Vesti
Saopštenja

’’Zaustavite govor mržnje’’

Zabrinuti zbog reakcija, komentara na društvenim mrežama i jezika neodgovornih komentatora prema Bajramu Ćerkinaju, predstavniku Resursnog centra za nestala lica, iz Inicijative o načelima za suočavanje sa prošlošću pozivaju na povećan oprez i izbegavanje govora mržnje i omalovažavanja rođaka nestalih osoba.
’’Zaustavite govor mržnje’’
Bajram Ćerkinaj (Foto Medija Centar Beograd)

Potpisnici saopštenja

Inicijativa o načelima za suočavanje sa prošlošću je graÄ‘anska inicijativa koju promoviše neformalna koalicija pet organizacija i stručnjaka: Fond za humanitarno pravo Kosovo (HLCK), Kosovski centar za rehabilitaciju žrtava torture, Integra, Inicijativa mladih za ljudska prava, BIRN i Nora Ahmetaj.

Članovi Inicijative o načelima za suočavanje sa prošlošću pozivaju sve građane, članove političkih partija i predstavnike kosovskih institucija da se uzdrže od podsticanja govora mržnje, uvreda i omalovažavanja članova porodica koje zahtevaju više truda da pronađu svoje najmilije.

"Jezik koji se koristi u komentarima onlajn medija i društvenih mreža podstiče mržnju, podriva zahtev za odgovornošću i samo povećava bes članova porodica koji traže razjašnjenje sudbine svojih najmilijih iz svih etničkih grupa na Kosovu. Stoga Inicijativa poziva onlajn medije da striktno rade na moderiranju komentara na portalima i društvenim mrežama koje prate, kako bi se osiguralo da ti mediji ne postanu provodnik poruka mržnje i ne omoguće vređanje, omalovažavanje i huškanje mržnje prema rođacima nestalih lica", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Inicijativa veruje da govor mržnje predstavlja pretnju ljudskim pravima, demokratskim vrednostima, društvenoj stabilnosti i miru. Suprotstavljanje govoru mržnje nije u suprotnosti sa slobodom izražavanja.

"Govor mržnje može eskalirati u nešto opasnije, posebno u podsticanju na diskriminaciju, neprijateljstvo i nasilje", podseća se u saopštenju i dodaje da se "sa žrtvama i preživelima oružanog sukoba mora postupati sa integritetom i dostojanstvom, jer društvo mora prihvatiti patnju žrtava i odnositi se prema njima s poštovanjem i dostojanstvom, što važi i za porodice žrtava rata koje se trude da ih pronađu".

"Mediji i građani, bez političkih razlika, moraju se prema njima odnositi dostojanstveno i prihvatiti i poštovati njihovu patnju", zaključuje se.



Ostale vesti

Odbojkašicama iz Bugarske, Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Kosovo

U Donjoj Gušterici se održava 8. Vidovdanski turnir u ženskoj odbojci. Odbojkašicama iz Bugarske, Severne Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Кosovo.

  • 03.07.2022
Petković: Priština je dužna da formira ZSO koja je definisana Briselskim sporazumom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da se "iza besmislenih sofizama" kojima Vjosa Osmani brani odbijanje Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, krije "najobičniji bezobrazluk i arogancija", navodi se u saopštenju.

  • 01.07.2022
’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’

NVO AKTIV i članovi OPEN platforme predstavili su danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, nalaze istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

  • 01.07.2022
Češka Republika preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije

Šestomesečno predsedavanje Savetom Evrope danas je preuzela Češka. Tim povodom u Prištini je održana ceremonija.

  • 01.07.2022
Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022