Vesti
Saopštenja

“Zajednica srpskih opština je životna potreba“

"Formiranje ZSO je životna potreba koja može rešiti brojne probleme u svakodnevnom funkcionisanju i životu građana", naglasili su potpredsednik Vlade Dalibor Jevtić i predsednik “Srpske liste“ Goran Rakić je u razgovoru sa američkim zvaničnikom Brajanom Hojtom Jiem.
“Zajednica srpskih opština je životna potreba“
Goran Rakić, Dalibor Jevtić i Brajan Hojt Ji (Foto MZZIP)

Jevtić i Rakić su u razgovoru sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a Jiem izneli stav da tema ZSO “ne bi trebalo da se tretira kao politička“.

“Zabrinuti smo zbog činjenice da ni nakon 1650 dana od potpisivanja sporazuma u Briselu o formiranju ZSO još uvek nije došlo do prvih konkretnih koraka u sprovođenju istog“, navodi se u saopštenju.

Jevtić, Rakić i poslanik Srpske liste Igor Simić, koji je takođe prisustvovao sastanku, su kao politički predstavnici Srba na Кosovu “sa posebnim akcentom govorili o životu Srba i problemima sa kojima se svakodnevno suočavaju, a koji utiču i na sam opstanak ali i povratak raseljenih“.

“Naglašena je potreba hrabrijeg i odlučnijeg pristupa svih institucija u Prištini, izbegavanje retorike sukobljavanja i stvaranje atmosfere u kojoj se Srbi često optužuju i na njih upire prstom samo zato što su Srbi“, navodi se.

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić je ovom prilikom istakao poslednje slučajeve hapšenja raseljenih Srba, Bogdana Mitrovića i Milanke Terzić.

“To su slučajevi koji šalju veoma negativnu poruku svima onima koji nameravaju da se vrate na Кosovo. Jedna od najvećih prepreka na putu povratka rasljenih je i problem uzurpirane imovine“, ističe Jevtić.

Predsednik Srpske liste i gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić govorili su o problemu matičnih knjiga u Severnoj Mitrovici.
Kažu da se matične knjige nalaze još uvek u opštini Južna Mitrovica što stvara puno problema građanima severnog dela grada.

U saopštenju se dodaje da se zvaničnik SAD-a Hojt Ji “zahvalio na pruženim informacijama i stavovima koji su izneseni tokom sastanka i naglasio potrebu da se svi politički faktori uključe u rešavanje svih problema, jer je interes svih stabilnost i mir kao preduslov i ekonomskog razvoja“.

Na kraju sastanka Hojt Ji izrazio je očekivanje da će se sprovođenjem svih dogovora u Briselu otvoriti mogućnost za osnaživanje nastavka dijaloga, podvučeno je u saopštenju.Ostale vesti

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je oružani napad na povratničku porodicu Кostić u Vidanju kod Кline potvrda da na Кosovu i dalje "postoje snage koje bi silom da menjaju etničku sliku na terenu".
  • 04.08.2020
Nova pošiljka pomoći Kosovu od EU
U okviru pomoći koji Kosovu daje EU u borbi protiv kovida-19, danas je dodeljeno 30 respiratora za intenzivnu negu, 200 pulsnih oksimetara i 20 elektrokardiografa.
  • 04.08.2020
Fondacija “Delije” iz Beograda, tokom jula, realizovala je niz akcija pomoći srpskom narodu na Kosovu.
  • 04.08.2020
Hoti posetio zdravstvene radnike i čestitao im Bajram
Premijer Кosova, Avdulah Hoti, posetio je danas Nacionalni institut za javno zdravlje Кosova i Кliniku za zarazne bolesti da bi se detaljno informisao o upravljanju pandemijom kovid-19.
  • 31.07.2020
KFOR podržao sklonište za žrtve nasilja u Uroševcu
Šest vojnika KFOR-a dostavilo je pakete sa ženskim higijenskim proizvodima, ćebad, grickalice i odeću Centru za Zaštitu Žena i Dece u Uroševcu, navodi se u saopštenju KFOR-a.
  • 30.07.2020
Posle deset godina očišćeno groblje u Petrovcu kod Đakovice
Pravoslavno groblje u selu Petrovac (Ljugbunar) u blizini Đakovice očišćeno je i uređeno posle više od deset godina, saopšteno je iz  Privremenog organa te opštine.
  • 30.07.2020