Vesti
Saopštenja

Završetak renoviranja kolektivnog centra ”Bergen” do kraja godine

U toku je renoviranje 24 stambene jedinice kolektivnog centra “Bergen” u Ugljaru. Završetak radova i povratak porodica u kompletno opremljene stanove planiran je do kraja ove godine, saopštilo je Ministarstvo za zajednice i povratak u kosovskoj vladi.
Završetak renoviranja kolektivnog centra ”Bergen” do kraja godine
Naselje ''Bergen'' u Ugljaru (Foto MZZP)

U okviru druge faze projekta ”Podrška trajnim rešenjima za stanovnike kolektivnih centara na Кosovu”, Ministarstvo za zajednice i povratak u saradnji sa Кancelarijom Evropske unije, finansira renoviranje kolektivnog centra ”Bergen”, u selu Ugljare, u opštini Gračanica.

Kako je saopšteno, u planu je renoviranje svih stambenih jedinica (24) u okviru pomenutog kolektivnog centra u kome trenutno, u neadekvatnim uslovima, živi 21 interno raseljena porodica.

Napominje se da će tri preostale slobodne stambene jedinice predstavnici lokalne samouprave nakon renoviranja dodeliti socijalno najugroženijim porodicama.

Zvaničnici Ministarstva za zajednice i povratak, gradonačelnik Gračanice Srđan Popović i predstavnici Danskog saveta za izbeglice (DRC) kome je poveren projekat renoviranja kolektivnog centra, danas su obišli ”Bergen” i uverili se da radovi teku planiranom dinamikom, ističe se u saopštenju.

Uz zahvalnost Ministarstvu za zajednice i povratak, Evropskoj uniji i Danskom savetu za izbeglice na vrednom projektu, gradonačelnik Popović je kazao da su “loši uslovi za život bili jedan od najvećih problema za stanare ovog naselja, ali i predstavnike lokalne samouprave”.Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021