Vesti
Saopštenja

Vojno-medicinski tim iz Italije pomaže Kosovu protiv virusa

Italijanski vojno-medicinski tim koji je stigao početkom septembra će u narednim nedeljama pružati podršku Kosovu u borbi protiv kovida-19.
Vojno-medicinski tim iz Italije pomaže Kosovu protiv virusa
Sastanak tima sa kosovskim premijerom (Foto Kfor)

Tim je predstavljen na konferenciji za novinare u Prištini kojoj su prisustvovali kosovski premijer Avdulah Hoti, ambasador Italije u Prištini Nikola Orlando i komandant Kfora general Mikele Risi.

Tim koji predvodi major Kristijan Vito Beneđiamo, čine doktori specijalisti i medicinske sestre, a koji su bili na prvoj liniji fronta protiv kovid-19 u Italiji, navodi se u saopštenju Kfora.

Kako je navedeno, tim je već imao nekoliko sastanaka sa zdravstvenim osobljem u kosovskim bolnicama, kako bi izradio i ojačao metode u borbi proti kovida-19 pred zimsku sezonu i drugi talas infekcije.

„Ovaj vojno-medicinski tim, obučen na terenu u najtežim fazama pandemije u Italiji, donosi neuporedive kompetentnosti. To je izvanredan novi primer civilno-vojne saradnje koji potvrđuje našu nacionalnu posvećenost Kosovu. Uloga stanovništva je i dalje od suštinske važnosti. Pozivam sve građane Kosova da i dalje striktno poštuju jednostavna pravila koja pobeđuju virus: Stavite maske, držite rastojanje i redovno perite ruke. Zajedno ćemo uspeti!”, poručeno je sa konferencije.

Komandant Kfora Mikele Risi je naglasio je doprinos misije NATO-a na Kosovu u ovoj oblasti.

„Kfor olakšava rad vojno-medicinskog tima kao što je i bio slučaj poslednjih meseci sa specijalizovanim timom italijanske vojske koji je obnovio mnoge javne zgrade širom Kosova. Kforova uloga u olakšavanju takođe je bila korisna u sličnim bilateralnim aktivnostima u pomoći institucijama na Kosovu koje su sprovele zemlje NATO-a i partneri kao što su Poljska, Turska i Austrija.“

Vođa italijanskog vojno-medicinskog tima, major Beneđiamo naglasio je značaj prevencije u borbi protiv kovida-19, podvlačeći klimu profesionalne saradnje koja je već uspostavljena sa lekarima na Kosovu.

Od izbijanja virusa na Kosovu, Italija je pružala pomoć lokalnim vlastima. Italijanski vojni kontingent Kfora nedavno je obnovio dve škole, omogućavajući im da ponovo budu otvorene na vreme za početak školske godine u skladu sa epidemiološkim propisima. Različita vrsta pomoći stizala je i za medicinske ustanove, navodi se u saopštenju.

 Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021