Vesti
Saopštenja

Završena izgradnja 49 kuća za povratnike i interno raseljene porodice

Ministarstvo za zajednice i povrtak uz podršku svojih partnera iz Evropske unije, nastavilo je sa izgradnjom novih kuća za povratnike i interno raseljene, uprkos pandemiji koronavirusa. Od početka godine do sada je obavljen tehnički prijem za 49 kuća od kojih direktnu korist ima 255 članova iz različitih nevećinskih zajednica.
Završena izgradnja 49 kuća za povratnike i interno raseljene porodice
Porodicam uručeni ključevi novih kuća (Foto MZZP)

U selu Novake kraj Prizrena juče je zamenik ministra za zajednice i povratak Enis Sulejmanović zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave prisustvovao tehničkom prijemu za 4 nove kuće i za jednu kuću u selu Bogoševce, dok je danas u opštini Gračanica izvršen tehnički prijem za 6 kuća, ističe se u saopštenju MZZP.

„Izgradnjom novih kuća Ministarstvo za zajednice i povratak sa svojim parterima iz Evropske unije nastoji da obezbedi normalne uslove za život svima onima koji se na Kosovo vrate, onima koji planiraju da se vrate i onima koji imaju čvrstu volju da na Kosovu žive a nemaju dostojne uslove za život“, poručio je zamenik ministra za zajednice i povratak tokom ceremonije primopredaja novih kuća.

Korisnici kuća poručuju da novi dom posle 20. godina neizvesnosti i očaja predstavlja tračak nade u bolje sutra za njih i njihove porodice, i dodaju da, svih ovih godina od sopstvenih prihoda nisu uspeli da obezbede novi dom, dodaje se u saopštenju.

Kuće su izgrađene u sklopu pete faze programa “Povratak i reintegracija na Kosovu (EU RRK-5)“, koji finansira Kancelarija Evropske unije, sufinansira Ministarstvo za zajednice i povratak, a sprovodi partnerska Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

U narednom periodu je u sklopu istog projekta planirana izgradnja novih kuća za povratnike, i interno raseljena lica u opštinama Peć, Klina, Istok, Obilić, Kosovo Polje, Gračanica, Novo Brdo, Kamenica, Štrpce, Prizren, Orahovac i Đakovica, zaključuje se u saopštenju MZZP dostavljenom medijima.Ostale vesti

Osmani sa ambasadorom Francuske: Institucije angažovane na očuvanju mira
Kosovska predsednica Vjosa Osmani primila je ambasadora Francuske na Kosovu Olivijea Geroa. Tema razgovora dvoje zvaničnika bili su bilateralni odnosi, koordinacija Kosova i Francuske, kao i najnovija bezbednosna dešavanja na Kosovu, regionu i šire, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.
  • 07.12.2022
Petković: KP naoružana dugim cevima ušla u Opštinu Zubin Potok
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je premijer Kosova Aljbin Kurti na sever Kosova poslao policiju sa dugim cevima u prostorije Opštine Zubin Potok, kako bi "nasilno pokušao da pripremi teren za održavanje svojih nelegalnih izbora i preotme četiri opštine". U Zubinom Potoku je mirno nakon povlačenja policije. Sirene za uzbunu nakratko su se začule u Severnoj Mitrovici.
  • 06.12.2022
Radulović imenovan za savetnika Nenada Rašića

Predsedik Udruženja Crnogoraca „Lovćen“, Lazar Radulović, imenovan je za savetnika ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenada Rašića. Radulović je podneo ostavku na mesto predsednika ovog Udruženja.

  • 06.12.2022
Kancelarija za KiM pomaže uređenje platoa ispred škole u Orahovcu

U Orahovcu su juče započeti radovi na rekonstrukciji platoa ispred objekta u kojem se zajedno nalaze dve srpske škole – Osnovna škola „Dositej Obradović“ i gimnazija „Orahovac“, a radove finansira Кancelarija za Кosovo i Metohiju.

  • 05.12.2022
Tužilaštvo: Ozbiljan odnos prema slučaju ubistva

Osnovno tužilaštvo u Prištini je saopštilo da je od momenta dobijanja informacije o ubistvu trudnice koje je počinio S.H. preuzelo sve neophodne istražne radnje radi obezbeđivanja dokaza i prisustva okriveljnog u postupku.

  • 02.12.2022
Nova DSS KiM ogorčena imenovanjem Rašića i Trajkovićeve u kosovskoj vladi
Povodom odluke kosovskog premijera Aljbina Kurtija o imenovanju Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak i Rade Trajković za njegovog savetnika, nova DSS KiM je saopštila da je sa velikim ogorčenjem primljena ova vest.
  • 02.12.2022