Vesti
Saopštenja

Zabrinutost zbog porasta broja incidenata

Od početka pandemije kovid-19 u martu, NVO "Aktiv" je uočio porast broja incidenata u oblastima na Kosovu u kojima žive Srbi. Prema njihovim navodima, "ovo je dovelo do zabrinutosti zbog sigurnosti u zajednici kosovskih Srba".
Zabrinutost zbog porasta broja incidenata
Ukradeni i uništeni automobil Mališe Tijanića iz Crkoleza (Foto Tviter)

Zabeleženo više od 20 incidenata, u periodu između 15. marta i 3. juna, čija su meta bili kosovski Srbi, uključujući podmetanje požara, fizičke napade i pljačke.

NVO "Aktiv" i zajednicu Srba na Kosovu brine adekvatnost i vreme reagovanja na incidente od strane policije. Verujemo da se može više učiniti na izgradnji i podršci njihovog rada na nivou lokalnih i centralnih institucija, a to podrazumeva preduzimanje dodatnih preventivnih bezbednosnih mera radi zaštite ugroženih građana i osiguranja da se zločini u potpunosti istraže.

Neobične okolnosti pandemije kovid-19 su ukazale na probleme sa kojima se suočavaju nevećinske zajednice na Kosovu. Uprkos ovim izazovima, trebalo bi poštovati ustavne i pravne okvire koji garantuju ličnu sigurnost, kao i sigurnost imovine, što će poslužiti za jačanje višedecenijskih napora i ulaganja u izgradnju sigurne i multietničke sredine.

NVO "Aktiv" poziva sve relevantne institucije da pruže dodatnu podršku i resurse u slučajevima koji se odnose na kolektivnu sigurnost i sigurnost pripadnika nevećinskih zajednica.Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021