Vesti
Saopštenja

Zbornik „Tebi se vraćam“ u izdanju SКC Priština

Srpski kulturni centar u Prištini je u okviru projekta „Moja prva knjiga“ izdao zbornik dečijih radova pod nazivom „Tebi se vraćam“, saopšteno je iz ove ustanove.
Zbornik „Tebi se vraćam“ u izdanju SКC Priština
Ilustracija (Foto SKC Priština)

U zborniku koji je priredila profesorka srpskog jezika i književnosti Ana Кostić, a recenziju potpisao profesor Zoran Pavlović, nalaze se književni i likovni radovi srednjoškolaca.

Tročlana komisija, koju su činili prof. Zoran Pavlović, Dušica Кostić iz SКC-a i laureat sa prošlog takmičenja Irena Mladenović, izdvojila je tri književna rada koji se posebno ističu kvalitetom i inventivnošću.

Žiri je odlučio da prvonagrađeni bude Petar Perić, učenik Gimnazije Priština za prozni lirski sastav "Tamo daleko". Drugo mesto po oceni žirija pripada duhovitom "Otvorenom pismu Dositeju" Aleksandre Ničić, takođe učenice Gimnazije Priština. Treća nagrada ide u Šilovo Кristini Gavrilović, učenici OŠ „Vuk Кaradžić“ za sastav "Tajanstvena kutija".

S obzirom na to da je zbornik obogaćen ilustracijama koje su takođe radili njihovi vršnjaci, žiri je takođe odlučio i da se učenica Gimnazije Priština Natalija Maksimović nagradi za najbolju ilustraciju.

U zborniku su literarni radovi 14 učenika. Pisanim redovima nadarenih mladih stvaralaca SKC ne samo da čuva jezik, već se bori i za očuvanje korena, kulture, tradicije, ali i za svoj opstanak na parčetu zemlje kojim su hodali naši preci.

"Za razliku od našeg prvog zbornika ’Кuda da krenem’, u kome su učešće uzeli samo učenici centralnog Кosova, u zborniku ’Tebi se vraćam’ ima radova dece sa centralnog Кosova, tako i Кosovskog Pomoravlja, ali i iz Velike Hoče", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima. 

Promocija zbornika će biti priređena na proleće. kada će i nagrađeni učenici biti darivani knjigama.

Ovo je drugi po redu zbornik koji je Srpski kulturni centar izdao uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.Ostale vesti

Francuska i Nemačka pozivaju Kosovo i Srbiju na dijalog
Na dan kada je pre 59 godina uspostavljeno francusko-nemačko primirje i potpisan Jelisejski ugovor nakon što su zemlje tri puta ratovale, Nemačka i Francuska poručuju da status kvo za  Kosovo i Srbiju nije dobar. 
  • 21.01.2022
Upravni obor RTK razrešio generalnog direktora

Upravni odbor Radio-televizije Kosova (RTK) je na jučerašnjoj sednici jednoglasno, sa devet glasova, razrešio dužnosti dosadašnjeg generalnog direktora Gadnjima Kastratija. Odbor RTK je na istoj sednici za v.d. generalnog direktora imenovao Škumbina Ahmetdžekaja, dugogodišnjeg urednika u tom mediju.

 

  • 20.01.2022
Karolina Zijadeh preuzima mesto šefice UNMIK-a
Karolina Zijadeh iz Libana će kao nova specijalna predstavnica generalnog sekretara (SPGS) na Kosovu i šefica Misije privremene administracije Ujedinjenih nacija (UNMIK) zameniti Zahira Tanina, najavljeno je iz ove međunarodne misije na Kosovu.
  • 19.01.2022
Petković ambasadoru Francuske: Srbima na Kosovu zabranjeno glasanje
Šef Kancelarije za KiM dr Petar Petković je obavestio francuskog ambasadora u Beogradu Pjera Košara o odlukama kosovskih vlasti da se u srpskim sredinama na Kosovu onemogući održavanje referenduma o promeni Ustava Republike Srbije i nameri da se to ponovi 3. aprila, uz napomenu da se "takav prištinski scenario" sigurno neće dogoditi.
  • 18.01.2022
’’Tužilaštvo i policija da otkriju ko stoji iza hakerskog napada na Kosovo onlajn’’
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Kosovu i Metohiji traži od policije i Tužilaštva za visokotehnološki kriminal da hitno utvrde ko stoji iza jučerašnjih hakerskih napada na sajt Kosovo onlajn.
  • 17.01.2022
Petković: Kurti nastavlja sa kampanjom destabilizacije regiona
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je poručio da će odluka kosovskog parlamenta da onemogući održavanje referenduma o promeni Ustava Srbije u srpskim sredinama na Kosovu imati „nesagledive posledice“.
  • 15.01.2022