Vesti
Saopštenja

„Za Beograd najvažnije pitanje ZSO“

U razgovoru sa Miroslavom Lajčakom, šef Kancelarije za KiM Petar Petković je rekao da ZSO mora biti formirana u skladu sa sporazumom iz Briselu. „U ovom trenutku za Beograd je najvažnije pitanje formiranja Zajednice srpskih opština, kao ključnog elementa dosadašnjeg toka dijaloga“, kazao je Petković tokom razgovora sa ruskim ambasadorom u Beogradu Aleksandrom Bocan Harčenkom.
„Za Beograd najvažnije pitanje ZSO“
Bocan Harčenko i Petković (Foto Kancelarija za KiM)

“Zajednica srpskih opština mora biti formirana odmah i sa nadležnostima koje joj pripadaju po briselskim dogovorima, i sada je na testu, ne samo volja Prištine da se problemi rešavaju dijalogom, već i sposobnost EU kao posrednika u dijalogu da garantuje sprovođenje dogovorenog”, rekao je direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković na sastanku sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Sa Lajčakom, koji u Beogradu boravi posle posete Prištini, Petković je razgovarao o nastavku dijaloga, ciljevima i načinima da se reši problem odbijanja Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, navedeno je u saopštenju za štampu.

“Zajednica srpskih opština ima samo jedan cilj - da zaštiti položaj i prava srpskog naroda na Кosovu i Metohiji, a poslednjih nedelja bili smo svedoci da ni prava ni bezbednost Srba ne mogu biti zaštićeni u sadašnjem političko-pravnom okviru u našoj južnoj pokrajini”, rekao je Petković.

Petković je, kako je saopšteno, u razgovoru sa Aleksandrom Bocan Harčenkom kazao da će predstavnici Srbijie i od Prištine i Brisela jasno zahtevati da se ta obavaza Briselskog sporazuma ispuni u skladu sa dokumentima koje su učesnici dijaloga potpisali još pre sedam i po godina.

Petković je ambasadoru Rusije kazao da je Beograd “dosledno opredeljen za rešavanje nesuglasica i otvorenih pitanja razgovorom”, ali i da je protiv svakog prejudiciranja ishoda dijaloga i nametanja rešenja.

Beograd je, prema Petkovićevim rečima, čvrsto rešen da u dijalogu brani i odbrani srpske državne i nacionalne interese, i u tom smislu je podrška i pomoć Rusije veoma dragocena.

Petković je izrazio očekivanje da će Srbija i Rusija, kada je reč o Кosovu i Metohiji, u Ujedinjenim nacijama i u svim drugim važnim međunarodnim forumima nastaviti da sarađuju u borbi za poštovanje međunarodnog prava.Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021