Vesti
Saopštenja

Završni test za romske prevodioce

Dvanaestoro Roma polaznika kursa romskog jezika, danas su polagali završni test u okviru projekta „Moj jezik, pravo moje zajednice u mojoj opštini“.
Završni test za romske prevodioce
Završni test (Foto OG)

Testiranje je obavljeno nakon petomesečnog onlajn kursa romskog jezika profesora Bajrama Halitija, istaknutog romskog pisca i autora srpsko-romskog rečnika.

Na testiranju su pored predstavnika CSD-a prisustvovali i predstavnik švajcarske ambasade na Kosovu, kao i predstavnik opštine Gračanica.

Za dva najuspešnija kandidata je u narednih šest meseci obezbeđen rad na prevodu dokumenata na romskom jeziku u opštini Gračanica.

Opština Gračanica je jedina lokalna samouprava na Kosovu koja je usvojila zahtev romske zajednice da romski jezik bude jezik u službenoj upotrebi u ovoj opštini. Odatle je proistekla i potreba da se mladi Romi usavrše i bolje upoznaju svoj jezik.

Projekat sprovodi NVO „Komunikacija za razvoj društva“ (CSD) uz podršku ambasade Švajcarske i lokalne samouprave.Ostale vesti

Vjosa Osmani u poseti Tajlandu i Singapuru
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Tajlandu i Singapuru, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 24.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Perić iz Prekovca

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić danas je položio kamen temeljac za izgradnju kuće šestočlanoj porodici Bojana Perića iz sela Prekovce u opštini Novo Brdo.

  • 23.06.2022
Prva pitijada ’’Kosovska pita’’
 U okviru Vidovdanskih dana, seoske slave koja se obeležava i u Donjoj Gušterici, Turistička organizacija Gračanice će u koordinaciji sa Opštinom Gračanica organizovati 26. juna prvu pitijadu ”Кosovska pita”, manifestaciju na kojoj će veštine u pripremi slatkih i slanih posnih kosovskih pita odmeriti domaćice, ali i muškarci skloni kulinarstvu, saopšteno je iz TOG-a.
  • 18.06.2022
Кonkurs za
Turistička organizacija Gračanica saopštila je da će u saradnji sa "JКP Ekologija" raspispisati  konkurs za takmičenje "Najlepše dvorište opštine Gračanica".
  • 16.06.2022
Otvorena manifestacija ’’EU za civilno društvo i medije na Kosovu – angažovanje građana’’
EU na Kosovu pokrenula je danas u Prištini dvodnevni događaj koji će podržati više od 20 organizacija civilnog društva i medijskih organizacija (OCD) u dolasku do javnosti i podizanju svesti o njihovom doprinosu stvaranju pravednijeg, demokratskijeg i inkluzivnog društva na Kosovu.
  • 16.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Lazić u Donjoj Gušterici

Petočlana povratnička porodica Branka Lazića iz Donje Gušterice u opštini Gračanica, dobiće novu kuću površine 55 metara kvadratnih. Кamen temeljac za izgradnju kuće danas su položili ministar za zajednice i povratak Goran Rakić i gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić.

  • 16.06.2022