Vesti
Saopštenja

Žbogar: Stanovništvo nezadovoljno radom vlade

Specijalni predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar je rekao da je kosovsko stanovništvo nezadovoljno radom sadašnje vlade ali i svih dosadašnjih, ističući da je nezadovoljstvo građana u porastu.
Žbogar: Stanovništvo nezadovoljno radom vlade
Samuel Žbogar (Foto arhiv Kim)

Žbogar je na sednici parlamentarne Komisije za evropske integracije kazao da ilegalna migracija nije razlog za odbijanje zahteva Kosova za viznu liberalizaciju, ističući da je broj onih koji napuštaju Kosovo smanjen.

„Kosovo je jedina zemlja u regionu koja ima potrebu za liberalizacijom viza i razumem da nije dobar osećaj kada se osećate diskriminisanim. Međutim ja se nadam da će se i taj proces brzo okončati, nakon dobijnja izveštaja o Kosovu“, rekao je Žbogar.

Govoreći o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, Žbogar je rekao da je EU zainteresovana za saradnju sa Kosovom.

„Potpisivanje će biti u leto ove godine, a što se tiče stupanja na snagu to će se desiti početkom 2016. godine“ kazao je Žbogar.

Predsedavajuća sednicom Teuta Sahatćija je istakla da bi liberalizacija viza mogla sprečiti ilegalne migracije kosovskih građana.

Ona je zatražila da se u slučaju Kosova postupa isto kao i sa drugim zemljama kojima je odobrena liberalizacija.

Jedan od članova Komisije Iljir Deda, izrazio je zabrinutost što je, kako se navodi u saopštenju, Kosovo jedina država na Zapadnom balkanu koja nije imala nijednu olakšicu po pitanju liberalizacije viza.

Deda je kazao i da je razočaran Briselskim sporazumom o pravosuđu, dok je Arben Gaši  zatražio od Žbogara informacije da li Kancelarija EU ima iakakvu ulogu u sprovođenju sporazuma postignutih između Kosova i Srbije, i da li je sastavila izveštaj o tome dokle se stiglo u njihovom sprovođenju.Ostale vesti

Dodeljeno još 62 miliona evra Kosovu u okviru IPA programa
Ambasador EU-a na Kosovu, Tomaš Sunjog uručio je zameniku premijera Besniku Bisljimiju 16. po redu godišnji Finansijski sporazum između Evropske unije i Kosova u okviru EU Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). U pitanju je sporazum vredan 62 miliona evra.
  • 24.03.2023
Srpska lista obrazložila odluku o neučestvovanju na aprilskim izborima
’’Odluka naše stranke da ne učestvuje na izborima je posledica kontinuiranog institucionalnog nasilja koje nad našim narodom sprovodi režim Aljbina Кurtija, lišavajući Srbe svih ljudskih prava (...), a pre svega neispunjenja naših jasnih zahteva zbog kojih smo napustili kosovske institucije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih specijalaca sa severa Кosova i Metohije’’, saopšteno je iz Srpske liste.
  • 23.03.2023
Petković: Bežeći od ZSO, Kurti se upliće u sopstvene laži

"Kurti koji je ZSO nazivao detinjarijom, tvrdio da Briselski sporazum ne postoji u Prištini sada ima problem da svojoj javnosti objasni zašto je u Ohridu pristao da formira ZSO prema jedino validnim dokumentima", naveo je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

  • 23.03.2023
Kancelarija za KiM: Organizovan boravak na Tari za 50 đaka

Кancelarija za Кosovo i Metohiju organizovala je boravak na Tari za 50 đaka uzrasta od trećeg do šestog razreda iz severnih opština i iz opštine Istok. Putovanje se realizuje u periodu od 20-27 marta.

  • 23.03.2023
Petković: Kurti uzalud pokušava da pobegne od formiranja ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Meothiju Petar Petković saopštio je da Aljbin Кurti "uzalud" pokušava da pobegne od obaveze formiranja Zajednice srpskih opština skrivajući se iza nekih termina koje ni sam ne razume, jer preuzete obaveze Prištine i ranije postignuti sporazumi moraju da se sprovedu i tu dileme nema", reagujući tako na izjavu kosovskog premijera da se reč "zajednica" ne može poistovetiti sa opštinom, niti sa rečju "udruženje".

  • 22.03.2023
Napao policajca na Jarinju i pobegao u nepoznatom pravcu
Kosovska policija regiona Sever zabeležila je u današnjem izveštaju slučaj „napad na službeno lice“, koji se dogodio juče na prelazu Jarinje.
  • 22.03.2023