Vesti
Saopštenja

Zabrinutost zbog porasta broja incidenata

Od početka pandemije kovid-19 u martu, NVO "Aktiv" je uočio porast broja incidenata u oblastima na Kosovu u kojima žive Srbi. Prema njihovim navodima, "ovo je dovelo do zabrinutosti zbog sigurnosti u zajednici kosovskih Srba".
Zabrinutost zbog porasta broja incidenata
Ukradeni i uništeni automobil Mališe Tijanića iz Crkoleza (Foto Tviter)

Zabeleženo više od 20 incidenata, u periodu između 15. marta i 3. juna, čija su meta bili kosovski Srbi, uključujući podmetanje požara, fizičke napade i pljačke.

NVO "Aktiv" i zajednicu Srba na Kosovu brine adekvatnost i vreme reagovanja na incidente od strane policije. Verujemo da se može više učiniti na izgradnji i podršci njihovog rada na nivou lokalnih i centralnih institucija, a to podrazumeva preduzimanje dodatnih preventivnih bezbednosnih mera radi zaštite ugroženih građana i osiguranja da se zločini u potpunosti istraže.

Neobične okolnosti pandemije kovid-19 su ukazale na probleme sa kojima se suočavaju nevećinske zajednice na Kosovu. Uprkos ovim izazovima, trebalo bi poštovati ustavne i pravne okvire koji garantuju ličnu sigurnost, kao i sigurnost imovine, što će poslužiti za jačanje višedecenijskih napora i ulaganja u izgradnju sigurne i multietničke sredine.

NVO "Aktiv" poziva sve relevantne institucije da pruže dodatnu podršku i resurse u slučajevima koji se odnose na kolektivnu sigurnost i sigurnost pripadnika nevećinskih zajednica.Ostale vesti

MZZP: Oprema za četiri porodice radi pokretanja posla
Četiri porodice u opštinama Gračanica, Obilić i Klina dobile su od Ministarstva za zajednice i povratak u kosovskoj vladi opremu za pokretanje sopstvenog posla, navedeno je u saopštenju MZZP-a.
  • 02.07.2020
Novi krov nad glavom za 38 interno raseljenih porodica
Ministarstvo za zajednice i povratak započelo je izgradnju 38 kuća za interno raseljena lica na Kosovu. 
  • 01.07.2020
UNDP nastavlja sa podrškom borbe protiv korupcije
Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu počinje treću fazu projekta za podršku borbi protiv korupcije na Kosovu koji će finansirati Vlade Švajcarske i Švedske.
  • 01.07.2020
Rakić sa ambasadorkom Francuske o daljoj saradnji
Potpredsednik Vlade i ministar lokalne samouprave Goran Rakić sastao se danas sa ambasadorkom Francuske na Kosovu Mari-Kristin Butel sa kojom je razgovarao o aktuelnim pitanjima i načinima unapređenja saradnje u oblasti javne uprave, saopšteno je iz MALS-a.
  • 30.06.2020
Rakić sa ambasadorom Norveške o koronavirusu
Zamenik premijera i ministar lokalne samouprave u kosovskoj vladi Goran Rakić sastao se sa norveškim ambasadorom na Kosovu Jensom Erikom Grondahlom sa kojim je razgovarao o efikasnijem upravljanju opštinama i borbi protiv koronavirusa.
  • 29.06.2020
Kancelarija za KiM: Strahovlada Prištine

"Prebijanje dvojice srpskih mladića zbog isticanja srpske zastave povodom Vidovdana jeste manifestacija institucionalnog nasilja Prištine i strahovlade koja svima, osim Albancima, uskraćuje pravo na nacionalni ponos i pripadnost", navodi Kancelarija za KiM nakon privođenja dvojice srpskih mladića iz Lapljeg Sela na Gazimestanu.

  • 28.06.2020