Vesti
Saopštenja

’’Želja za povratkom ne jenjava’’

„Dve decenije čekanja na povratak je isuviše dug period čekanja i poražavajuća činjenica. Želja za povratkom i nada u bolje sutra, i dalje ne jenjava i naša je zakonska i moralna obaveza da omogućimo povratak izbeglih i raseljenih“, poručio je ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, povodom obeležavanja Svetskog dana izbeglica. 
’’Želja za povratkom ne jenjava’’
Dalibor Jevtić (Foto Kim arhiva)

Kosovski ministar za zajednice povratak je podsetio da izbeglice predstavljaju naranjiviju kategoriju stanovništva.

”Danas se sećamo onih kojih su nasilno morali da napuste svoje domove, radna mesta, škole, neretko i svoje porodice. Izražavamo svoje poštovanje i prema svima onima koji su prihvatili izbeglice i time pokazali svoju humanost onda kada je bilo najpotrebnije. Izbeglice i raseljeni predstavljaju najranjiviju kategoriju stanovništva u svetu i zato je obaveza svih nas da im pružimo svu podršku koja im je potrebna“.

U saopštenju se navodi da je Ministarstvo za zajednice i povratak posvećeno stvaranju uslova za povratak i integraciju izbeglica.

„Uvek iznova podseća(mo) na nepobitne probleme onih koji su silom prilika morali da napuste svoje gradove i sela i u potpunosti je posvećeno stvaranju uslova za njihov povratak i integraciju. Dve decenije čekanja na povratak je isuviše dug period čekanja i poražavajuća činjenica. Želja za povratkom i nada u bolje sutra i dalje ne jenjava i naša je zakonska i moralna obaveza da omogućimo povratak izbeglih i raseljenih”.

Jevtić smatra da je Svetski dan izbeglica prilika da se ukaže na činjenicu da veliki broj raseljenih sa Kosova i dalje čeka da se vrati svojim kućama.

„Važno je ubrzati proces povratka i integracije i danas apelujem na sve institucije da učine potreban napor koji bi doprineo povratku raseljenih u svoje domove. Do danas se na Kosovo vratilo oko 28.500 građana, među kojima je oko 12.500 Srba. Zbog bezbednosnih prepreka, sporog rešavanja slučajeva uzurpirane imovine i loše ekonomoske situacije, broj povratnika iz godine u godinu opada“, zaključio je Jevtić. Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021