Vesti
Saopštenja

Završena izgradnja 49 kuća za povratnike i interno raseljene porodice

Ministarstvo za zajednice i povrtak uz podršku svojih partnera iz Evropske unije, nastavilo je sa izgradnjom novih kuća za povratnike i interno raseljene, uprkos pandemiji koronavirusa. Od početka godine do sada je obavljen tehnički prijem za 49 kuća od kojih direktnu korist ima 255 članova iz različitih nevećinskih zajednica.
Završena izgradnja 49 kuća za povratnike i interno raseljene porodice
Porodicam uručeni ključevi novih kuća (Foto MZZP)

U selu Novake kraj Prizrena juče je zamenik ministra za zajednice i povratak Enis Sulejmanović zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave prisustvovao tehničkom prijemu za 4 nove kuće i za jednu kuću u selu Bogoševce, dok je danas u opštini Gračanica izvršen tehnički prijem za 6 kuća, ističe se u saopštenju MZZP.

„Izgradnjom novih kuća Ministarstvo za zajednice i povratak sa svojim parterima iz Evropske unije nastoji da obezbedi normalne uslove za život svima onima koji se na Kosovo vrate, onima koji planiraju da se vrate i onima koji imaju čvrstu volju da na Kosovu žive a nemaju dostojne uslove za život“, poručio je zamenik ministra za zajednice i povratak tokom ceremonije primopredaja novih kuća.

Korisnici kuća poručuju da novi dom posle 20. godina neizvesnosti i očaja predstavlja tračak nade u bolje sutra za njih i njihove porodice, i dodaju da, svih ovih godina od sopstvenih prihoda nisu uspeli da obezbede novi dom, dodaje se u saopštenju.

Kuće su izgrađene u sklopu pete faze programa “Povratak i reintegracija na Kosovu (EU RRK-5)“, koji finansira Kancelarija Evropske unije, sufinansira Ministarstvo za zajednice i povratak, a sprovodi partnerska Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

U narednom periodu je u sklopu istog projekta planirana izgradnja novih kuća za povratnike, i interno raseljena lica u opštinama Peć, Klina, Istok, Obilić, Kosovo Polje, Gračanica, Novo Brdo, Kamenica, Štrpce, Prizren, Orahovac i Đakovica, zaključuje se u saopštenju MZZP dostavljenom medijima.Ostale vesti

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo optužnicu protiv B.M.
Specijalno tužilaštvo Kosovo Osnovnog suda u Prištini podiglo je optužnicu protiv B.M. za krivično delo "krijumčarenje migranata".
  • 29.09.2020
“Transformativno finansiranje ravnopravnosti polova na zapadnom Balkanu“
UN Women i Sida (Švedska međunarodna saradnja za razvoj) pokrenule su danas četvorogodišnji regionalni program za podršku vladama Kosova, Albanije, Bosne i Hercegovine i Srbije u unapređivanju rodne ravnopravnosti u svim fazama nacionalnih i lokalnih procesa.
  • 29.09.2020
Zemaj i Hasanaj o borbi protiv koronavirusa
Ministar zdravlja Kosova Armend Zemaj sastao se danas sa zamenikom ministra zdravlja Severne Makedonije Iljirom Hasanije. Razgovarali su o epidemiološkoj situaciji i borbi protiv koronavirusa.
  • 29.09.2020
Četiri sela u opštini Istok dobila uličnu rasvetu

U selima Osojane, Dragoljevac, Dobruša i Кašica u opštini Istok postavljena je ulična rasveta u okviru pete faze programa "Povratak i reintegracija na Kosovu", saopšteno je iz Ministarstva za zajednice i povratak.

  • 29.09.2020
Popović sa Suoko i Rikardson o kulturnom nasleđu i saradnji
Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović razgovarao je sa predstavnicom UNDP-a Mariom Suoko i kordinatorkom UN na Кosovu Urlikom Rikardson o kulturnom nasleđu, trenutnoj situaciji u opštini i projektima vezanim za turizam i energetsku efikasnost.
  • 28.09.2020
Đurić: Hoti u Briselu obećava ZSO
Direktor Kancelarije za KiM marko Đurić saopštio je da premijer Kosova Avdulah Hoti treba “hitno da preduzme korake kako bi Zajednica srpskih opština bila formirana nakon sedmogodišnjeg zakašnjenja”.
  • 28.09.2020