Vesti
Saopštenja

Za 14 opština obezbeđeno 12 miliona evra

Predstavnici ministarstva adminstracije lokalne samuprave, USAID/LEGA i 14 opština potpisali su sporazume o razumevanju za sprovođenje petogodišnjeg projekta koji u fokusu ima uključivanje građana u procese donošenja odluka, razvoj međuopštisnke saradnje i unapređenje pravnog okvira.
Za 14 opština obezbeđeno 12 miliona evra
Ministarka Hodžić potpisuje sporazum (Foto MALS)

Petogodišnji projekat USAID/LEGA u iznosu od 12 miliona evra, ima za cilj unapređenje opštinskih usluga za građane, kao i uključivanje građana u procese donošenja odluka, osnaživanje međuetničkih odnosa i promovisanje raznolikosti u 14 opština.

„U svojstvu ministarke za administraciju lokalne samouprave, svojim prisustvom, tu sam da garantujem našu podršku kao institucije, da kroz neprekidnu saradnju u našim zajedničkim aktivnostima sa USAID-om pružimo svoj doprinos za uspešno sprovođenje ovog projekta. Dobra vest je što se oblasti koje obuhvata realizacija ovog projekta uklapaju u ciljeve strategije i rada našeg ministarstva, što dodatno olakšava našu saradnju, ka unapređenju naših lokalnih samouprava", istakla je ministarka Adrijana Hodžić tim povodom.

Osnaživanje međuetničkih odnosa i promovisanje raznolikosti u opštinama, prestavlja poseban cilj u Strategiji za lokalnu samoupravu 2016-2020, a takođe je i stalni zahtev u izveštajima institucija EU.

Realizacija projekta USAID/LEGA doprinosi ispunjavanju ovih strateških ciljeva.

Opštine koje su potpisale sporazume su: Dragaš, Klina, Vučitrn, Istok, Obilić, kao i opštine sa srpskom većinom: Gračanica, Ranilug, Klokot, Severna Mitrovica, Zvečan, Novo Brdo, Leposavić, Štrpce i Parteš.Ostale vesti

Hoti posetio zdravstvene radnike i čestitao im Bajram
Premijer Кosova, Avdulah Hoti, posetio je danas Nacionalni institut za javno zdravlje Кosova i Кliniku za zarazne bolesti da bi se detaljno informisao o upravljanju pandemijom kovid-19.
  • 31.07.2020
KFOR podržao sklonište za žrtve nasilja u Uroševcu
Šest vojnika KFOR-a dostavilo je pakete sa ženskim higijenskim proizvodima, ćebad, grickalice i odeću Centru za Zaštitu Žena i Dece u Uroševcu, navodi se u saopštenju KFOR-a.
  • 30.07.2020
Posle deset godina očišćeno groblje u Petrovcu kod Đakovice
Pravoslavno groblje u selu Petrovac (Ljugbunar) u blizini Đakovice očišćeno je i uređeno posle više od deset godina, saopšteno je iz  Privremenog organa te opštine.
  • 30.07.2020
Jorn Rohde novi nemački ambasador
Predsednik Kosova Hašim Tači primio je akreditivno pismo novog ambasadora Savezne republike Nemačke na Kosovu Jorna Rohdea.
  • 30.07.2020
“Ministarstvo zdravlja i Nacionalni institut da poštuju Zakon o upotrebi jezika”
NVO Aktiv upozorava na kršenje Zakona o upotrebi jezika od strane Ministarstva zdravlja Kosova i Nacionalnog instituta za javno zdravlje u vreme pandemije koronavirusa.
  • 30.07.2020
Još 9,9 miliona evra pomoći Kosovu od EU
Evropska komisija uplatila je 9,985 miliona evra sredstava pomoći Trezoru Kosova kao podršku budžetu.
  • 29.07.2020