Vesti
Saopštenja

Vojno-medicinski tim iz Italije pomaže Kosovu protiv virusa

Italijanski vojno-medicinski tim koji je stigao početkom septembra će u narednim nedeljama pružati podršku Kosovu u borbi protiv kovida-19.
Vojno-medicinski tim iz Italije pomaže Kosovu protiv virusa
Sastanak tima sa kosovskim premijerom (Foto Kfor)

Tim je predstavljen na konferenciji za novinare u Prištini kojoj su prisustvovali kosovski premijer Avdulah Hoti, ambasador Italije u Prištini Nikola Orlando i komandant Kfora general Mikele Risi.

Tim koji predvodi major Kristijan Vito Beneđiamo, čine doktori specijalisti i medicinske sestre, a koji su bili na prvoj liniji fronta protiv kovid-19 u Italiji, navodi se u saopštenju Kfora.

Kako je navedeno, tim je već imao nekoliko sastanaka sa zdravstvenim osobljem u kosovskim bolnicama, kako bi izradio i ojačao metode u borbi proti kovida-19 pred zimsku sezonu i drugi talas infekcije.

„Ovaj vojno-medicinski tim, obučen na terenu u najtežim fazama pandemije u Italiji, donosi neuporedive kompetentnosti. To je izvanredan novi primer civilno-vojne saradnje koji potvrđuje našu nacionalnu posvećenost Kosovu. Uloga stanovništva je i dalje od suštinske važnosti. Pozivam sve građane Kosova da i dalje striktno poštuju jednostavna pravila koja pobeđuju virus: Stavite maske, držite rastojanje i redovno perite ruke. Zajedno ćemo uspeti!”, poručeno je sa konferencije.

Komandant Kfora Mikele Risi je naglasio je doprinos misije NATO-a na Kosovu u ovoj oblasti.

„Kfor olakšava rad vojno-medicinskog tima kao što je i bio slučaj poslednjih meseci sa specijalizovanim timom italijanske vojske koji je obnovio mnoge javne zgrade širom Kosova. Kforova uloga u olakšavanju takođe je bila korisna u sličnim bilateralnim aktivnostima u pomoći institucijama na Kosovu koje su sprovele zemlje NATO-a i partneri kao što su Poljska, Turska i Austrija.“

Vođa italijanskog vojno-medicinskog tima, major Beneđiamo naglasio je značaj prevencije u borbi protiv kovida-19, podvlačeći klimu profesionalne saradnje koja je već uspostavljena sa lekarima na Kosovu.

Od izbijanja virusa na Kosovu, Italija je pružala pomoć lokalnim vlastima. Italijanski vojni kontingent Kfora nedavno je obnovio dve škole, omogućavajući im da ponovo budu otvorene na vreme za početak školske godine u skladu sa epidemiološkim propisima. Različita vrsta pomoći stizala je i za medicinske ustanove, navodi se u saopštenju.

 Ostale vesti

Petković sa Gajcbilerom o toku dijaloga BG i PR
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković  razgovarao je sa pomoćnikom državnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova Švajcarske Simonom Gajcbilerom o toku dijaloga Beograda i Prištine.
  • 27.10.2020
Kancelarija za KiM: Organizovana kampanja zastrašivanja
„Upad maskiranih provalnika na imanje porodice Veljka Vuksanovića u Plemetini, peti je napad na Srbe i njihovu imovinu u opštini Obilić u protekla tri meseca, i sada je sasvim jasno da ne sme biti više nikakvog oklevanja u stvaranju uslova za normalan i bezbedan život Srba južno od Ibra”, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 27.10.2020
Popović obišao radove na OŠ „Miladin Mitić“
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović obišao je radove na renoviranju i adaptaciji OŠ „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu. Prva od tri faze je završena, a direktor škole Ljubiša Karadžić ističe da je ovo najkvalitetnije ulaganje u poslednjih skoro šest godina.
  • 26.10.2020
Petković sa Bratuom o dijalogu i situaciji na Kosovu
„Neispunjavanje obaveze formiranja Zajednice srpskih opština velika je prepreka i izazov u procesu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, naveo je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.
  • 26.10.2020
Veliki broj kazni zbog nepoštovanja antikovid mera
Kosovska policija izrekla je u poslednja 24 sata 894 kazne zbog nepoštovanja zakona o borbi protiv koronavirusa.
  • 26.10.2020
OG: Obeležena godišnjica UN-a
Ozelenjavanjem prostora ispred sportske hale u Lapljem Selu predstavnici UN agencija na Кosovu zajedno sa predsednikom opštine Gračanica Srđanom Popovićem, simbolično su obeležili 75. godinu Ujedinjenih nacija.
  • 24.10.2020