Vesti
Saopštenja

Vulinu i Udovičiću zabranjen dolazak na Kosovo

Kosovske vlasti zabranile su ministrima Vlade Srbije Aleksandru Vulinu i Vanji Udovičiću dolazak u Kosovsku Mitrovicu. Kancelarija za Kosovo i Metohiju osudila odluku Prištine.
Vulinu i Udovičiću zabranjen dolazak na Kosovo
Priština (Foto arhiva KIM)

Ministar bez portfelja za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić trebalo je danas da u Kosovskoj Mitrovici, uruči stipendije Fonda za mlade talente najboljim studentima završnih godina akademskih studija Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Reč je o šest studenata sa Prištinskog univerziteta koji su dobili državne stipendije po Konkursu za stipendiranje 1.200 najboljih studenata završnih godina akademskih studija na fakultetima/univerzitetima čiji je osnivač Republika Srbija u školskoj 2013/14. godini.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je saopštila da je  sprečavanjem ministara da danas dođu na Kosovo, onemogućeno da država Srbije pomogne najboljim srpskim studentima na Kosovu da usavrše svoja znanja i talente.

„Pozivamo nadležne i međunarodnu zajednicu da reaguju i da ne dozvole Prištini da i studente diskriminiše po nacionalnoj osnovi, tako što će srpskim studentima Prištinskog Univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici ugroziti osnovno civilizacijsko pravo na školovanje i obrazovanje“, rečeno je u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom KIM radiju.Ostale vesti

Osmanijeva i Bjornstad o nabavci vakcina protiv kovida-19
Vršiteljka dužnosti predsednice Kosova Vjosa Osmani sastala se sa norveškim specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan Arneom Sanesom Bjornstadom sa kojim je razgovarala o nabavci vakcina. Sastanku je prisustvovao i ambasador Norveške Erik Grondahl.
  • 08.03.2021
Popović čestitao Međunarodni dan žena
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović čestitao je u svim pripadnicama nežnijeg pola Međunarodni dan žena. 
  • 08.03.2021
Kancelarija za KiM: Vakcinisano 10.500 Srba sa Kosova
U srpskim sredinama na Кosovu za vakcinaciju protiv virusa kovid-19 protekle nedelje prijavljeno je blizu 1.700 građana, što je skoro tri puta više nego nedelju dana pre, saopštila je Kancelarija za KiM. Do sada je vakcinisano 10.500 osoba, a revakcinisano 8.000.
  • 07.03.2021
Kancelarija za KiM: Obijena crkva u Klokotu
"Pravoslavna Crkva Svetog Petra i Pavla u Кlokotu obijena je na Zadušnice, a lopovi su iz nje odneli novac i određeni mobilijar", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 06.03.2021
Opština Gračanica u žutoj zoni

Ministarstvo zdravlja Kosova napravilo je novu kategorizaciju opština na osnovu broja novih slučajeva kovida-19 na 100.000 stanovnika. U vremenskom intervalu od sedam dana opština Gračanica će biti u takozvanoj žutoj zoni.

  • 05.03.2021
Zadušnice uz stroge mere
Zimske Zadušenice će sutra biti obeležene, ali u skladu sa propisanim pravilima i  merama zaštite od epidemije kovidom-19, poručuju je iz Kriznog štaba opštine Gračanica.
  • 05.03.2021