Vesti
Saopštenja

„Za Beograd najvažnije pitanje ZSO“

U razgovoru sa Miroslavom Lajčakom, šef Kancelarije za KiM Petar Petković je rekao da ZSO mora biti formirana u skladu sa sporazumom iz Briselu. „U ovom trenutku za Beograd je najvažnije pitanje formiranja Zajednice srpskih opština, kao ključnog elementa dosadašnjeg toka dijaloga“, kazao je Petković tokom razgovora sa ruskim ambasadorom u Beogradu Aleksandrom Bocan Harčenkom.
„Za Beograd najvažnije pitanje ZSO“
Bocan Harčenko i Petković (Foto Kancelarija za KiM)

“Zajednica srpskih opština mora biti formirana odmah i sa nadležnostima koje joj pripadaju po briselskim dogovorima, i sada je na testu, ne samo volja Prištine da se problemi rešavaju dijalogom, već i sposobnost EU kao posrednika u dijalogu da garantuje sprovođenje dogovorenog”, rekao je direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković na sastanku sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Sa Lajčakom, koji u Beogradu boravi posle posete Prištini, Petković je razgovarao o nastavku dijaloga, ciljevima i načinima da se reši problem odbijanja Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, navedeno je u saopštenju za štampu.

“Zajednica srpskih opština ima samo jedan cilj - da zaštiti položaj i prava srpskog naroda na Кosovu i Metohiji, a poslednjih nedelja bili smo svedoci da ni prava ni bezbednost Srba ne mogu biti zaštićeni u sadašnjem političko-pravnom okviru u našoj južnoj pokrajini”, rekao je Petković.

Petković je, kako je saopšteno, u razgovoru sa Aleksandrom Bocan Harčenkom kazao da će predstavnici Srbijie i od Prištine i Brisela jasno zahtevati da se ta obavaza Briselskog sporazuma ispuni u skladu sa dokumentima koje su učesnici dijaloga potpisali još pre sedam i po godina.

Petković je ambasadoru Rusije kazao da je Beograd “dosledno opredeljen za rešavanje nesuglasica i otvorenih pitanja razgovorom”, ali i da je protiv svakog prejudiciranja ishoda dijaloga i nametanja rešenja.

Beograd je, prema Petkovićevim rečima, čvrsto rešen da u dijalogu brani i odbrani srpske državne i nacionalne interese, i u tom smislu je podrška i pomoć Rusije veoma dragocena.

Petković je izrazio očekivanje da će Srbija i Rusija, kada je reč o Кosovu i Metohiji, u Ujedinjenim nacijama i u svim drugim važnim međunarodnim forumima nastaviti da sarađuju u borbi za poštovanje međunarodnog prava.Ostale vesti

Petković sa Gajcbilerom o toku dijaloga BG i PR
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković  razgovarao je sa pomoćnikom državnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova Švajcarske Simonom Gajcbilerom o toku dijaloga Beograda i Prištine.
  • 27.10.2020
Kancelarija za KiM: Organizovana kampanja zastrašivanja
„Upad maskiranih provalnika na imanje porodice Veljka Vuksanovića u Plemetini, peti je napad na Srbe i njihovu imovinu u opštini Obilić u protekla tri meseca, i sada je sasvim jasno da ne sme biti više nikakvog oklevanja u stvaranju uslova za normalan i bezbedan život Srba južno od Ibra”, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 27.10.2020
Popović obišao radove na OŠ „Miladin Mitić“
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović obišao je radove na renoviranju i adaptaciji OŠ „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu. Prva od tri faze je završena, a direktor škole Ljubiša Karadžić ističe da je ovo najkvalitetnije ulaganje u poslednjih skoro šest godina.
  • 26.10.2020
Petković sa Bratuom o dijalogu i situaciji na Kosovu
„Neispunjavanje obaveze formiranja Zajednice srpskih opština velika je prepreka i izazov u procesu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, naveo je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.
  • 26.10.2020
Veliki broj kazni zbog nepoštovanja antikovid mera
Kosovska policija izrekla je u poslednja 24 sata 894 kazne zbog nepoštovanja zakona o borbi protiv koronavirusa.
  • 26.10.2020
OG: Obeležena godišnjica UN-a
Ozelenjavanjem prostora ispred sportske hale u Lapljem Selu predstavnici UN agencija na Кosovu zajedno sa predsednikom opštine Gračanica Srđanom Popovićem, simbolično su obeležili 75. godinu Ujedinjenih nacija.
  • 24.10.2020