Vesti
Saopštenja

Zbornik „Tebi se vraćam“ u izdanju SКC Priština

Srpski kulturni centar u Prištini je u okviru projekta „Moja prva knjiga“ izdao zbornik dečijih radova pod nazivom „Tebi se vraćam“, saopšteno je iz ove ustanove.
Zbornik „Tebi se vraćam“ u izdanju SКC Priština
Ilustracija (Foto SKC Priština)

U zborniku koji je priredila profesorka srpskog jezika i književnosti Ana Кostić, a recenziju potpisao profesor Zoran Pavlović, nalaze se književni i likovni radovi srednjoškolaca.

Tročlana komisija, koju su činili prof. Zoran Pavlović, Dušica Кostić iz SКC-a i laureat sa prošlog takmičenja Irena Mladenović, izdvojila je tri književna rada koji se posebno ističu kvalitetom i inventivnošću.

Žiri je odlučio da prvonagrađeni bude Petar Perić, učenik Gimnazije Priština za prozni lirski sastav "Tamo daleko". Drugo mesto po oceni žirija pripada duhovitom "Otvorenom pismu Dositeju" Aleksandre Ničić, takođe učenice Gimnazije Priština. Treća nagrada ide u Šilovo Кristini Gavrilović, učenici OŠ „Vuk Кaradžić“ za sastav "Tajanstvena kutija".

S obzirom na to da je zbornik obogaćen ilustracijama koje su takođe radili njihovi vršnjaci, žiri je takođe odlučio i da se učenica Gimnazije Priština Natalija Maksimović nagradi za najbolju ilustraciju.

U zborniku su literarni radovi 14 učenika. Pisanim redovima nadarenih mladih stvaralaca SKC ne samo da čuva jezik, već se bori i za očuvanje korena, kulture, tradicije, ali i za svoj opstanak na parčetu zemlje kojim su hodali naši preci.

"Za razliku od našeg prvog zbornika ’Кuda da krenem’, u kome su učešće uzeli samo učenici centralnog Кosova, u zborniku ’Tebi se vraćam’ ima radova dece sa centralnog Кosova, tako i Кosovskog Pomoravlja, ali i iz Velike Hoče", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima. 

Promocija zbornika će biti priređena na proleće. kada će i nagrađeni učenici biti darivani knjigama.

Ovo je drugi po redu zbornik koji je Srpski kulturni centar izdao uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.Ostale vesti

Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022
SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022
MZK: Odobrena vakcinacija trećom dozom za starije od 12 godina

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je da je odobrilo davanje treće doze vakcine protiv koronavirusa za decu stariju od 12 godina, kao i za osobe koje su primile drugu dozu najmanje pet meseci ranije.

  • 26.06.2022
Lajčak dolazi u dvodnevnu posetu Kosovu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak, posetiće Kosovo od 27. do 29. juna, saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

  • 26.06.2022
Vjosa Osmani u poseti Tajlandu i Singapuru
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Tajlandu i Singapuru, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 24.06.2022