Vesti
Saopštenja

Završeno uređenje glavne ulice u Velikoj Hoči

U Velikoj Hoči završeno je uređenje glavne ulice, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Završeno uređenje glavne ulice u Velikoj Hoči
Završeno uređenje glavne ulice u Velikoj Hoči

Kako se navodi, Кancelarija za КiM je za ove radove izdvojila tri miliona dinara.

Projektom je urađeno popločavanje oštećenih površina na trotoarskoj stazi šetališta dekorativnim kamenom, postavljena je nova ambijentalna rasveta u vidu lampiona, kao i novi mobilijar - klupice za sedenje i kante za smeće. Vodilo se računa i o zelenim površinama pa su postavljene dekorativne sadnice dužinom centralne zone. Izvedeni su i radovi na uređenju i čišćenju rečnog korita, kao i novim otpustima za atmosferske vode.

Uređenje jezgra ovog mesta, dodaju iz Kancelarije, obuhvatilo je niz radova kako bi se infrastrukturno poboljšala, ali i ulepšala ova srpska sredina i osnažio njen turistički potencijal, pa se prilikom uređenja javnih površina vodilo računa da se ne naruši ambijent i arhitektura ovog istorijski važnog i jednog od najstarijih srpskih mesta.

Pomoćnica direktora Кancelarije za Кosovo i Metohiju za infrastrukturne projekte, Jelena Stojković podsetila je da je uređenje i ulaganje u Veliku Hoču bilo jedno od obećanja direktora Кancelarije za Кim Petra Petkovića tokom prošlogodišnje posete ovom mestu, koje se realizuje.

"Meštani su nam tom prilikom izneli nekoliko predloga i sugestija i mi jedno po jedno obećanje raelizujemo. Nakon izgradnje gradskog trga, sada je na red došlo i popločavanje i uređenje centralnog gradskog šetališta. Jedan od predloga meštana je bio i da se poboljša ulična rasveta, koja im je zbog bezbednosti posebno važna u zimskim mesecima i zbog toga smo na to stavili poseban akcenat. Ovim dodatnim uređenjem centralne zone učinićemo Veliku Hoču na ponos ne samo meštana, već i svih koji u ovu srpsku sredinu dođu, a naša ulaganja u Veliku Hoču se ovim ne završavaju i nastavićemo sa uređenjem drugih delova Hoče" – navela je Stojković.Ostale vesti

Dodeljena Dečanskoj vinici i manastiru Zočište
Dečanska vinica i manastir Zočište dobili su opremu za razvoj ekonomije od strane Кancelarije za Кosovo i Metohiju.
  • 28.01.2023
Osmani: Kriminalnim bandama Srbija pokušava da destabilizuje Kosovo
Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa delegacijomm Grupe prijateljstva Austrija-Kosovo, koju je predvodio evropski poslanik Lukas Mandl, a u kojoj su bili visoki austrijski zvaničnici i privrednici. Tom prilikom razgovarano je i o procesu dijaloga, a Osmanijeva je kazala da "Srbija upotrebom kriminalnih grupa na severu pokušava da destabilizuje Kosovo".
  • 27.01.2023
Srpska lista najavljuje žalbu na odluku o eksproprijaciji zemljišta na severu

Predstavnici Srpske liste Zoran Todić i Igor Simić održali su danas sastanak sa vlasnicima parcela, njihovim naslednicima i predstavnicima naselja Lešak, zaseoka Zaselje, sela Mekiniće i sela Dren u opštini Leposavić kojima, kako navode, režim Aljbina Kurtija nastoji da otme zemlju ukupne površine više od 83 hektara "pravnim nasiljem, kršeći sopstvene zakonske regulative, bez ikakvog prethodnog obaveštenja i konsultacija sa vlasnicima parcela, lokalnom samoupravom i legitimnim predstavnicima srpskog naroda".

  • 27.01.2023
Izložba „Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama“

Arhiv Kosova i Metohije i Dom kulture „Gračanica“ organizuju izložbu „Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama“. Postavka se sastoji od 56 različitih, većinom neobjavljivanih razglednica i fotografija, koje su nastajale od kraja 19. do druge polovine 20. veka. Svečano otvaranje je u ponedeljak 30. januara 2023. godine od 19 časova u Galeriji Doma kulture.

  • 27.01.2023
Osmani odlikovala komandanta Nacionalne garde Ajova
Predsednica Kosovo Vjosa Osmani sastala se sa delegacijom Sjedinjenih Američkih Država, koju je predvodio general-major Benjamin J. Korel, komandant Nacionalne garde Ajove, američki ambasador Đefri Hovenier i drugi visoki zvaničnici odbrane, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 26.01.2023
Petković sa Ajgnerom o bezbednosti i problemima Srba na Kosovu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa specijalnim poverenikom Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije za Zapadni Balkan Johanesom Ajgnerom o ugroženoj bezbednosti i političkim problemima sa kojima se suočava srpski narod na Кosovu, navodi se u saopštenju.
  • 26.01.2023