Vesti
Saopštenja

"Zaštitite ljudska prava manjinskih zajednica na Kosovu i u Srbiji"

Predstavnici organizacija civilnog društva na Kosovu i u Srbiji izrazili su zabrinutost zbog nepoštovanja prava manjinskih zajednica i na Kosovu i u Srbiji. Oni su u zajedničkom saopštenju pozvali predstavnike vlasti da se okanu zapaljive retorike i nastave sa dijalogom u cilju poboljšanja uslova života građana.
Ilustracija (Foto Pixabay)

"Svedočeći da se odnosi Kosova i Srbije ne unapređuju uprkos procesu dijaloga koji je u toku, izražavamo duboku zabrinutost zbog pogoršanja situacije na terenu, kao i u svakodnevnom životu građana. Postoji potreba da se zaštite ljudska prava manjinskih grupa i u Srbiji i na Kosovu", poručuju u zajedničkom pismu predstavnici 47 organizacija civilnog društva sa Kosova i Srbije.

Predstavnici organizacija civilnog društva sa Kosova i Srbije izrazili su na Međunarodni dan ljudskih prava zabrinutost zbog "činjenice da se dijalog koristi za odvraćanje pažnje sa važnih pitanja, poput narušavanja vladavine prava, korupcije kao i izazova u oblasti ljudskih prava".

Svesni razlika u odnosima predstavnika Beograda i Prištine, civilna društva Kosova i Srbije pozivaju obe vlade da: nastave dijalog na sadržajan i održiv način; da što pre sprovedu već postignute sporazume; da se suzdrže od zapaljive retorike protiv manjinskih zajednica i populističkih narativa o međusobnim odnosima i istoriji; da se posvete transparentnosti i omoguće učešće građana; da preduzmu blagovremene mere kako bi razvili unutrašnji proces integracije; poštuju prava manjina; ali i da u cilju približavanja zajednica rade na merama za izgradnju međusobnog poverenja.

Postoje i preporuke za predstavnike međunarodne zajednice, a one su: da podrži dijalog i sporazume o normalizaciji tako da ne idu na uštrb demokratiji na Kosovu i u Srbiji; da se fokusira na suštinska pitanja umesto na rešavanje svakodnevnih sporova među stranama u dijalogu; da podrži civilno društvo u širem smislu (organizacije civilnog društva, akademsku zajednicu, kulturne ustanove, medije, sindikate itd.); da radi na normalizaciji i uspostavljanju održivih odnosa između dve strane; da podstakne širu unutardruštvenu i međudruštvenu debatu o prioritetima i
mogućim rešenjima dijaloga.

Organizacije civilnog društva se obavezuju da će i dalje podsticati suštinsku i kontinuiranu debatu između civilnog društva na Kosovu i u Srbiji; da će blagovremeno razmenjivati informacije o problemima, okolnostima i stanju oba društva; da će zajednički reagovati na goruće probleme koji utiču na pogoršanje situacije na terenu i loše utiču na odnose između zajednica; da će zadržati u fokusu nerešena pitanja koja su usled trenutnih problema i incidenata marginalizovana; da će stvarati prostor za proaktivno liderstvo za izgradnju boljih odnosa i poboljšanja ljudskih prava kao i svakodnevnog života građana; da će prepoznati razlike između procesa u Srbiji i na Kosovu i reagovati u skladu sa tim, tražeći da se preduzimaju koraci u pravom smeru; uključivati i druge aktere za nastavak dijaloga između predstavnika civilnog društva i omogućiti suštinsko učešće svih u ovom procesu.

Potpisnici zajedničkog saopštenja su:

1. Assist Kosovo Center - ASSIST, Pristina
2. Beogradski centar za bezbednosnu politiku
3. Beogradski fond za političku izuzetnost (BFPE)
4. Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC), Mitrovica
5. Centar za obuku iz zastupanja i resurse, Pristina (ATRC)
6. Crno-beli svet, Mitrovica
7. Centar za mir i toleranciju (CPT)
8. Centar za zastupaje i demokratski razvoj (CADD)
9. Centar za regionalizam, Mitrovica North
10. Demokratija Plus (D+)
11. Drita Dibrani, Aktivista civilnog društva
12. Evropski fond za Balkan
13. Fondacija za otvoreno društvo, Novi Sad-Beograd
14. Forum za razvoj i multietničku saradnju (FDMC)
15. Glas Roma, Aškalija i Egipćana (VoRAE)
16. Gradjanske Inicijative
17. Grupa za istraživanje balkanske politike
18. HANDIKOS, Kosovo
19. Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR), Beograd
20. Incijativa mladih za ljudska prava (YIHR), Kosovo
21. Institut za razvoj i integracije (IZHI)
22. Institut za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER)
23. Jelena Lončar, Akademik Univerziteta Beograd
24. Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM)
25. Kosovski demokratski institut (KDI)
26. Kosovski pravni institut (KLI)
27. Kosovski centar za bezbednosne studije (KCSS)
28. Liderstvo i razvoj (LAD)
29. Nezavisna inicijativa za slepe, Kosovo
30. Nova društvena inicijativa (NSI), Mitrovica
31. NVO Aktiv
32. NVO Zagovaranje za razvoj društva (AFSD)
33. NVO Komunikacija za razvoj društva (CSD), Gračanica
34. NVO ’PLEJADA’, Prizren
35. NVO ’Drugeza’
36. NVO ‘VIZIJA 02’, Istok
37. NVO Aureola
38. NVO Ženski centar ’ATO’, Vucitrn
39. NVO Romi u akciji, Djakovica
40. Rahim Salihi, Aktivista civilnog društva, Bujanovac
41. Savet za ljudska prava - Bujanovac
42. Sindikat socijalnih radnika Kosova
43. The Balkan Forum
44. Udruženje žena Mitrovice za ljudska prava (MWAHR)
45. Valon Arifi, Aktivista civilnog društva
46. Vjollca Krasniqi, Akademik Univerziteta Pristina
47. Xhejrane Lokaj, Aktivista civilnog društvaOstale vesti

’’Osmani nije spremna da primeni odluke Ustavnog suda’’
“Vjosa Osmani se bez imalo stida drznula da govori o nekakvom poštovanju Ustava i zakona, ona ista koja nije nikada pokazala spremnost da primeni odluku Ustavnog suda kojim je naloženo da se vrati oteta zemlja manastiru Visoki Dečani, ili da pozove na odgovornost sve koji nikako da počnu sa poštovanjem prava srpskog naroda koja im garantuju akti koje pominje", navedeno je u saopštenju za medije iz Srpske liste.
  • 07.10.2022
Osmani u Pragu tražila podršku za integraciju u EU
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je na početku Samitu Evropske političke zajednice u Pragu naglasila stratešku orijentaciju Kosova prema evroatlantskim integracijama, kao najboljoj garanciji za mir i sigurnist.
  • 06.10.2022
Osmani u Pragu na prvom samitu Evropske političke zajednice
"Na poziv predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela i premijera Češke Petra Fiale, predsednica Vjosa Osmani otputovala je u Prag gde će predstavljati Kosovo na prvom samitu Evropske političke zajednice", saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 05.10.2022
Kancelarija za KiM: Opljačkana kuća povratnika iz Osojana
"U Osojanu je obijena i opljačkana kuća povratnika Ilije Tošića dok se nalazio na pregledima kod doktora u centralnoj Srbiji. On je danas, po povratku zatekao razvaljena ulazna vrata i premetačinu po kući iz koje su mu nestali brojni kućni aparati", saopšteno je iz Kancelarije za KiM.
  • 05.10.2022
Tribina o goranskom jeziku
U petak 7. oktobra u Domu kulture "Gračanica" održaće se tribina pod nazivom „Jezik izolovanih sredina goranske zajednice (odstupanja od standarda, uticaj albanskog i strah od upotrebe maternjeg jezika)“.
  • 05.10.2022
’’Venčeva škola folklora’’ u Gračanici i Lapljem Selu

Ansambl "Venac", nakon dve godine pauze usled pandemije kovida-19, ovog meseca je ponovo obnovio svoj rad sa decom kroz edukativni projekat "Venčeva škola folklora".

  • 05.10.2022