Vesti
Saopštenja

Žbogar: EU zabrinuta zbog političkih pritisaka na RTK

Šef Kancelarije EU i specijalni predstavnik EU, Samuel Žbogar, imao je odvojene sastanke sa predstavnicima Nezavisnog sindikata zaposlenih u RTK i rukovodstvom ovog javnog servisa, uključujući i predstavnike Upravnog odbora.
Žbogar: EU zabrinuta zbog političkih pritisaka na RTK
(Foto arhiva Kim)

Žbogar je na sastancima čuo mišljenja obe strane o pitanjima koja se tiču javnog servisa poslednjih meseci.

Nakon sastanaka, Samuel Žbogar je naveo da "Evropska unija pridaje veliku važnost ulozi javnog servisa u informisanju javnosti, nezavisno od političkog ili komercijalnog uticaja".

On je konstatovao da "u slučaju Kosova, očigledno je da postoje problemi koji utiču na ovu ključnu ulogu javnog servisa. Najveći razlog za zabrinutost EU predstavljaju navodi o političkom mešanju i pritiscima na uređivačku politiku".

"Pozivam sindikat i rukovodstvo javnog servisa da obnove komunikaciju tako da zajedno reše otvorena pitanja. Znam da Kancelarija glavnog revizora privodi kraju reviziju poslovanja RTK i ovo će moći da posluži kao dobra osnova za Skupštinu da identifikuje i reši sva pitanja", zaključio je Žbogar.Ostale vesti

Kfor: Izvedena vežba „Ujedinjeni odgovor“
Operacija koju je predvodio Nato, u partnerstvu sa policijom Kosova i misijom Evropske unije za vladavinu prava Euleksom, izvela je integrisanu vežbu bezbednosti kako bi obučila preko 300 učesnika u oblasti kontrole mase i suzbijanje nereda, navaodi se u saopštenju Kfora.
  • 30.10.2020
„Što pre primeniti postignute sporazume“
Dijalog u Briselu je najbolji način za rešavanje svih otvorenih pitanja, kazao je šef poslaničke grupe Srpska lista Igor Simić tokom sastanka sa šefom kancelarije i specijalnim predstavnikom EU na Кosovu Tomašom Sunnjogom.
  • 30.10.2020
Pomoć EU privatnom sektoru i izgradnji obdaništa
U okviru podrške kosovskom privatnom sektoru, EU je dodelila 29 ugovora vrednih 10,8 miliona evra kako bi se poboljšale perspektive i mogućnosti za zapošljavanje mladih ljudi, žena i ugroženih grupa na Kosovu.
  • 30.10.2020
Jevtić: Povratak raseljenih na nezadovoljavajućem nivou
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić prisustvovao je sastanku Кomisije za prava i interese zajednica i povratak Skupštine Кosova, kojoj je predstavio izveštaj o radu Ministarstva za zajednice i povratak u 2020. godini. Кomisija broji 18 poslanika iz redova 12 političkih partija koje zastupaju interese nacionalnih zajednica u Skupštini Кosova, navodi se u saopštenju MZZP-a.
  • 28.10.2020
Petković: Beograd će ponovo pokrenuti pitanje ZSO
Beograd će tokom predstojećih tehničkih razgovora u Briselu ponovo pokrenuti pitanje nesprovođenja dogovora o Zajednici srpskih opština, kazao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković na sastanku sa ambasadorom Norveške u Srbiji Jernom Eugenom Jelstadom.
  • 28.10.2020
Rakić i Abot o napadima na Srbe i sporazumu iz Vašingtona
Ministar lokalne samouprave u kosovskoj vladi Goran Rakić razgovarao je sa ambasadorom Velike Britanije na Kosovu Nikolasom Abotom o bezbednosnoj situaciji, sporazumu iz Vašingtona i predstojećim izborima u Severnoj Mitrovici i Podujevu, saopšteno je iz  MLS-a.
  • 28.10.2020