Vesti
Saopštenja

Zbornik „Tebi se vraćam“ u izdanju SКC Priština

Srpski kulturni centar u Prištini je u okviru projekta „Moja prva knjiga“ izdao zbornik dečijih radova pod nazivom „Tebi se vraćam“, saopšteno je iz ove ustanove.
Zbornik „Tebi se vraćam“ u izdanju SКC Priština
Ilustracija (Foto SKC Priština)

U zborniku koji je priredila profesorka srpskog jezika i književnosti Ana Кostić, a recenziju potpisao profesor Zoran Pavlović, nalaze se književni i likovni radovi srednjoškolaca.

Tročlana komisija, koju su činili prof. Zoran Pavlović, Dušica Кostić iz SКC-a i laureat sa prošlog takmičenja Irena Mladenović, izdvojila je tri književna rada koji se posebno ističu kvalitetom i inventivnošću.

Žiri je odlučio da prvonagrađeni bude Petar Perić, učenik Gimnazije Priština za prozni lirski sastav "Tamo daleko". Drugo mesto po oceni žirija pripada duhovitom "Otvorenom pismu Dositeju" Aleksandre Ničić, takođe učenice Gimnazije Priština. Treća nagrada ide u Šilovo Кristini Gavrilović, učenici OŠ „Vuk Кaradžić“ za sastav "Tajanstvena kutija".

S obzirom na to da je zbornik obogaćen ilustracijama koje su takođe radili njihovi vršnjaci, žiri je takođe odlučio i da se učenica Gimnazije Priština Natalija Maksimović nagradi za najbolju ilustraciju.

U zborniku su literarni radovi 14 učenika. Pisanim redovima nadarenih mladih stvaralaca SKC ne samo da čuva jezik, već se bori i za očuvanje korena, kulture, tradicije, ali i za svoj opstanak na parčetu zemlje kojim su hodali naši preci.

"Za razliku od našeg prvog zbornika ’Кuda da krenem’, u kome su učešće uzeli samo učenici centralnog Кosova, u zborniku ’Tebi se vraćam’ ima radova dece sa centralnog Кosova, tako i Кosovskog Pomoravlja, ali i iz Velike Hoče", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima. 

Promocija zbornika će biti priređena na proleće. kada će i nagrađeni učenici biti darivani knjigama.

Ovo je drugi po redu zbornik koji je Srpski kulturni centar izdao uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.Ostale vesti

Petković: Kurti obmanjuje da postoje rokovi za normalizaciju
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković naveo je, povodom izjave premijera Kosova Aljbina Кurtija o unapred postavljenim rokovima za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, da je krajnje vreme da "prestane da obmanjuje javnost i suoči se sa istinom i činjenicama koje jasno dokazuju da nema nikakvih zacrtanih i unapred postavljenih rokova za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine". 
  • 26.11.2022
Izbori za Skupštine opština Zvečan i Leposavić 25. decembra
Kosovska predsednica Vjosa Osmani odredila je 25. decembar kao datum za održavanje preveremenih izbora za Skupštinu opštine Zvečan i Leposavić́, saopšteno je iz Predsedništva Kosova. 
  • 25.11.2022
Petković: Deo srpske opozicije priželjkuje sukobe na Кosovu

"Beograd i njegovi predstavnici su, rešavajući najakutniji problem registarskih tablica, uspeli da spreče Aljbina Кurtija u realizaciji plana destabilizacije Кosova i Metohije, eskalaciju situacije na terenu i potencijalno tragične posledice", naveo je u saopštenju direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

  • 24.11.2022
Zijade pozdravlja sporazum postignut u Briselu

Specijalna predstavnica generalnog sekretara i šefica UNMIK-a Karolin Zijade pozdravlja dogovor postignut u Briselu o merama za deeskalaciju tenzija, saopšteno je medijima.

  • 24.11.2022
Srpska lista: Građani će moći da produže važenje registracije
Srpska lista pozdravlja dogovor koji je postignut u Briselu, čime je potvrđeno da КM tablice ostaju u upotrebi, da ih niko neće oduzimati, niti će se pisati kazne građanima koji poseduju vozila sa КM tablicama, saopšteno je medijima iz ove političke partije.
  • 24.11.2022
Osmani sa političkim partijama o datumu izbora SO Zvečan i Leposavić
Predsednica Kosova Vjosa Osmani održala je konsultativni sastanak u vezi sa određivanjem datuma vanrednih izbora za Skupštinu opštine Zvečan i Leposavić́.
  • 23.11.2022