Vesti
Saopštenja

Zemlje Kvinte: Ne narušavati rad Specijalizovanih veća

"Duboko smo zabrinuti zbog tekućih napora da se naruši rad Specijalizovanih veća, kao i predsedničkim pomilovanjima od 29. decembra za tri osobe osuđene za ubistvo u slučaju poznatog kao slučaj porodice Hajra", navodi se u saopštenju država "Kvinte".

Zemlje Kvinte: Ne narušavati rad Specijalizovanih veća
Ilustracija (Foto rtcg.me)

U zajedničkom saopštenju istaknuto je da su Specijalizovana veća važan deo u vladavini prava na Kosovu kao i rešavanje zločina počinjenih na ovoj teritoriji.

"Zemlje Kvinte su dugogodišnji i istinski prijatelji Kosova. Počevši od naše podrške NATO intervenciji, požrtvovanju naših vojnika na Kosovu, pa sve do našeg ranog priznavanja kosovske nezavisnosti i našoj stalnoj podršci vašem razvoju, trudili smo se da podržimo vašu zemlju. Vaš uspeh je u našem interesu. Međutim, mi ćemo uvek insistirati da Kosovo treba da podrži pravdu", rečeno je u saopštenju dostavljenom redakciji RTV Kim.

Dodaje se da nema razloga da se zaustavi rad Specijalizovanih veća pozivaju se rukovodioci institucionalnih organa, lideri stranaka poslanici u skupštini da napuste svaku pomisao o ukidanju ili ponovnom pregovaranju o bilo kom aspektu Zakona o Specijalizovanim većima.

"Takav potez postavlja pod znak pitanja posvećenost Kosova vladavini prava i rizikuje sve ono što je Kosovo postiglo. On postavlja interese određenih pojedinaca iznad interesa kosovskog društva. Mi osuđujemo takav potez i svako ko to podržava će odbaciti partnerstvo Kosova sa našim zemljama", navodi se.

Podvukli su i da podstiču sve kosovske lidere i članove Skupštine Kosova da se izjasne protiv ove inicijative i da obaveste građane Kosova o oštrim negativnim posledicama, uključujući i o posledicama po međunarodnu i evroatlansku integraciju Kosova ukoliko Kosovo nastavi u ovom pravcu.

"Istovremeno, očekujemo od svih država da krivično gone ili da u potpunosti sarađuju u krivičnom gonjenju navodnih zločina počinjenih na Kosovu. Formiranje Specijalizovanih veća je bio jedini način da Kosovo pokaže svoju posvećenost pravdi i vladavini prava i da nastavi da dobija međunarodnu podršku. Kosovo je napredovalo u poslednjih sedam godina uz našu pomoć zbog svoje posvećenosti međunarodnoj pravdi".

Saopšteno je i da je odluka Skupštine 2015. godine da formira Specijalizovana veća bio jasan znak da je Kosovo odbacilo kulturu nekažnjivosti.

"Nije bilo pogodbe između Međunarodne zajednice i Kosova u vezi sa formiranjem Specijalizovanih veća", ističe se u saopštenju.Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Obijena crkva u Klokotu
"Pravoslavna Crkva Svetog Petra i Pavla u Кlokotu obijena je na Zadušnice, a lopovi su iz nje odneli novac i određeni mobilijar", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 06.03.2021
Opština Gračanica u žutoj zoni

Ministarstvo zdravlja Kosova napravilo je novu kategorizaciju opština na osnovu broja novih slučajeva kovida-19 na 100.000 stanovnika. U vremenskom intervalu od sedam dana opština Gračanica će biti u takozvanoj žutoj zoni.

  • 05.03.2021
Zadušnice uz stroge mere
Zimske Zadušenice će sutra biti obeležene, ali u skladu sa propisanim pravilima i  merama zaštite od epidemije kovidom-19, poručuju je iz Kriznog štaba opštine Gračanica.
  • 05.03.2021
Osmani završila dvodnevnu posetu Švajcarskoj

Vršiteljka dužnosti predsednice Kosova Vjosa Osmani završila je dvodnevnu posetu Švajcarskoj, gde je boravila na poziv švajcarskog Parlamenta, saopšteno je iz Predsedništva.

  • 04.03.2021
Petković: Kurti najavljujući referendum ruši međunarodno pravo
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, reagovao je saopštenjem na današnju izjavu lidera Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, da je za ujednjenje Kosova sa Albanijom potreban zakon o referendumu. Petković ističe da time Kurti ne ruši samo međunarodno pravo, već i svaku mogućnost stvaranja trajnog mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.
  • 04.03.2021
Srpska lista se zahvalila biračima na podršci
"Nakon prebrojanih glasova na vanrednim parlamentarnim izborima zvanično je potvrđeno da je svih deset mandata u parlamentu u Prištini u rukama srpskog naroda, odnosno Srpske liste", saopšteno je iz ove stranke. 
  • 04.03.2021