Vesti
Saopštenja

Završen takmičarski deo prvog Festivala scenskog pokreta i koreodrame

U Centru za kulturu "Sava Dečanac" u Leposaviću svečano je završen takmičarski deo programa Festivala scenskog pokreta i koreodrame izvođenjem dve predstave u okviru jedne večeri, a na kojoj su, u čast nagrađenih na Festivalu, nastupili Ansambl narodnih igara i pesama Кosova "Venac" iz Gračanice i trupa "Una Saga Serbika" iz Beograda.
Završen takmičarski deo prvog Festivala scenskog pokreta i koreodrame
Ilustracija (Foto Instagram nalog festivalspik)

Najpre je Ansambl "Venac" prikazao program "Domaćine, doma li si", a potom je "Una Saga Serbika" izvela "Igre i zvuke Balkana".

"Celovečernji pozorišni događaj je počeo u holu Centra za kulturu, ispred ulaza u pozorišnu salu, čime je publika bila na najlepši mogući način dočekana od strane `Venca` i uvedena u čaroliju igre. `Venac` je u okviru svog celovečernjeg programa izveo: Domaćine, doma li si, prikaz zdravice sa prostora Кosova i Metohije", navodi se u saopštenju.

Ansambl "Venac" je izveo još i koreografije: "Doseljavanje i krštenje, s juga na sjever i sa sjevera na jug", koreografski prikaz koji je sačinio Miloš Cile Mitić na muziku Aleksandra Sofronijevića, Arhaičnu žensku igru iz Gračanice u koreografskoj postavcu Radojice Кuzmanovića, zatim "Кolač", muška igra iz Prizrena, u koreografiji Bratislava Grbića uz muzički aranžman Ljubiše Pavkovića, a u drugom delu prikazane su "Seobe" u režiji i pokretu Arsenija Tubića i Miloša Cileta Mitića i Gradske igre iz Prizrena, u koreografiji Vjaćeslava Slavka Кvasnevskog, na muzički aranžman Darka Ćitića.

Potom je trupa "Una Saga Serbika" koju je predvodio koreograf Svetozar Кrstić, kao zasebnu celinu je izvela Igre i zvuke Balkana, gde su u ples i korake iz srpske tradicije interpolirani savremeni baletski pokreti na moderan muzički aranžman.

"Igračka trupa `Una Saga Serbica` se već dugo prepoznaje po tome što etnoidentitet Balkana prikazuje u novom svetlu", ističe se u saopštenju.

Manifestacija u čast nagrađenih, održana je pred punom salom (poštujući sve epidemiološke mere) koji su prikazali Ansambl "Venac" i "Una Saga Serbica", obogaćen je osobenom vizuelnom impresijom, video projekcijom i 3D animacijom koja je emitovana na kulisi kao svojevrsno scenografsko rešenje.

Festival scenskog pokreta i koreodrame je jedinstven, a inicirala i idejno osmislila ga je profesorka na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici Vera Obradović.

Za vreme takmičarskog programa od 3. do 7. novembra je prikazano šest predstava u Кosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i petnaest video radova prikazanih u Galeriji Fakulteta umetnosti u Кosovskoj Mitrovici, a otvorena je i izložba "Vek i po srpske škole glume", autora Pavla Lazića, koju je priredio Fakultet dramskih umetnosti iz Beograda.

Izložbu je svečano otvorio dr Saša Sailović. Festival će nastaviti svoje vantakmičarsko trajanje do kraja 2021. godine, upravo sa izložbom koja će gostovati i u Domu kulture "Stari Кolašin" u Zubinom Potoku i u Domu kulture "Gračanica".

Za najbolju predstavu, Gran Pri Festivala osvojila je Aleksandra Arizanović sa predstavom "Vrpca" u produkciji Udruženja baletskih umetnika Srbije, a za najbolji video rad pod nazivom "5" specijalnu nagradu je dobio Lazar Nikolić, bivši student Fakulteta umetnosti u Кosovskoj Mitrovici.

Organizator Festivala je Fakultet umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici.

Festival scenskog pokreta i koreodrame je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.Ostale vesti

U Briselu o evropskom putu Kosova: Nastaviti reforme, sprovesti dogovoreno
Na sastanku u Briselu su članovi Saveta za stabilizaciju i pridruživanje (SA) razmotrili napredak Kosova na evropskom putu nakon objavljivanja Izveštaja Evropske komisije o Kosovu za 2021.
  • 08.12.2021
Kancelarija za KiM: U Suvom Grlu renovirana ambulanta
U selu Suvo Grlo, u opštini Srbica, danas je otvorena kompletno renovirana ambulanta sredstvima Кancelarije za Кosovo i Metohiju.
  • 08.12.2021
Nagrada za glumce Amaterskog pozorišta
Odlukom stručnog žirija mladim glumcima Amaterskog pozorišta „Janićije Popović“ Doma kulture „Gračanica“, Mateji Dimitrijeviću i Nataliji Josifović, juče je na devetom festivalu „Lektirići EX YU fest“ uručeno priznanje za najbolje glumačko ostvarenje u predstavi „Misterija nestalog jajeta“.
  • 08.12.2021
Jevtić sa predstavnicima KAP-a o Ski centru Brezovica
Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić se sastao sa predstavnicima Кosovske agencije za privatizaciju (КAP) sa kojima je razgovarao o Ski centru Brezovica, ali i o statusu ostalih društvenih preduzeća na teritoriji opštine Štrpce, saopšteno je iz te lokalne samouprave.
  • 07.12.2021
Predsednica opštine razgovarala sa novinarima
Predsednica opštine Gračanica prof. dr Ljiljana Šubarić razgovarala je danas sa novinarima i predstavnicima medija koji izveštavaju sa područja opštine Gračanica.
  • 07.12.2021
Audicija za predstavu “Ljubav u getu” 8. decembra
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ sekcija Doma kulture „Gračanica“ u sredu 08. decembra 2021. godine u dva termina od 15 i 19 časova organizuje audiciju za predstavu „Ljubav u getu“.
  • 06.12.2021