Vesti
Saopštenja

’’Zaustavite govor mržnje’’

Zabrinuti zbog reakcija, komentara na društvenim mrežama i jezika neodgovornih komentatora prema Bajramu Ćerkinaju, predstavniku Resursnog centra za nestala lica, iz Inicijative o načelima za suočavanje sa prošlošću pozivaju na povećan oprez i izbegavanje govora mržnje i omalovažavanja rođaka nestalih osoba.
’’Zaustavite govor mržnje’’
Bajram Ćerkinaj (Foto Medija Centar Beograd)

Potpisnici saopštenja

Inicijativa o načelima za suočavanje sa prošlošću je građanska inicijativa koju promoviše neformalna koalicija pet organizacija i stručnjaka: Fond za humanitarno pravo Kosovo (HLCK), Kosovski centar za rehabilitaciju žrtava torture, Integra, Inicijativa mladih za ljudska prava, BIRN i Nora Ahmetaj.

Članovi Inicijative o načelima za suočavanje sa prošlošću pozivaju sve građane, članove političkih partija i predstavnike kosovskih institucija da se uzdrže od podsticanja govora mržnje, uvreda i omalovažavanja članova porodica koje zahtevaju više truda da pronađu svoje najmilije.

"Jezik koji se koristi u komentarima onlajn medija i društvenih mreža podstiče mržnju, podriva zahtev za odgovornošću i samo povećava bes članova porodica koji traže razjašnjenje sudbine svojih najmilijih iz svih etničkih grupa na Kosovu. Stoga Inicijativa poziva onlajn medije da striktno rade na moderiranju komentara na portalima i društvenim mrežama koje prate, kako bi se osiguralo da ti mediji ne postanu provodnik poruka mržnje i ne omoguće vređanje, omalovažavanje i huškanje mržnje prema rođacima nestalih lica", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Inicijativa veruje da govor mržnje predstavlja pretnju ljudskim pravima, demokratskim vrednostima, društvenoj stabilnosti i miru. Suprotstavljanje govoru mržnje nije u suprotnosti sa slobodom izražavanja.

"Govor mržnje može eskalirati u nešto opasnije, posebno u podsticanju na diskriminaciju, neprijateljstvo i nasilje", podseća se u saopštenju i dodaje da se "sa žrtvama i preživelima oružanog sukoba mora postupati sa integritetom i dostojanstvom, jer društvo mora prihvatiti patnju žrtava i odnositi se prema njima s poštovanjem i dostojanstvom, što važi i za porodice žrtava rata koje se trude da ih pronađu".

"Mediji i građani, bez političkih razlika, moraju se prema njima odnositi dostojanstveno i prihvatiti i poštovati njihovu patnju", zaključuje se.Ostale vesti

Petković razgovarao sa Dmohovskim o ugroženim pravima Srba na Kosovu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa Specijalnim izaslanikom predsedavajućeg OEBS-a Arturom Dmohovskim, sa kojim je razgovarao o ugroženim ljudskim i građanskim pravima srpskog naroda na Kosovu, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 26.01.2022
Empirika: Nove mere Vlade Kosova utiču na slobodu kretanja građana
Članovi zagovaračke platforme Empirika pozivaju kosovsku vladu da preispita najnoviju odluku o epidemiološkim merama koja, kako navode, utiče na slobodu kretanja. „Potpuno je jasno da mere koje je uvela Vlada u Prištini, nisu adekvatne trenutku”, navode iz Empirike.
  • 26.01.2022
’’Odgovornost OEBS-a da organizuje glasanje na Кosovu 3. aprila’’
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković se sastao sa šefom Misije OEBS na Кosovu Majklom Davenportom. Na sastanku je razgovarano o ukupnoj situaciji na Kosovu, sa posebnim osvrtima na nedavnu zabranu Prištine da se organizuje srpski referendum, te na predstojeće aprilske izbore.
  • 25.01.2022
Petković: Predstojeći izbori test za međunarodnu zajednicu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je poručio da će nastojanje premijera Kosova Aljbina Кurtija da na KiM i u potpunosti zabrani održavanje predstojećih parlamentarnih i predsedničkih izbora 3. aprila i time Srbima ukine osnovna ljudska i građanska prava, dovesti do nesagledivih posledica po normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.
  • 24.01.2022
Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić uputio je dopis ministru za zaštitu životne sredine Ljiburnu Aljiu i direktoru Nacionalnog parka „Šar planina“ Bajramu Kafedžoliju sa zahtevom da se ukine naplata ulaska automobila lokalnom stanovništvu u delu Nacionalnog parka na Brezovici jer je to bila praksa svih ranijih godina.
  • 24.01.2022
Usvojen budžet RTK za ovu godinu
Upravni odbor Radio-televizije Kosova (RTK) je na današnjoj sednici usvojio projekciju budžeta za 2022. godinu u iznosu od preko 10,5 miliona evra.
  • 22.01.2022