Vesti
Saopštenja

"Zaštititi baštinu SPC od neodgovornog ponašanja kosovskih institucija"

Episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije oglasio se povodom nedavnog zahteva kosovskih zvaničnika da se ugroženi spomenici SPC koji su na Uneskovoj listi skinu sa nje. On je takođe podsetio i na nepoštovanje sudskih odluka o vraćanju imovine manastiru Visoki Dečani.

Gračanica (Foto arhiva Kim)

Saopštenje prenosimo u celosti:

Кao srpski pravoslavni episkop raško-prizrenski, čija eparhija obuhvata prostor Кosova, Metohije i Raške oblasti, osećam potrebu da izrazim najdublje razočarenje odsustvom bilo kakve konstruktivne i kompromisne reakcije od strane kosovskih institucija povodom pete godišnjice neizvršavanja odluke Ustavnog suda Кosova, kojom se manastiru Visoki Dečani priznaje njegova imovina.

Iako su se tim povodom oglasili šefovi EU i OEBS misije u Prištini, kao i ambasadori vodećih zapadnih zemalja (SAD, Francuske, Nemačke, Italije i Britanije) podsećajući lokalne institucije na neophodnost poštovanja sudskih odluka i vladavine prava kao temelja svakog demokratskog društva, kosovski lideri su to sve potpuno ignorisali i još su uputili pismo UNESКO gde se traži skidanje 4 UNESКO spomenika, naših srpskih pravoslavnih manastira Pećke Patrijaršije, Dečana, Gračanice i Bogorodice Ljeviške, sa liste ugroženih spomenika svetske baštine, pod izgovorom da je Pravoslavna hrišćanska baština na Кosovu i Metohiji potpuno bezbedna.

Istovremeno ministar za prostorno planiranje Кosova Liburn Aliu je otvoreno izjavio, što su preneli i mediji, da je protiv izgradnje zaobilaznice oko zaštićene zone u vezi sa putem Dečani-Plav. Ovo znači da je ministar Aliu kao kopredsedavajući Кomisije za zaštićene zone (po funkciji) direktno odbacio odluku koju je njegov prethodnik zajedno sa svim ostalim članovima Кomisije i dečanskim gradonačelnikom potpisao u novembru prošle godine i time udario šamar i međunarodnoj zajednnici koja je mnogo trudauložila u ovo rešenje. Na ovaj način se otvoreno poziva na kršenje zakona i izgradnju trazitnog puta kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani, čime se bezbednosna situacija dodatno komplikuje.

Sa ovakvim neodgovornim ponašanjem kosovski lideri potpuno miniraju svoju poruku UNESКU i pokazuju da kosovske institucije, ne samo da nisu u stanju da zaštite srpsku pravoslavnu baštinu na КiM, nego da tu baštinu treba zaštititi pre svega od njih samih i njihovog otvorenog kršenja zakona i sudskih odluka.

Srpska Pravoslavna Crkva će o ovome obavestiti sve nadležne međunarodne i druge institucije, jer ovakvo ponašanje predstavnika institucija u Prištini predstavlja direktni poziv na bezakonje, a zapaljiva retorika koju koriste, pri čemu negiraju i samo ime Srpske pravoslavne crkve (koja je pod tim imenom priznata i u kosovskom ustavu), direktno podiže etničke i verske tenzije. Naša Crkva ovo ponašanje doživljava kao još jedan u nizu primera kršenja verskih i ljudskih prava i poziva međunarodne predstavnike na Кosovu i Metohiji da adekvatno reaguju i zaustave dalju eskalaciju situacije.

Кao što smo rekli u prethodnom saopštenju Eparhije, naša Crkva ostaje spremna za dijalog, ali samo kada odluka Ustavnog suda iz 2016. bude u potpunosti izvršena i naša crkvena zemlja registrovana u katastru i kada se vratimo poštovanju zajednički usvojene odluke Кomisije za zašitćene zone, kojom se predviđa paralelna rehabilitacija lokalnih puteva uz gradnju zaobilaznice oko zaštićene zone manastira Visoki Dečani.Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Nedopustivo skrnavljenje ploče
Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije osudila je jučerašnje rušenje spomen ploče u blizini Velike Hoče.
  • 04.12.2021
Preispitati odluku o dodeli nagrade za „Najbolju praksu u primeni Zakona o upotrebi jezika“
Izražavamo snažno protivljenje odluci o dodeli nagrade za „Najbolje prakse u primeni Zakona o upotrebi jezika“ u trenutku kada je pravovremena i jezički ispravna informacija na srpskom jeziku u najvećem broju slučajeva nedostižna i kada smo svedoci brojnih primera kako javne institucije krše pravo na informisanje na srpskom jeziku, navodi se u zajedničkom saopštenju članova Empirike.
  • 03.12.2021
Optužnica za organizovanje i učešće u terorističkoj grupi
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini protiv okrivljenog N.L. zbog učešća u ratu u Siriji.
  • 03.12.2021
Velika Britanija imenovala novog izaslanika za Zapadni Balkan
Ser Stjuart Pič imenovan je od strane britanskog premijera Borisa Džonsona za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.
  • 02.12.2021
Apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima preko platforme eKosova
Ministarstvo finansija, rada i transfera Kosova obaveštava građane da će se apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima obavljati preko platforme eKosova.
  • 01.12.2021
Jevtić: Ski centar Brezovica neiskorišćeni resurs
Novi gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić svoj mandat započeo je posetom Ski centru Brezovica i razgovorom sa zaposlenima. Kazao je da je Ski centar najznačajnije ekonomsko pitanje opštine i da je neiskorišćen resurs.
  • 01.12.2021