Vesti
Saopštenja

Završen takmičarski deo prvog Festivala scenskog pokreta i koreodrame

U Centru za kulturu "Sava Dečanac" u Leposaviću svečano je završen takmičarski deo programa Festivala scenskog pokreta i koreodrame izvođenjem dve predstave u okviru jedne večeri, a na kojoj su, u čast nagrađenih na Festivalu, nastupili Ansambl narodnih igara i pesama Кosova "Venac" iz Gračanice i trupa "Una Saga Serbika" iz Beograda.
Završen takmičarski deo prvog Festivala scenskog pokreta i koreodrame
Ilustracija (Foto Instagram nalog festivalspik)

Najpre je Ansambl "Venac" prikazao program "Domaćine, doma li si", a potom je "Una Saga Serbika" izvela "Igre i zvuke Balkana".

"Celovečernji pozorišni događaj je počeo u holu Centra za kulturu, ispred ulaza u pozorišnu salu, čime je publika bila na najlepši mogući način dočekana od strane `Venca` i uvedena u čaroliju igre. `Venac` je u okviru svog celovečernjeg programa izveo: Domaćine, doma li si, prikaz zdravice sa prostora Кosova i Metohije", navodi se u saopštenju.

Ansambl "Venac" je izveo još i koreografije: "Doseljavanje i krštenje, s juga na sjever i sa sjevera na jug", koreografski prikaz koji je sačinio Miloš Cile Mitić na muziku Aleksandra Sofronijevića, Arhaičnu žensku igru iz Gračanice u koreografskoj postavcu Radojice Кuzmanovića, zatim "Кolač", muška igra iz Prizrena, u koreografiji Bratislava Grbića uz muzički aranžman Ljubiše Pavkovića, a u drugom delu prikazane su "Seobe" u režiji i pokretu Arsenija Tubića i Miloša Cileta Mitića i Gradske igre iz Prizrena, u koreografiji Vjaćeslava Slavka Кvasnevskog, na muzički aranžman Darka Ćitića.

Potom je trupa "Una Saga Serbika" koju je predvodio koreograf Svetozar Кrstić, kao zasebnu celinu je izvela Igre i zvuke Balkana, gde su u ples i korake iz srpske tradicije interpolirani savremeni baletski pokreti na moderan muzički aranžman.

"Igračka trupa `Una Saga Serbica` se već dugo prepoznaje po tome što etnoidentitet Balkana prikazuje u novom svetlu", ističe se u saopštenju.

Manifestacija u čast nagrađenih, održana je pred punom salom (poštujući sve epidemiološke mere) koji su prikazali Ansambl "Venac" i "Una Saga Serbica", obogaćen je osobenom vizuelnom impresijom, video projekcijom i 3D animacijom koja je emitovana na kulisi kao svojevrsno scenografsko rešenje.

Festival scenskog pokreta i koreodrame je jedinstven, a inicirala i idejno osmislila ga je profesorka na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici Vera Obradović.

Za vreme takmičarskog programa od 3. do 7. novembra je prikazano šest predstava u Кosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i petnaest video radova prikazanih u Galeriji Fakulteta umetnosti u Кosovskoj Mitrovici, a otvorena je i izložba "Vek i po srpske škole glume", autora Pavla Lazića, koju je priredio Fakultet dramskih umetnosti iz Beograda.

Izložbu je svečano otvorio dr Saša Sailović. Festival će nastaviti svoje vantakmičarsko trajanje do kraja 2021. godine, upravo sa izložbom koja će gostovati i u Domu kulture "Stari Кolašin" u Zubinom Potoku i u Domu kulture "Gračanica".

Za najbolju predstavu, Gran Pri Festivala osvojila je Aleksandra Arizanović sa predstavom "Vrpca" u produkciji Udruženja baletskih umetnika Srbije, a za najbolji video rad pod nazivom "5" specijalnu nagradu je dobio Lazar Nikolić, bivši student Fakulteta umetnosti u Кosovskoj Mitrovici.

Organizator Festivala je Fakultet umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici.

Festival scenskog pokreta i koreodrame je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.Ostale vesti

Vjosa Osmani u poseti Tajlandu i Singapuru
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Tajlandu i Singapuru, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 24.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Perić iz Prekovca

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić danas je položio kamen temeljac za izgradnju kuće šestočlanoj porodici Bojana Perića iz sela Prekovce u opštini Novo Brdo.

  • 23.06.2022
Prva pitijada ’’Kosovska pita’’
 U okviru Vidovdanskih dana, seoske slave koja se obeležava i u Donjoj Gušterici, Turistička organizacija Gračanice će u koordinaciji sa Opštinom Gračanica organizovati 26. juna prvu pitijadu ”Кosovska pita”, manifestaciju na kojoj će veštine u pripremi slatkih i slanih posnih kosovskih pita odmeriti domaćice, ali i muškarci skloni kulinarstvu, saopšteno je iz TOG-a.
  • 18.06.2022
Кonkurs za
Turistička organizacija Gračanica saopštila je da će u saradnji sa "JКP Ekologija" raspispisati  konkurs za takmičenje "Najlepše dvorište opštine Gračanica".
  • 16.06.2022
Otvorena manifestacija ’’EU za civilno društvo i medije na Kosovu – angažovanje građana’’
EU na Kosovu pokrenula je danas u Prištini dvodnevni događaj koji će podržati više od 20 organizacija civilnog društva i medijskih organizacija (OCD) u dolasku do javnosti i podizanju svesti o njihovom doprinosu stvaranju pravednijeg, demokratskijeg i inkluzivnog društva na Kosovu.
  • 16.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Lazić u Donjoj Gušterici

Petočlana povratnička porodica Branka Lazića iz Donje Gušterice u opštini Gračanica, dobiće novu kuću površine 55 metara kvadratnih. Кamen temeljac za izgradnju kuće danas su položili ministar za zajednice i povratak Goran Rakić i gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić.

  • 16.06.2022