Vesti
Saopštenja

Zejna Salahi nova direktorka USAID-a na Kosovu

Zejna Salahi položila je zakletvu na dužnost direktorke USAID-a na Kosovu, na ceremoniji koju je vodila administratorka USAID-a Samanta Pauer, saopšteno je iz ove Misije.
Zejna Salahi nova direktorka USAID-a na Kosovu
Zejna Salahi tokom polaganja zakletve (Foto USAID)

U svom obraćanu Pauer je rekla da će, „Pod Zejninim vođstvom, USAID nastaviti da podržava civilno društvo i organizacije sa osnovom u zajednicama kako bi bolje predstavljale potrebe građana Kosova i radile sa vladom na primeni odgovarajućih zakona i politika", ističe se u saopštenju dostavljenom medijima.

U biografiji Zejne Salahi navodi se da se ona pridružila kosovskoj misiji u julu 2019. godine, kao zamenica direktora misije USAID-a. Pre svog dolaska na Kosovo, Salahi je bila zamenica direktora USAID-ove misije u Bangladešu, gde je pomogla u formulisanju i primeni odgovora Vlade SAD na izbegličku krizu Rohinga.

Ambasador SAD-a na Kosovu Filip Kosnet koji je prisustvovao onlajn ceremoniji govorio je o doprinosu Salahi tokom njenog mandata na Kosovu kao zamenice direktora misije, i istakao ulogu USAID-a u razvoju Kosova.

Kako se navodi, cilj USAID-a je da podrži partnere da postanu samoodrživi i sposobni da vode sopstvene razvojne puteve, kroz smanjenje dometa sukoba, sprečavanje širenja pandemijskih bolesti i suzbijanje pokretača nasilja, nestabilnosti, transnacionalnog kriminala i drugih bezbednosnih pretnji.

Onlajn ceremoniji polaganja zakletve su prisustvovali su i vršilac dužnosti pomoćnika administratora USAID-a za Evropu i Evroaziju Margo Elis, osoblje USAID-a, prijatelji i porodica.Ostale vesti

Petković sa ambasadorom Belgije o Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je  sa ambasadorom Kraljevine Belgije u Srbiji Kunradom Adamom, koga je upoznao sa položajem srpskog naroda na Kosovu i tokom dijaloga Beograda i Prištine, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 
  • 16.09.2021
Grupa izbeglica iz Avganistana otputovala za Veliku Britaniju
Britanska ambasada u Prištini saopštila je da je grupa od 117 evakuisanih građana Avganistana povezanih sa Nato-om napustila Kosovo i otputovala za Veliku Britaniju. 
  • 16.09.2021
Petković sa Lo Kašom i Harčenkom o dijalogu i političkoj situaciji na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorima Italije i  Ruske Fedracije u Republici Srbiji Karlom Lo Kašom i Aleksandrom Bocan Harčenkom o poslednjoj rundi razgovora Beograda i Prištine, održanoj nedavno u Briselu i o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

  • 14.09.2021
YIHR: Građani moraju znati sadržaj dogovora o otvaranju tajnih arhiva
Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija (YIHR Srbija) i Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo (YIHR Kosovo) zahtevaju od pregovaračkih timova Beograda i Prištine da što pre objave dokument na srpskom i albanskom jeziku o razmeni, odnosno otvaranju tajnih arhiva kako bi javnost, a pre svega porodice nestalih bile upoznate sa daljim koracima u potrazi za nestalim osobama.
  • 13.09.2021
Kosovski zvaničnici odali počast žrtvama 11. septembra
Predsednica Kosova Vjosa Osmani, predsednik Skupštine Gljauk Konjufca i premijer Kosova Aljbin Kurti su, zajedno sa zamenikom američkog ambasadora Nikolasom Đakobom, odali počast i položili venac kod spomen ploče „Kosovo se seća“, povodom 20. godišnjice terorističkih napada na SAD, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 11.09.2021
Avganistanci neprihvatljivi za SAD neće biti smešteni na Kosovu
Američka ambasada u Prištini saopštila je da im je sporazumom sa Kosovom dozvoljeno da privremeno ugoste ograničeni broj avganistanskih državljana u bazi Bondstil čije aplikacije za vizu zahtevaju dodatnu obradu. Odbacujući medijske izveštaje o nameri da na Kosovo prebace pojedince koji su neprihvatljivi za SAD.
  • 05.09.2021