Vesti
Saopštenja

Zabrinutost zbog porasta broja incidenata

Od početka pandemije kovid-19 u martu, NVO "Aktiv" je uočio porast broja incidenata u oblastima na Kosovu u kojima žive Srbi. Prema njihovim navodima, "ovo je dovelo do zabrinutosti zbog sigurnosti u zajednici kosovskih Srba".
Zabrinutost zbog porasta broja incidenata
Ukradeni i uništeni automobil Mališe Tijanića iz Crkoleza (Foto Tviter)

Zabeleženo više od 20 incidenata, u periodu između 15. marta i 3. juna, čija su meta bili kosovski Srbi, uključujući podmetanje požara, fizičke napade i pljačke.

NVO "Aktiv" i zajednicu Srba na Kosovu brine adekvatnost i vreme reagovanja na incidente od strane policije. Verujemo da se može više učiniti na izgradnji i podršci njihovog rada na nivou lokalnih i centralnih institucija, a to podrazumeva preduzimanje dodatnih preventivnih bezbednosnih mera radi zaštite ugroženih građana i osiguranja da se zločini u potpunosti istraže.

Neobične okolnosti pandemije kovid-19 su ukazale na probleme sa kojima se suočavaju nevećinske zajednice na Kosovu. Uprkos ovim izazovima, trebalo bi poštovati ustavne i pravne okvire koji garantuju ličnu sigurnost, kao i sigurnost imovine, što će poslužiti za jačanje višedecenijskih napora i ulaganja u izgradnju sigurne i multietničke sredine.

NVO "Aktiv" poziva sve relevantne institucije da pruže dodatnu podršku i resurse u slučajevima koji se odnose na kolektivnu sigurnost i sigurnost pripadnika nevećinskih zajednica.Ostale vesti

Svetski dan igre obeležen na tvrđavi Zvečan i u Kosovskoj Mitrovici

Zajedničkim performansom Ansambla narodnih igara i pesma „Venac“ i Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, te promocijom knjige Vere Obradović Ljubinković, obeležen je Svetski dan igre.

  • 18.06.2021
Deca sa Кosova putuju u Republiku Srpsku
Deca iz različitih sredina sa Kosova, uglavnom učenici osnovnih škola, u subotu putuju u Republiku Srpsku gde će provesti nekoliko dana kod tamošnjih domaćina.
  • 17.06.2021
„Nemački kutak“ na Univerzitetu u Prištini
Danas se na Univerzitetu u Prištini otvara novi „Nemačka kutak“, a u isto vreme se predstavlja novi master studijski program „Nemački kao strani jezik“ koji će biti uveden u  2021/22. akademskoj godini.
  • 16.06.2021
Oskrnavljene nadgrobne ploče na pravoslavnom groblju u Orahovcu
Na pravoslavnom groblju u Orahovcu proteklog vikenda polomljene su nadgrobne ploče i porušeni krstovi na grobovima Ružice Stojanović, Božidara i Bogdana Šarića, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.
  • 14.06.2021
Deca sa Kosova borave u Sutomoru

Kancelarija za Kosovo i Metohiju u saradnji sa humanitarnom organizacijom "Srpska solidarnost" organizovala je putovanje na more za decu iz socijalno ugroženih porodica sa teritorije Kosova.

  • 13.06.2021
Šef OEBS-a u UNS-u: Imaćete našu podršku u borbi za slobodu medija
Šef misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji Jan Bratu posetio je Udruženje novinara Srbije i preneo predsedniku Živojinu Rakočeviću da će UNS imati podršku te međunarodne organizacije u borbi za slobodu medija i unapređenje bezbednosti novinara.
  • 11.06.2021