Vesti
Saopštenja

Zabranjen ulazak na Kosovo Nikoli Selakoviću

Generalnom sekretaru predsednika Srbije Nikoli Selakoviću kosovske vlasti zabranile su ulazak na Kosovo. Kancelarija za KiM je saopštila da je na taj način Priština “prekršila sporazume o slobodi kretanja čiji je garant EU”.
Zabranjen ulazak na Kosovo Nikoli Selakoviću
Nikola Selaković ( Foto Ž. Knežević)

Kako je saopšteno iz Kancelarije za KiM Priština je zabranom ulaska na Кosovo Nikoli Selakoviću “pogazila sve evropske standarde poštovanja ljudskih prava i sloboda”.

“Evropska unija je obavezna da preduzme korake i mere kako bi osigurala sprovođenje sporazuma u čijem je donošenju posredovala u okviru dijaloga Beograda i Prištine, a na hitnu akciju poziva i činjenica da je ova zabrana doneta kako bi se uticalo na nezavisne pravosudne organe Republike Srbije”, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Napominje se da je sloboda kretanja stanje koje mora prethoditi svakom daljem razgovoru o normalizaciji, a da se “Priština mora odučiti od stalnih pokušaja da provokacijama i ucenama isteruje svoju volju”.

“Onemogućiti jednom legitimnom političkom predstavniku Republike Srbije da se kreće po teritoriji svoje zemlje kako bi se iznudilo nečije oslobađanje iz pritvora je hajdučija i antipravno ponašanje, kakvo je možda bilo uobičajeno na Balkanu početkom 19. veka ili na Divljem Zapadu, ali nečemu takvom svakako nema mesta u modernoj Evropi”, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Ambasadori zemalja Kvinte i dalje zabrinuti zbog Visokih Dečana
Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država i dalje su zabrinuti zbog toga što uprkos stalnim pozivima međunarodne zajednice i sopstvenog pravosuđa, kosovske institucije još uvek nisu u potpunosti sprovele zakonit upis zemljišta Manastira Visoki Dečani u skladu sa odlukom Ustavnog suda iz 2016. godine.
  • 30.11.2021
Dat rok Vučiću da poništi „neustavne zakone“

Pokret Ekološki ustanak dao je rok do petka 3. decembra da predsednik Srbije Aleksandar Vučić povuče, kako navode, nakaradne i neustavne zakone, najavljujući da će u suprotnom "Srbija stati" u subotu.

  • 29.11.2021
Petković sa Bocan Harčenkom o dijalogu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom, sa kojim je razgovarao o poslednjoj rundi tehničkog dijaloga u Briselu i o izgledima za nastavak razgovora Beograda i Prištine.

  • 29.11.2021
Na Kosovu pokrenute kampanje protiv nasilja nad ženama
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, označio je početak međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, saopšteno je iz Kancelrije UN Women na Kosovu. Misija OEBS-a i Policija Kosova takođe su započele zajedničku kampanju protiv nasilja u porodici.
  • 26.11.2021
Osmani: Kosovo spremno za nastavak dijaloga
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se danas sa predsednikom Albanije Iljirom Metom od koga je zatražila da Albanija bude snažan glas Kosova u organizacijama u kojima ono nije zastupljeno, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.
  • 25.11.2021
Počinje restauracija kuća u istorijskom centru Janjeva
U Ministarstvu kulture, omladine i sporta  Kosova danas je potpisan sporazum sa UNDP-om o zaštiti kulturnog nasleđa Janjeva, ali i poboljšanje uslova života stanovnika i unapređenje turizma.
  • 24.11.2021