Vesti
Saopštenja

“Zajednica srpskih opština je životna potreba“

"Formiranje ZSO je životna potreba koja može rešiti brojne probleme u svakodnevnom funkcionisanju i životu građana", naglasili su potpredsednik Vlade Dalibor Jevtić i predsednik “Srpske liste“ Goran Rakić je u razgovoru sa američkim zvaničnikom Brajanom Hojtom Jiem.
“Zajednica srpskih opština je životna potreba“
Goran Rakić, Dalibor Jevtić i Brajan Hojt Ji (Foto MZZIP)

Jevtić i Rakić su u razgovoru sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a Jiem izneli stav da tema ZSO “ne bi trebalo da se tretira kao politička“.

“Zabrinuti smo zbog činjenice da ni nakon 1650 dana od potpisivanja sporazuma u Briselu o formiranju ZSO još uvek nije došlo do prvih konkretnih koraka u sprovođenju istog“, navodi se u saopštenju.

Jevtić, Rakić i poslanik Srpske liste Igor Simić, koji je takođe prisustvovao sastanku, su kao politički predstavnici Srba na Кosovu “sa posebnim akcentom govorili o životu Srba i problemima sa kojima se svakodnevno suočavaju, a koji utiču i na sam opstanak ali i povratak raseljenih“.

“Naglašena je potreba hrabrijeg i odlučnijeg pristupa svih institucija u Prištini, izbegavanje retorike sukobljavanja i stvaranje atmosfere u kojoj se Srbi često optužuju i na njih upire prstom samo zato što su Srbi“, navodi se.

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić je ovom prilikom istakao poslednje slučajeve hapšenja raseljenih Srba, Bogdana Mitrovića i Milanke Terzić.

“To su slučajevi koji šalju veoma negativnu poruku svima onima koji nameravaju da se vrate na Кosovo. Jedna od najvećih prepreka na putu povratka rasljenih je i problem uzurpirane imovine“, ističe Jevtić.

Predsednik Srpske liste i gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić govorili su o problemu matičnih knjiga u Severnoj Mitrovici.
Kažu da se matične knjige nalaze još uvek u opštini Južna Mitrovica što stvara puno problema građanima severnog dela grada.

U saopštenju se dodaje da se zvaničnik SAD-a Hojt Ji “zahvalio na pruženim informacijama i stavovima koji su izneseni tokom sastanka i naglasio potrebu da se svi politički faktori uključe u rešavanje svih problema, jer je interes svih stabilnost i mir kao preduslov i ekonomskog razvoja“.

Na kraju sastanka Hojt Ji izrazio je očekivanje da će se sprovođenjem svih dogovora u Briselu otvoriti mogućnost za osnaživanje nastavka dijaloga, podvučeno je u saopštenju.Ostale vesti

Petković sa ambasadorom Italije u Srbiji o Kosovu i položaju Srba
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je se sa ambasadorom Italije u Republici Srbiji Кarlom Lo Кašom o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, položaju srpskog naroda, navodi se u saopštenju.
  • 21.01.2021
Jevtić: Povratak i ekonomsko osnaživanje glavni prioriteti
Ministarstvo za zajednice i povaratak u saradnji sa Кancelarijom Evropske unije na Кosovu, a u partnerstvu sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), sprovodi četvrtu fazu ”Programa za stabiliziaciju zajednica“.
  • 21.01.2021
Admiral Burk posetio Kfor na Kosovu
Komandant Komande združenih snaga Natoa u Napulju admiral Robert Burk, posetio je pripadnike Kfora i razgovara sa komandantom Frankom Federičijem.
  • 20.01.2021
Petković traži reakciju međunarodne zajednice na izjavu Haradinaja
"Ni Brisel, ni Vašington, ni drugi centri moći ne smeju ostati nemi na  zveckanje oružjem i pretnje o stvaranju jedne veštačke i etnički očišćene tvorevine, opasne po mir i stabilnost na čitavom Balkanu", navodi Petar Petković nakon izjave Ramuša Haradinaja o referendumu o ujedinjenju sa Albanijom.
  • 19.01.2021
Trepča: Sprečeno dalje izlivanje jalovine, čekaju se izveštaji o posledicama

Kombinat "Trepča" saopštio je da je usled, kako navode, ekstremno loših atmosferskih uslova došlo do probijanja nasipa na deponiji za odlaganje jalovine flotacije u Leposaviću i izlivanja u reku Ibar.

  • 18.01.2021
Pomoć UNS-a novinarima na Kosovu čije su kuće poplavljene
Udruženje novinara Srbije (UNS) pokrenulo je akciju pomoći novinarima čije su kuće stradale u poplavama koje su nedavno pogodile centralno Kosovo.
  • 18.01.2021