Vesti
Saopštenja

’’Želja za povratkom ne jenjava’’

„Dve decenije čekanja na povratak je isuviše dug period čekanja i poražavajuća činjenica. Želja za povratkom i nada u bolje sutra, i dalje ne jenjava i naša je zakonska i moralna obaveza da omogućimo povratak izbeglih i raseljenih“, poručio je ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, povodom obeležavanja Svetskog dana izbeglica. 
’’Želja za povratkom ne jenjava’’
Dalibor Jevtić (Foto Kim arhiva)

Kosovski ministar za zajednice povratak je podsetio da izbeglice predstavljaju naranjiviju kategoriju stanovništva.

”Danas se sećamo onih kojih su nasilno morali da napuste svoje domove, radna mesta, škole, neretko i svoje porodice. Izražavamo svoje poštovanje i prema svima onima koji su prihvatili izbeglice i time pokazali svoju humanost onda kada je bilo najpotrebnije. Izbeglice i raseljeni predstavljaju najranjiviju kategoriju stanovništva u svetu i zato je obaveza svih nas da im pružimo svu podršku koja im je potrebna“.

U saopštenju se navodi da je Ministarstvo za zajednice i povratak posvećeno stvaranju uslova za povratak i integraciju izbeglica.

„Uvek iznova podseća(mo) na nepobitne probleme onih koji su silom prilika morali da napuste svoje gradove i sela i u potpunosti je posvećeno stvaranju uslova za njihov povratak i integraciju. Dve decenije čekanja na povratak je isuviše dug period čekanja i poražavajuća činjenica. Želja za povratkom i nada u bolje sutra i dalje ne jenjava i naša je zakonska i moralna obaveza da omogućimo povratak izbeglih i raseljenih”.

Jevtić smatra da je Svetski dan izbeglica prilika da se ukaže na činjenicu da veliki broj raseljenih sa Kosova i dalje čeka da se vrati svojim kućama.

„Važno je ubrzati proces povratka i integracije i danas apelujem na sve institucije da učine potreban napor koji bi doprineo povratku raseljenih u svoje domove. Do danas se na Kosovo vratilo oko 28.500 građana, među kojima je oko 12.500 Srba. Zbog bezbednosnih prepreka, sporog rešavanja slučajeva uzurpirane imovine i loše ekonomoske situacije, broj povratnika iz godine u godinu opada“, zaključio je Jevtić. Ostale vesti

MZZP: Oprema za četiri porodice radi pokretanja posla
Četiri porodice u opštinama Gračanica, Obilić i Klina dobile su od Ministarstva za zajednice i povratak u kosovskoj vladi opremu za pokretanje sopstvenog posla, navedeno je u saopštenju MZZP-a.
  • 02.07.2020
Novi krov nad glavom za 38 interno raseljenih porodica
Ministarstvo za zajednice i povratak započelo je izgradnju 38 kuća za interno raseljena lica na Kosovu. 
  • 01.07.2020
UNDP nastavlja sa podrškom borbe protiv korupcije
Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu počinje treću fazu projekta za podršku borbi protiv korupcije na Kosovu koji će finansirati Vlade Švajcarske i Švedske.
  • 01.07.2020
Rakić sa ambasadorkom Francuske o daljoj saradnji
Potpredsednik Vlade i ministar lokalne samouprave Goran Rakić sastao se danas sa ambasadorkom Francuske na Kosovu Mari-Kristin Butel sa kojom je razgovarao o aktuelnim pitanjima i načinima unapređenja saradnje u oblasti javne uprave, saopšteno je iz MALS-a.
  • 30.06.2020
Rakić sa ambasadorom Norveške o koronavirusu
Zamenik premijera i ministar lokalne samouprave u kosovskoj vladi Goran Rakić sastao se sa norveškim ambasadorom na Kosovu Jensom Erikom Grondahlom sa kojim je razgovarao o efikasnijem upravljanju opštinama i borbi protiv koronavirusa.
  • 29.06.2020
Kancelarija za KiM: Strahovlada Prištine

"Prebijanje dvojice srpskih mladića zbog isticanja srpske zastave povodom Vidovdana jeste manifestacija institucionalnog nasilja Prištine i strahovlade koja svima, osim Albancima, uskraćuje pravo na nacionalni ponos i pripadnost", navodi Kancelarija za KiM nakon privođenja dvojice srpskih mladića iz Lapljeg Sela na Gazimestanu.

  • 28.06.2020