimanje svih mera predostrožnosti "kako bi se izbeglo pogoršanje koje bi moglo da ima neželjene posledice".Ostale vesti

Petković: KP naoružana dugim cevima ušla u Opštinu Zubin Potok
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je premijer Kosova Aljbin Kurti na sever Kosova poslao policiju sa dugim cevima u prostorije Opštine Zubin Potok, kako bi "nasilno pokušao da pripremi teren za održavanje svojih nelegalnih izbora i preotme četiri opštine". U Zubinom Potoku je mirno nakon povlačenja policije. Upravo su se i u severnom delu Mitrovice začule sirene.
  • 06.12.2022
Radulović imenovan za savetnika Nenada Rašića

Predsedik Udruženja Crnogoraca „Lovćen“, Lazar Radulović, imenovan je za savetnika ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenada Rašića. Radulović je podneo ostavku na mesto predsednika ovog Udruženja.

  • 06.12.2022
Kancelarija za KiM pomaže uređenje platoa ispred škole u Orahovcu

U Orahovcu su juče započeti radovi na rekonstrukciji platoa ispred objekta u kojem se zajedno nalaze dve srpske škole – Osnovna škola „Dositej Obradović“ i gimnazija „Orahovac“, a radove finansira Кancelarija za Кosovo i Metohiju.

  • 05.12.2022
Tužilaštvo: Ozbiljan odnos prema slučaju ubistva

Osnovno tužilaštvo u Prištini je saopštilo da je od momenta dobijanja informacije o ubistvu trudnice koje je počinio S.H. preuzelo sve neophodne istražne radnje radi obezbeđivanja dokaza i prisustva okriveljnog u postupku.

  • 02.12.2022
Nova DSS KiM ogorčena imenovanjem Rašića i Trajkovićeve u kosovskoj vladi
Povodom odluke kosovskog premijera Aljbina Kurtija o imenovanju Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak i Rade Trajković za njegovog savetnika, nova DSS KiM je saopštila da je sa velikim ogorčenjem primljena ova vest.
  • 02.12.2022
Udruženje Crnogoraca „Lovćen“ podržava ministra Rašića
Udruženje Crnogoraca "Lovćen" saopštilo je da Crnogorci sa Kosova podržavaju novog ministra za zajednice i povratak Nenada Rašića. Kako navode, poznajuci njegov rad i učinak kao ministra za rad i socijalnu zaštitu "sigurni su da će raditi u interesu svih nevećinskih zajednica na Kosovu". 
  • 02.12.2022