Vesti
Saopštenja

Zemlje Kvinte očekuju da političari održe reč o Specijalnom sudu

Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Država na Kosovu pozdravile su odluku političkih lidera da odustanu od napora za ukidanje Specijalizovanih veća.
Zemlje Kvinte očekuju da političari održe reč o Specijalnom sudu
Ilustracija (Foto rtcg.me)

U zajedničkom saopštenju, ambasadori zemalja Kvinte očekuje da kosovski lideri održe svoju reč.

"Samo podržavajući vladavinu prava i osiguravanjem pravde za sve žrtve, Kosovo može potvrditi svoju zrelost kao država i spremnost da se u potpunosti integriše u Evropu i međunarodnu zajednicu. Podržavanjem specijalizovanih veća omogući će nastavak podrške najbližih prijatelja i saveznika Kosova dok slavimo mnoga dostignuća u deceniji od nezavisnnosti", navodi se u saopštenju dostavljenom redakciji RTV Kim.

Krajem prošle godine poslanici Skupštine Kosova pokrenili su inicijativu za povlačenje Zakona o Specijalnom sudu za ratne zločine, koji je usvojen 2015. godine.Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Vakcinisano 10.500 Srba sa Kosova
U srpskim sredinama na Кosovu za vakcinaciju protiv virusa kovid-19 protekle nedelje prijavljeno je blizu 1.700 građana, što je skoro tri puta više nego nedelju dana pre, saopštila je Kancelarija za KiM. Do sada je vakcinisano 10.500 osoba, a revakcinisano 8.000.
  • 07.03.2021
Kancelarija za KiM: Obijena crkva u Klokotu
"Pravoslavna Crkva Svetog Petra i Pavla u Кlokotu obijena je na Zadušnice, a lopovi su iz nje odneli novac i određeni mobilijar", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 06.03.2021
Opština Gračanica u žutoj zoni

Ministarstvo zdravlja Kosova napravilo je novu kategorizaciju opština na osnovu broja novih slučajeva kovida-19 na 100.000 stanovnika. U vremenskom intervalu od sedam dana opština Gračanica će biti u takozvanoj žutoj zoni.

  • 05.03.2021
Zadušnice uz stroge mere
Zimske Zadušenice će sutra biti obeležene, ali u skladu sa propisanim pravilima i  merama zaštite od epidemije kovidom-19, poručuju je iz Kriznog štaba opštine Gračanica.
  • 05.03.2021
Osmani završila dvodnevnu posetu Švajcarskoj

Vršiteljka dužnosti predsednice Kosova Vjosa Osmani završila je dvodnevnu posetu Švajcarskoj, gde je boravila na poziv švajcarskog Parlamenta, saopšteno je iz Predsedništva.

  • 04.03.2021
Petković: Kurti najavljujući referendum ruši međunarodno pravo
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, reagovao je saopštenjem na današnju izjavu lidera Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, da je za ujednjenje Kosova sa Albanijom potreban zakon o referendumu. Petković ističe da time Kurti ne ruši samo međunarodno pravo, već i svaku mogućnost stvaranja trajnog mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.
  • 04.03.2021