Vesti
Saopštenja

Zemaj aplicirao za nabavku vakcina protiv kovida-19

Ministar zdravlja Kosova Armend Zemaj postpisao je zvaničnu prijavu Globalnoj alijansi za vakcine (GAVI), koja koordinira programom Kovaks za nabavku antikovid vakcine, navodi se u saopštenju.
Zemaj aplicirao za nabavku vakcina protiv kovida-19
Armend Zemaj (Foto arhiva Kim)

Zvanična prijava u "GAVI-Kovaks" ne znači da Kosovo neće koristiti druge načine da obezbedi, ukoliko to bude potrebno i vakcine drugih proizvođača, ističe se u saopštenju kancelarije ministra zdravlja dostavljenom medijima.

"Cilj nam je da vakcinišemo grupe stanovništva koje su najizloženije i najugroženije, kao što su zdravstveni radnici, stariji i osobe sa hroničnim bolestima, uslužno osoblje angažovano na upravljanju epidemiološkom situacijom, a nećemo isključiti nijednu kategoriju koja treba da se vakciniše", napisao je Zemaj.

Zemaj je istako da će nabavka vakcina iz programa Kovaks biti plaćena 80 odsto od cene, jer taj program podrazumeva da se 20 odsto vakcina dobije besplatno, što je u slučaju Kosova oko 360 hiljada vakcina, zaključuje se u saopštenju.

 Ostale vesti

Na Kosovu pokrenute kampanje protiv nasilja nad ženama
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, označio je početak međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, saopšteno je iz Kancelrije UN Women na Kosovu. Misija OEBS-a i Policija Kosova takođe su započele zajedničku kampanju protiv nasilja u porodici.
  • 26.11.2021
Osmani: Kosovo spremno za nastavak dijaloga
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se danas sa predsednikom Albanije Iljirom Metom od koga je zatražila da Albanija bude snažan glas Kosova u organizacijama u kojima ono nije zastupljeno, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.
  • 25.11.2021
Počinje restauracija kuća u istorijskom centru Janjeva
U Ministarstvu kulture, omladine i sporta  Kosova danas je potpisan sporazum sa UNDP-om o zaštiti kulturnog nasleđa Janjeva, ali i poboljšanje uslova života stanovnika i unapređenje turizma.
  • 24.11.2021
Puls javnosti: Građani nezadovoljni podrškom opština tokom pandemije
Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu je objavio analizu pulsa javnosti „Interakcija ljudi i opština u vreme krize: Studija slučaja kovid-19“. Anketa, koja je sprovedena u pet opština: Kosovo Polje, Podujevo, Prizren, Orahovac i Zvečan, naglašava izazove sa kojima su se građani suočili tokom pandemije.
  • 23.11.2021
Petru Petkoviću ponovo zabranjen ulazak na Kosovo

Direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petru Petkoviću vlasti u Prištini zabranile su danas da poseti Kosovo i prisustvuje ktitorskoj slavi manastira Visoki Dečani u sredu, 24. novembra, stoji u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 23.11.2021
Odbijena žalba Dake, jer nije koristila pravna sredstva
Ombudsman je odbio žalbu bivše predsednice Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Dake na odluku predsednice Vjose Osmani da joj prekine mandat na mestu predsednice te pozicije, jer nije pružila dokaze da je koristila pravna sredstva protiv odluke predsednice Kosova.
  • 18.11.2021