Vesti
Saopštenja

’’Zaustavite govor mržnje’’

Zabrinuti zbog reakcija, komentara na društvenim mrežama i jezika neodgovornih komentatora prema Bajramu Ćerkinaju, predstavniku Resursnog centra za nestala lica, iz Inicijative o načelima za suočavanje sa prošlošću pozivaju na povećan oprez i izbegavanje govora mržnje i omalovažavanja rođaka nestalih osoba.
’’Zaustavite govor mržnje’’
Bajram Ćerkinaj (Foto Medija Centar Beograd)

Potpisnici saopštenja

Inicijativa o načelima za suočavanje sa prošlošću je građanska inicijativa koju promoviše neformalna koalicija pet organizacija i stručnjaka: Fond za humanitarno pravo Kosovo (HLCK), Kosovski centar za rehabilitaciju žrtava torture, Integra, Inicijativa mladih za ljudska prava, BIRN i Nora Ahmetaj.

Članovi Inicijative o načelima za suočavanje sa prošlošću pozivaju sve građane, članove političkih partija i predstavnike kosovskih institucija da se uzdrže od podsticanja govora mržnje, uvreda i omalovažavanja članova porodica koje zahtevaju više truda da pronađu svoje najmilije.

"Jezik koji se koristi u komentarima onlajn medija i društvenih mreža podstiče mržnju, podriva zahtev za odgovornošću i samo povećava bes članova porodica koji traže razjašnjenje sudbine svojih najmilijih iz svih etničkih grupa na Kosovu. Stoga Inicijativa poziva onlajn medije da striktno rade na moderiranju komentara na portalima i društvenim mrežama koje prate, kako bi se osiguralo da ti mediji ne postanu provodnik poruka mržnje i ne omoguće vređanje, omalovažavanje i huškanje mržnje prema rođacima nestalih lica", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Inicijativa veruje da govor mržnje predstavlja pretnju ljudskim pravima, demokratskim vrednostima, društvenoj stabilnosti i miru. Suprotstavljanje govoru mržnje nije u suprotnosti sa slobodom izražavanja.

"Govor mržnje može eskalirati u nešto opasnije, posebno u podsticanju na diskriminaciju, neprijateljstvo i nasilje", podseća se u saopštenju i dodaje da se "sa žrtvama i preživelima oružanog sukoba mora postupati sa integritetom i dostojanstvom, jer društvo mora prihvatiti patnju žrtava i odnositi se prema njima s poštovanjem i dostojanstvom, što važi i za porodice žrtava rata koje se trude da ih pronađu".

"Mediji i građani, bez političkih razlika, moraju se prema njima odnositi dostojanstveno i prihvatiti i poštovati njihovu patnju", zaključuje se.Ostale vesti

Tužilaštvo: Ozbiljan odnos prema slučaju ubistva

Osnovno tužilaštvo u Prištini je saopštilo da je od momenta dobijanja informacije o ubistvu trudnice koje je počinio S.H. preuzelo sve neophodne istražne radnje radi obezbeđivanja dokaza i prisustva okriveljnog u postupku.

  • 02.12.2022
Nova DSS KiM ogorčena imenovanjem Rašića i Trajkovićeve u kosovskoj vladi
Povodom odluke kosovskog premijera Aljbina Kurtija o imenovanju Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak i Rade Trajković za njegovog savetnika, nova DSS KiM je saopštila da je sa velikim ogorčenjem primljena ova vest.
  • 02.12.2022
Udruženje Crnogoraca „Lovćen“ podržava ministra Rašića
Udruženje Crnogoraca "Lovćen" saopštilo je da Crnogorci sa Kosova podržavaju novog ministra za zajednice i povratak Nenada Rašića. Kako navode, poznajuci njegov rad i učinak kao ministra za rad i socijalnu zaštitu "sigurni su da će raditi u interesu svih nevećinskih zajednica na Kosovu". 
  • 02.12.2022
UNS: Pretnje Obućini zastrašujuće, policija i tužilaštvo hitno da reaguju
Udruženje novinara Srbije (UNS) traži od policije i tužilaštva da u najkraćem roku pronađu i pokrenu krivični postupak protiv osobe koja je juče poslala preko Tvitera zastrašujuće pretnje urednici i voditeljki "Dnevnika" na televiziji Nova S Jeleni Obućini.
  • 01.12.2022
Kosovska policija prihvata ostavke srpskih policajaca

Policija Kosova prihvatila je ostavke 80 službenika sa severa Kosova koji su ih prethodno podneli, saopšteno je medijima. Nastavlja se proces oko ostavki ostalih zaposlenih u kosovskoj policiji.

  • 01.12.2022
Petković: Nenad Rašić i Rada Trajković ne predstavljaju Srbe sa Kosova
Imenovanjem Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak, Aljbin Кurti je brutalno prekršio sopstveni ustav i još jednom pogazio prava srpskog naroda na Кosovu i Metohiji, rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.
  • 01.12.2022