Vesti
Saopštenja

Zejna Salahi nova direktorka USAID-a na Kosovu

Zejna Salahi položila je zakletvu na dužnost direktorke USAID-a na Kosovu, na ceremoniji koju je vodila administratorka USAID-a Samanta Pauer, saopšteno je iz ove Misije.
Zejna Salahi nova direktorka USAID-a na Kosovu
Zejna Salahi tokom polaganja zakletve (Foto USAID)

U svom obraćanu Pauer je rekla da će, „Pod Zejninim vođstvom, USAID nastaviti da podržava civilno društvo i organizacije sa osnovom u zajednicama kako bi bolje predstavljale potrebe građana Kosova i radile sa vladom na primeni odgovarajućih zakona i politika", ističe se u saopštenju dostavljenom medijima.

U biografiji Zejne Salahi navodi se da se ona pridružila kosovskoj misiji u julu 2019. godine, kao zamenica direktora misije USAID-a. Pre svog dolaska na Kosovo, Salahi je bila zamenica direktora USAID-ove misije u Bangladešu, gde je pomogla u formulisanju i primeni odgovora Vlade SAD na izbegličku krizu Rohinga.

Ambasador SAD-a na Kosovu Filip Kosnet koji je prisustvovao onlajn ceremoniji govorio je o doprinosu Salahi tokom njenog mandata na Kosovu kao zamenice direktora misije, i istakao ulogu USAID-a u razvoju Kosova.

Kako se navodi, cilj USAID-a je da podrži partnere da postanu samoodrživi i sposobni da vode sopstvene razvojne puteve, kroz smanjenje dometa sukoba, sprečavanje širenja pandemijskih bolesti i suzbijanje pokretača nasilja, nestabilnosti, transnacionalnog kriminala i drugih bezbednosnih pretnji.

Onlajn ceremoniji polaganja zakletve su prisustvovali su i vršilac dužnosti pomoćnika administratora USAID-a za Evropu i Evroaziju Margo Elis, osoblje USAID-a, prijatelji i porodica.Ostale vesti

Petković: Kurti priziva sukobe
"Nema sumnje da Aljbin Кurti i najnovijom izjavom pokazuje da otvoreno želi rat, a ne dijalog i dogovor! Ako Кurti javno potvrđuje da Zajednica srpskih opština nikada neće biti formirana, a da Srbi moraju da prihvate jednostrane i nasilne odluke o tablicama i ličnim kartama, svima je jasno da Кurti priziva sukobe na Кosovu i Metohiji", navedeno je u najnovijem saopštenju za javnost direktora Кancelarije za Кosovo i Metohiju dr Petra Petkovića.
  • 08.08.2022
Nastavljena akcija ’’Brezovica’’
Osnovno tužilaštvo u Uroševcu u koordinaciji i saradnji sa Upravom za teška krivična dela (DKR) u Prištini, Inspektoratom Ministarstva životne sredine, Odeljenjem za zaštitu životne sredine, Inspektoratom opštine, Direkcijom nacionalnog paraka "Šara" i Katastarskom agencijom Kosova i danas vrši inspekcijski nadzor na području Brezovice.
  • 08.08.2022
Petković: Bisljimi izgubio kredibilitet
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petkovića izjavio je da je glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi izgubio svaki kredibilitet da govori o procesu dijaloga i postignutim sporazumima.
  • 06.08.2022
Petković: Očekuje nas značajna diplomatska borba

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković sastao se sa zamenikom načelnika Odseka za Zapadni Balkan u Ministarstvu inostranih poslova Savezne Republike Nemačke, Jergensom Frederikom sa kojim je razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine, s posebnim osvrtom na poslednja dešavanja na severu, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

  • 05.08.2022
UNS i DNКiM: Zaštititi novinare Radio Goraždevca od pretnji
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) osuđuje verbalne pretnje koje je novinaru Miliću Petroviću uputio sin radnice policijske stanice u Goraždevcu Momir Bulatović zbog teksta koji je objavljen na portalu Radio Goraždevca i traže efikasnu istragu ovog incidenta.
  • 04.08.2022
Nastavljeno izdavanje ličnih karata
Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija za civilnu registraciju obaveštavaju javnost da je popravljen uređaj za personalizaciju ličnih dokumenata koji je na nekoliko dana onemogućio izdavanje ličnih karata.
  • 04.08.2022