Vesti
Saopštenja

Zajedničke vežbe KBS-a i američkih specijalaca se privode kraju

Kao deo tekućih napora da se povećaju sposobnosti i bezbednosne mere sa partnerima i saveznicima, pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) i Jedinice za specijalne intervencije (SIU) zajedno sa pripadnicima 10. grupe specijalnih snaga iz Komande specijalnih operacija SAD u Evropi (SOCEUR), izvode bilateralnu obuku, u periodu 28. februar - 18. mart, saopšteno je medijima iz SOCEUR-a.
Zajedničke vežbe KBS-a i američkih specijalaca se privode kraju
Pripadnici specijalnih snaga iz Komande specijalnih operacija SAD u Evropi i KBS-a na zajedničkoj vežbi (Printskrin@Jutjub KosovaPress)

Bilateralna obuka naglašava važnost partnerstva između Kosova i SAD, uz istovremeno jačanje stabilnosti u regionu, navedeno je u saopštenju.

„Rad sa Kosovskim bezbednosnim snagama (KBS) i njihovom jedinicom za specijalne intervencije (SIU) bila je odlična prilika za obuku sa našim partnerima i nastavak razvoja interoperabilnosti u Evropi“, rekao je oficir zadužen za 10. grupu specijalnih snaga na terenu.

Bilateralna obuka je fokusirana na gađanje, obuku iz bliske borbe, proces donošenja vojnih odluka i taktike na nivou odreda.

Tokom proteklih nekoliko nedelja, članovi KBS-a, SIU-a i SOCEUR-a su radili zajedno na povećanju kohezije i posvećenosti na Balkanu.

SOCEUR je jedinstveno ustrojen da podstiče odnos američke vojske sa saveznicima i partnerima kako bi se suprotstavio zloćudnom uticaju, izgradio interoperabilnost, sposobnost za brzo reagovanje na nove pretnje i, ako je potrebno, pobedio agresiju.Ostale vesti

Petković: Priština je dužna da formira ZSO koja je definisana Briselskim sporazumom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da se "iza besmislenih sofizama" kojima Vjosa Osmani brani odbijanje Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, krije "najobičniji bezobrazluk i arogancija", navodi se u saopštenju.

  • 01.07.2022
’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’

NVO AKTIV i članovi OPEN platforme predstavili su danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, nalaze istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

  • 01.07.2022
Češka Republika preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije

Šestomesečno predsedavanje Savetom Evrope danas je preuzela Češka. Tim povodom u Prištini je održana ceremonija.

  • 01.07.2022
Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022
SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022