Vesti
Saopštenja

Vulinu i Udovičiću zabranjen dolazak na Kosovo

Kosovske vlasti zabranile su ministrima Vlade Srbije Aleksandru Vulinu i Vanji Udovičiću dolazak u Kosovsku Mitrovicu. Kancelarija za Kosovo i Metohiju osudila odluku Prištine.
Vulinu i Udovičiću zabranjen dolazak na Kosovo
Priština (Foto arhiva KIM)

Ministar bez portfelja za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić trebalo je danas da u Kosovskoj Mitrovici, uruči stipendije Fonda za mlade talente najboljim studentima završnih godina akademskih studija Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Reč je o šest studenata sa Prištinskog univerziteta koji su dobili državne stipendije po Konkursu za stipendiranje 1.200 najboljih studenata završnih godina akademskih studija na fakultetima/univerzitetima čiji je osnivač Republika Srbija u školskoj 2013/14. godini.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je saopštila da je  sprečavanjem ministara da danas dođu na Kosovo, onemogućeno da država Srbije pomogne najboljim srpskim studentima na Kosovu da usavrše svoja znanja i talente.

„Pozivamo nadležne i međunarodnu zajednicu da reaguju i da ne dozvole Prištini da i studente diskriminiše po nacionalnoj osnovi, tako što će srpskim studentima Prištinskog Univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici ugroziti osnovno civilizacijsko pravo na školovanje i obrazovanje“, rečeno je u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom KIM radiju.Ostale vesti

Jevtić: Incidentima se obesmišljava povratak

Vršilac dužnosti ministra za zajednice i povratak Dalibor Jevtić ocenio je da učestala krivična dela protiv imovine povratnika i pripadnika nevećinskih zajednica predstavljaju očigledan pritisak na povratnike da ponovo napuste svoja imanja.

  • 23.05.2020
Zvaničnici čestitali Ramazanski Bajram

Politički zvaničnici čestitali su muslimanskim vernicima predstojeći Ramazanski Bajram.

  • 23.05.2020
Poljska dostavila medicinsku pomoć Kosovu
Poljski vojni kontingent iz sastava KFOR-a, pod vođstvom NATO-a, distribuirao je sanitarnu i ličnu zaštitnu opremu zdravstvenim ustanovama na Kosovu, kao deo odgovora na pandemiju Kovid-19.
  • 22.05.2020
Kosovu od SAD dodatnih 500.000 dolara za borbu protiv pandemije
Sjedinjene Američke Države su kroz agenciju za međunarodni razvoj USAID, obezbedile 500.000 dolara za podršku merama u zaštiti protiv širenja Kovida-19. Do danas, USAID je donirao oko 1,6 miliona dolara,  navodi se u saopštenju.
  • 22.05.2020
Đurić: Prošlo vreme ratnih poglavica
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, reagovao je saopštenjem na sinoćnu izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija o tome da “sanja da će preševsku dolinu uključiti u teritoriju Kosova”. Đurić je kazao da opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa jesu i biće deo iste države - Republike Srbije.
  • 22.05.2020
Kako proveriti status aplikacije za pomoć Vlade Kosova
Ministarstvo za finansije i transfere Kosova objavilo je telefonski broj i imejl adresu putem kojih pojedinci ili predstavnici biznisa mogu da provere šta se dešava sa njihovom aplikacijom koju su podneli za dobijanje ekonomske pomoći koju pruža Vlada Kosova tokom pandemije Kovid 19 ili da upute žalbu, ukoliko je njihov zahtev odbijen.
  • 21.05.2020