Vesti
Saopštenja

Zabranjen ulazak na Kosovo Nikoli Selakoviću

Generalnom sekretaru predsednika Srbije Nikoli Selakoviću kosovske vlasti zabranile su ulazak na Kosovo. Kancelarija za KiM je saopštila da je na taj način Priština “prekršila sporazume o slobodi kretanja čiji je garant EU”.
Zabranjen ulazak na Kosovo Nikoli Selakoviću
Nikola Selaković ( Foto Ž. Knežević)

Kako je saopšteno iz Kancelarije za KiM Priština je zabranom ulaska na Кosovo Nikoli Selakoviću “pogazila sve evropske standarde poštovanja ljudskih prava i sloboda”.

“Evropska unija je obavezna da preduzme korake i mere kako bi osigurala sprovođenje sporazuma u čijem je donošenju posredovala u okviru dijaloga Beograda i Prištine, a na hitnu akciju poziva i činjenica da je ova zabrana doneta kako bi se uticalo na nezavisne pravosudne organe Republike Srbije”, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Napominje se da je sloboda kretanja stanje koje mora prethoditi svakom daljem razgovoru o normalizaciji, a da se “Priština mora odučiti od stalnih pokušaja da provokacijama i ucenama isteruje svoju volju”.

“Onemogućiti jednom legitimnom političkom predstavniku Republike Srbije da se kreće po teritoriji svoje zemlje kako bi se iznudilo nečije oslobađanje iz pritvora je hajdučija i antipravno ponašanje, kakvo je možda bilo uobičajeno na Balkanu početkom 19. veka ili na Divljem Zapadu, ali nečemu takvom svakako nema mesta u modernoj Evropi”, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Vlada Kosova usvojila fiskalni paket mera
Vlada Kosova je na vandrednoj telefonskoj sednici usvojila fiskalni paket mera povodom epidemije koronavirusa, navodi se u saopštenju.
  • 31.03.2020
Odobrena izgradnja 62 kuće za raseljene
Na elektronskoj sednici Upravnog odbora projekta „Povratak i reintegracija na Kosovu, peta faza, odobrena je izgradnja 62 kuće za raseljena lica u opštinama Kosovo Polje, Gračanica, Kamenica, Novo Brdo, Prizren i Štrpce, saopšteno je iz Ministarstva za zajednice i povratak.
  • 30.03.2020
Zakonski postupci protiv prekršilaca vladinih mera
Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Đeljaj Svećlja zatražio od Tužilaštva Kosova preduzimanje zakonskih postupaka prema prekršiocima mera ograničenja koje je naložila Vlada Kosova u sprečavanju daljeg širenja virusa Kovid 19.
  • 30.03.2020
EU donira 5 miliona evra Kosovu
Šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova potpisaće danas ugovor vredan 5 miliona evra pomoći za Kosovo kao hitnu potrebu u borbi protiv pandemije koronavirusa.
  • 30.03.2020
Tači sa ambasadorima Kvinte i EU o novoj vladi
Predsednik Kosova Hašim Tači sastao se sa ambasadorima Kvinte i EU u Prištini i informisao ambasadore Kvinte i šeficu Kancelarije EU na Kosovu Nataliju Apostolovu o koracima koje će preduzeti nakon izglasavanja nepoverenja vladi Aljbina Kurtija.
  • 30.03.2020
NKEU poziva na saradnju BG i PR oko suzbijanja koronavirusa
Nacionalni konvent o Evropskoj uniji pozvao je nadležne organe Beograda i Prištine da uspostave direktnu i efikasnu saradnju na suzbijanju širenja pandemije koronavirusa. U saopštenju se ističe da je „saradnja neophodna zbog humanosti i odgovornosti prema ljudskim životima u ovim teškim vremenima".
  • 30.03.2020