Vesti
Saopštenja

’’Želja za povratkom ne jenjava’’

„Dve decenije čekanja na povratak je isuviše dug period čekanja i poražavajuća činjenica. Želja za povratkom i nada u bolje sutra, i dalje ne jenjava i naša je zakonska i moralna obaveza da omogućimo povratak izbeglih i raseljenih“, poručio je ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, povodom obeležavanja Svetskog dana izbeglica. 
’’Želja za povratkom ne jenjava’’
Dalibor Jevtić (Foto Kim arhiva)

Kosovski ministar za zajednice povratak je podsetio da izbeglice predstavljaju naranjiviju kategoriju stanovništva.

”Danas se sećamo onih kojih su nasilno morali da napuste svoje domove, radna mesta, škole, neretko i svoje porodice. Izražavamo svoje poštovanje i prema svima onima koji su prihvatili izbeglice i time pokazali svoju humanost onda kada je bilo najpotrebnije. Izbeglice i raseljeni predstavljaju najranjiviju kategoriju stanovništva u svetu i zato je obaveza svih nas da im pružimo svu podršku koja im je potrebna“.

U saopštenju se navodi da je Ministarstvo za zajednice i povratak posvećeno stvaranju uslova za povratak i integraciju izbeglica.

„Uvek iznova podseća(mo) na nepobitne probleme onih koji su silom prilika morali da napuste svoje gradove i sela i u potpunosti je posvećeno stvaranju uslova za njihov povratak i integraciju. Dve decenije čekanja na povratak je isuviše dug period čekanja i poražavajuća činjenica. Želja za povratkom i nada u bolje sutra i dalje ne jenjava i naša je zakonska i moralna obaveza da omogućimo povratak izbeglih i raseljenih”.

Jevtić smatra da je Svetski dan izbeglica prilika da se ukaže na činjenicu da veliki broj raseljenih sa Kosova i dalje čeka da se vrati svojim kućama.

„Važno je ubrzati proces povratka i integracije i danas apelujem na sve institucije da učine potreban napor koji bi doprineo povratku raseljenih u svoje domove. Do danas se na Kosovo vratilo oko 28.500 građana, među kojima je oko 12.500 Srba. Zbog bezbednosnih prepreka, sporog rešavanja slučajeva uzurpirane imovine i loše ekonomoske situacije, broj povratnika iz godine u godinu opada“, zaključio je Jevtić. Ostale vesti

Svetski dan igre obeležen na tvrđavi Zvečan i u Kosovskoj Mitrovici

Zajedničkim performansom Ansambla narodnih igara i pesma „Venac“ i Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, te promocijom knjige Vere Obradović Ljubinković, obeležen je Svetski dan igre.

  • 18.06.2021
Deca sa Кosova putuju u Republiku Srpsku
Deca iz različitih sredina sa Kosova, uglavnom učenici osnovnih škola, u subotu putuju u Republiku Srpsku gde će provesti nekoliko dana kod tamošnjih domaćina.
  • 17.06.2021
„Nemački kutak“ na Univerzitetu u Prištini
Danas se na Univerzitetu u Prištini otvara novi „Nemačka kutak“, a u isto vreme se predstavlja novi master studijski program „Nemački kao strani jezik“ koji će biti uveden u  2021/22. akademskoj godini.
  • 16.06.2021
Oskrnavljene nadgrobne ploče na pravoslavnom groblju u Orahovcu
Na pravoslavnom groblju u Orahovcu proteklog vikenda polomljene su nadgrobne ploče i porušeni krstovi na grobovima Ružice Stojanović, Božidara i Bogdana Šarića, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.
  • 14.06.2021
Deca sa Kosova borave u Sutomoru

Kancelarija za Kosovo i Metohiju u saradnji sa humanitarnom organizacijom "Srpska solidarnost" organizovala je putovanje na more za decu iz socijalno ugroženih porodica sa teritorije Kosova.

  • 13.06.2021
Šef OEBS-a u UNS-u: Imaćete našu podršku u borbi za slobodu medija
Šef misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji Jan Bratu posetio je Udruženje novinara Srbije i preneo predsedniku Živojinu Rakočeviću da će UNS imati podršku te međunarodne organizacije u borbi za slobodu medija i unapređenje bezbednosti novinara.
  • 11.06.2021