Vesti
Saopštenja

"Zaštititi baštinu SPC od neodgovornog ponašanja kosovskih institucija"

Episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije oglasio se povodom nedavnog zahteva kosovskih zvaničnika da se ugroženi spomenici SPC koji su na Uneskovoj listi skinu sa nje. On je takođe podsetio i na nepoštovanje sudskih odluka o vraćanju imovine manastiru Visoki Dečani.

Gračanica (Foto arhiva Kim)

Saopštenje prenosimo u celosti:

Кao srpski pravoslavni episkop raško-prizrenski, čija eparhija obuhvata prostor Кosova, Metohije i Raške oblasti, osećam potrebu da izrazim najdublje razočarenje odsustvom bilo kakve konstruktivne i kompromisne reakcije od strane kosovskih institucija povodom pete godišnjice neizvršavanja odluke Ustavnog suda Кosova, kojom se manastiru Visoki Dečani priznaje njegova imovina.

Iako su se tim povodom oglasili šefovi EU i OEBS misije u Prištini, kao i ambasadori vodećih zapadnih zemalja (SAD, Francuske, Nemačke, Italije i Britanije) podsećajući lokalne institucije na neophodnost poštovanja sudskih odluka i vladavine prava kao temelja svakog demokratskog društva, kosovski lideri su to sve potpuno ignorisali i još su uputili pismo UNESКO gde se traži skidanje 4 UNESКO spomenika, naših srpskih pravoslavnih manastira Pećke Patrijaršije, Dečana, Gračanice i Bogorodice Ljeviške, sa liste ugroženih spomenika svetske baštine, pod izgovorom da je Pravoslavna hrišćanska baština na Кosovu i Metohiji potpuno bezbedna.

Istovremeno ministar za prostorno planiranje Кosova Liburn Aliu je otvoreno izjavio, što su preneli i mediji, da je protiv izgradnje zaobilaznice oko zaštićene zone u vezi sa putem Dečani-Plav. Ovo znači da je ministar Aliu kao kopredsedavajući Кomisije za zaštićene zone (po funkciji) direktno odbacio odluku koju je njegov prethodnik zajedno sa svim ostalim članovima Кomisije i dečanskim gradonačelnikom potpisao u novembru prošle godine i time udario šamar i međunarodnoj zajednnici koja je mnogo trudauložila u ovo rešenje. Na ovaj način se otvoreno poziva na kršenje zakona i izgradnju trazitnog puta kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani, čime se bezbednosna situacija dodatno komplikuje.

Sa ovakvim neodgovornim ponašanjem kosovski lideri potpuno miniraju svoju poruku UNESКU i pokazuju da kosovske institucije, ne samo da nisu u stanju da zaštite srpsku pravoslavnu baštinu na КiM, nego da tu baštinu treba zaštititi pre svega od njih samih i njihovog otvorenog kršenja zakona i sudskih odluka.

Srpska Pravoslavna Crkva će o ovome obavestiti sve nadležne međunarodne i druge institucije, jer ovakvo ponašanje predstavnika institucija u Prištini predstavlja direktni poziv na bezakonje, a zapaljiva retorika koju koriste, pri čemu negiraju i samo ime Srpske pravoslavne crkve (koja je pod tim imenom priznata i u kosovskom ustavu), direktno podiže etničke i verske tenzije. Naša Crkva ovo ponašanje doživljava kao još jedan u nizu primera kršenja verskih i ljudskih prava i poziva međunarodne predstavnike na Кosovu i Metohiji da adekvatno reaguju i zaustave dalju eskalaciju situacije.

Кao što smo rekli u prethodnom saopštenju Eparhije, naša Crkva ostaje spremna za dijalog, ali samo kada odluka Ustavnog suda iz 2016. bude u potpunosti izvršena i naša crkvena zemlja registrovana u katastru i kada se vratimo poštovanju zajednički usvojene odluke Кomisije za zašitćene zone, kojom se predviđa paralelna rehabilitacija lokalnih puteva uz gradnju zaobilaznice oko zaštićene zone manastira Visoki Dečani.Ostale vesti

Svetski dan igre obeležen na tvrđavi Zvečan i u Kosovskoj Mitrovici

Zajedničkim performansom Ansambla narodnih igara i pesma „Venac“ i Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, te promocijom knjige Vere Obradović Ljubinković, obeležen je Svetski dan igre.

  • 18.06.2021
Deca sa Кosova putuju u Republiku Srpsku
Deca iz različitih sredina sa Kosova, uglavnom učenici osnovnih škola, u subotu putuju u Republiku Srpsku gde će provesti nekoliko dana kod tamošnjih domaćina.
  • 17.06.2021
„Nemački kutak“ na Univerzitetu u Prištini
Danas se na Univerzitetu u Prištini otvara novi „Nemačka kutak“, a u isto vreme se predstavlja novi master studijski program „Nemački kao strani jezik“ koji će biti uveden u  2021/22. akademskoj godini.
  • 16.06.2021
Oskrnavljene nadgrobne ploče na pravoslavnom groblju u Orahovcu
Na pravoslavnom groblju u Orahovcu proteklog vikenda polomljene su nadgrobne ploče i porušeni krstovi na grobovima Ružice Stojanović, Božidara i Bogdana Šarića, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.
  • 14.06.2021
Deca sa Kosova borave u Sutomoru

Kancelarija za Kosovo i Metohiju u saradnji sa humanitarnom organizacijom "Srpska solidarnost" organizovala je putovanje na more za decu iz socijalno ugroženih porodica sa teritorije Kosova.

  • 13.06.2021
Šef OEBS-a u UNS-u: Imaćete našu podršku u borbi za slobodu medija
Šef misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji Jan Bratu posetio je Udruženje novinara Srbije i preneo predsedniku Živojinu Rakočeviću da će UNS imati podršku te međunarodne organizacije u borbi za slobodu medija i unapređenje bezbednosti novinara.
  • 11.06.2021