Vesti
Saopštenja

Zabranjeno spaljivanje strnjišta posle žetve

Paljenje strnjišta posle žetve u njivama je zabranjeno, a poljoprivrednici koji se ipak odluče da zapale biće kažnjeni i novčano i prekršajno, upozoravaju iz Opštine Gračanica.
Zabranjeno spaljivanje strnjišta posle žetve
Ilustracija (Foto Kim)

Tokom predstojeće žetve nadležne službe će sprovoditi kontrole, tvrde u Opštini i poručuju da će i novčano i prekršajno kažnjavati sve koji nakon na svojim njivama ili na njivama čiji su korisnici zapale stnjiku.

“U skladu sa zakonom, opštinska odeljenja inspekcije i javnih službi u saradnji sa policijom Kosova obilaziće teren na celoj teritoriji opštine Gračanica 24 časa dnevno i nikome neće biti dozvoljeno da pali žetvene ostatke. Osim agronomskih razloga,  sprovođenje mere zabrane paljenja žetvenih ostataka je važno i sa aspekta bezbednosti, jer neretko zbog širenja vatre nastaju štetne posledice velikih razmera”, navodi se u saopštenju.

Iz Opštine pozivaju građane da, ukoliko uoče vatru, manji požar ili primete da neko pali vatru, obaveste Vatrogasnu službu u Lapljem Selu na broj telefona 049-785-112, kao i opštinskog službenika za vanredne situacije Gligorija Maksimovića na broj telefona 049-776-583.

Odeljenju javnih službi opštine Gračanica, mogu se dostaviti anonimne prijave sa fotografijom nesavesnih građana koji pale strnjišta.Ostale vesti

U Sočanici obležena 106. godišnjica Topličkog ustanka

Polaganjem venaca i služenjem parastosa kod spomen česme, a potom i svečanom akademijom u Sočanici je obeležena 106. godišnjica Topličkog ustanka.

  • 30.01.2023
Pesničko veče mladih u četvrtak u CEC-u
U okviru projekta „Mladi pesnici Kosova – kulturno nasleđe u stvaranju“, NVO Centar za afirmativne društvene akcije organizuje pesničko veče i promociju istoimene edicije. 
  • 30.01.2023
KP ponovo poziva manjinske zajednice da se prijave na konkurs

Kosovska policija uputila je još jedan pozivi članovima manjinskih zajednica da se prijave na konkurs i postanu deo te službe.

  • 29.01.2023
Dodeljena oprema Dečanskoj vinici i manastiru Zočište
Dečanska vinica i manastir Zočište dobili su opremu za razvoj ekonomije od strane Кancelarije za Кosovo i Metohiju.
  • 28.01.2023
Osmani: Kriminalnim bandama Srbija pokušava da destabilizuje Kosovo
Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa delegacijomm Grupe prijateljstva Austrija-Kosovo, koju je predvodio evropski poslanik Lukas Mandl, a u kojoj su bili visoki austrijski zvaničnici i privrednici. Tom prilikom razgovarano je i o procesu dijaloga, a Osmanijeva je kazala da "Srbija upotrebom kriminalnih grupa na severu pokušava da destabilizuje Kosovo".
  • 27.01.2023
Srpska lista najavljuje žalbu na odluku o eksproprijaciji zemljišta na severu

Predstavnici Srpske liste Zoran Todić i Igor Simić održali su danas sastanak sa vlasnicima parcela, njihovim naslednicima i predstavnicima naselja Lešak, zaseoka Zaselje, sela Mekiniće i sela Dren u opštini Leposavić kojima, kako navode, režim Aljbina Kurtija nastoji da otme zemlju ukupne površine više od 83 hektara "pravnim nasiljem, kršeći sopstvene zakonske regulative, bez ikakvog prethodnog obaveštenja i konsultacija sa vlasnicima parcela, lokalnom samoupravom i legitimnim predstavnicima srpskog naroda".

  • 27.01.2023